Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Εξαιρετικοί επιστήμονες, μεγάλοι Ελληνες


Ο καθηγητής Κωνσταντίνος ΔαφέρμοςΟ καθηγητής Κωνσταντίνος Δαφέρμος

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΗ*

Κατά τη θητεία μου ως γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας, είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω τους επιστήμονες του προηγούμενου Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και να συνεργαστώ στενά μαζί τους.

Επρόκειτο για μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων υψηλού ακαδημαϊκού κύρους και εγνωσμένης αξίας όχι μόνο στην ελληνική αλλά και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, που υπηρέτησαν με ζήλο το όραμα του ΕΣΕΤ, του ανώτατου γνωμοδοτικού οργάνου της Πολιτείας για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της εθνικής πολιτικής Ερευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Διακρίνονταν όλοι τους όχι μόνο για την επιστημονική κατάρτιση, αλλά και για το ήθος, την ευφυΐα και τη σπουδαία προσωπικότητα, ενώ, ανάμεσά τους, πολλοί ήταν και αυτοί που επιπρόσθετα διέθεταν εμπειρία στον επιχειρηματικό στίβο, καθώς και εντυπωσιακά ηγετικά και οργανωτικά χαρίσματα. Ολοι μαζί, λειτουργώντας ως συμπαγής ομάδα, εργάστηκαν αφιλοκερδώς, ακαταπόνητα και με πάθος, προκειμένου να συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, την προαγωγή της αριστείας και τη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα.

Μέσα από τη συνεργασία μας σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, έγιναν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πολύ σημαντικά έργα, τα κυριότερα από τα οποία ήταν η αναδιάταξη των ερευνητικών κέντρων και των ινστιτούτων της χώρας με σκοπό τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους, η κατάρτιση σχεδίου νόμου για την έρευνα έπειτα από ευρεία διαβούλευση και η εκπόνηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΣΠΕΚ). Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει επίσης να γίνει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση πρωτοπόρων δράσεων, όπως το πρόγραμμα «Αριστεία» και οι συστάδες επιχειρηματικότητας (clusters), αλλά και στην προώθηση διακρατικών συνεργασιών με στρατηγικούς εταίρους, όπως η Κίνα, το Ισραήλ και η Γερμανία, με την εφαρμογή ενός άκρως αδιάβλητου και αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης – το οποίο καταργήθηκε στη συνέχεια, αλλά στο θέμα αυτό θα επανέλθω αναλυτικά με άλλο άρθρο.

Ηταν μεγάλη λοιπόν η χαρά μου όταν πληροφορήθηκα ότι ένα από τα μέλη της χαλκέντερης αυτής ομάδας, ο κ. Κωνσταντίνος Δαφέρμος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Brown, θα τιμηθεί με το βραβείο Norbert Wiener Prize για το 2016, θα λάβει δηλαδή την υψηλότερη διάκριση της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας και της Εταιρείας Βιομηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στην περιοχή των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, για την εξαιρετική συμβολή του στα «εφαρμοσμένα μαθηματικά με την υψηλότερη και ευρύτερη έννοια του όρου».

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμότερα συγχαρητήρια στον κορυφαίο επιστήμονα κ. Δαφέρμο, έναν άνθρωπο απλό, προσηνή και ταπεινό -όπως αρμόζει να είναι κάθε αληθινός επιστήμονας- που παρείχε ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του στο ΕΣΕΤ, με μεθοδικότητα, αλλά και θέρμη. Η πολυσχιδής δράση του είναι άλλωστε γνωστή: για πολλά χρόνια, ο κ. Κωνσταντίνος Δαφέρμος συνεργάζεται συστηματικά με πολλά ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα για εκπαιδευτικά, ερευνητικά και διοικητικά θέματα και προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς.

Με αφορμή την επάξια αυτή βράβευση, θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου σε όλα τα μέλη του προηγούμενου ΕΣΕΤ για το πολύτιμο και βαρυσήμαντο έργο τους, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας -σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε- χρειάζεται αξιόλογους ανθρώπους αυτού του διαμετρήματος σε θέσεις ευθύνης. Το σπουδαίο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει σε εσωτερικό και εξωτερικό είναι κάθε άλλο παρά αμελητέο και μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην αναμόρφωση της Ερευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας, που πανθομολογουμένως συναποτελούν τον καταλύτη για την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη και τη συνεπακόλουθη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Είναι πλέον καιρός να αξιοποιήσουμε επαρκέστερα τους διακεκριμένους αυτούς ανθρώπους, που με τις γνώσεις, την εμπειρία και τον ζήλο τους θα προλειάνουν το έδαφος για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στην ευημερία μέσα από τη θεμελίωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με επίκεντρο την καινοτομία.

*Ο κ. Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης είναι πρώην γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην www.kathimerini.g
r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...