Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ένα νόμιμο κράτος στην Κύπρο αναγνωρίζει η Ουγγαρία, δηλώνει ο ΥΠΕΞ της χώρας


Υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ουγγαρίας για την ανταλλαγή και την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών κ.κ. Ιωάννη Κασουλίδη και Peter Szijjarto, Λευκωσία 29 Οκτωβρίου 2015. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥΥπογραφή Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ουγγαρίας για την ανταλλαγή και την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών κ.κ. Ιωάννη Κασουλίδη και Peter Szijjarto, Λευκωσία 29 Οκτωβρίου 2015. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Τη θέση της χώρας του για αναγνώριση ενός νόμιμου κράτους στην Κύπρο διατύπωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας εξέφρασε και τη στήριξη της Ουγγαρίας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ενώ είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διατηρεί το απόσπασμά της στην UNFICYP .

Οι κύριοι Ομήρου και Szijjártó τόνισαν τη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ουγγαρίας και της συμβολής τους στην περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, καλωσορίζοντας τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας στην Κύπρο εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας κάνοντας μνεία στα κοινά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι δύο χώρες, την ταυτόχρονη ένταξή τους στην ΕΕ το 2004 και στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων από τις εστίες κρίσης και συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε την ανάγκη ριζικής αντιμετώπισης των αιτιών και τερματισμού των πολεμικών συγκρούσεων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε σύντομη ανασκόπηση των κύριων πτυχών του Κυπριακού, υπενθυμίζοντας τις συνέπειες της συνεχιζόμενης για 41 χρόνια κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Είπε ότι η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και στην επεμβατική και επεκτατική της πολιτική επισημαίνοντας ότι το κλειδί για τη λύση του εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας.

Ο κ. Ομήρου είπε, επίσης, ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί για την έκβαση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για επίλυση του προβλήματος, ενόψει και των επικείμενων εκλογών στην Τουρκία.

Ευχαρίστησε, εξάλλου, την Ουγγαρία, με την ευκαιρία αυτή, για τη συμμετοχή στρατιωτών της στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ο κ. Szijjártó ενημέρωσε από πλευράς του τον Πρόεδρο της Βουλής για τα μέτρα που παίρνει η Ουγγαρία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ προς αποτελεσματικότερη επίλυση του θέματος.

Κοινές προκλήσεις αντιμετωπίζουν Κύπρος-Ουγγαρία, δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ

Κύπρος και Ουγγαρία έχουν πολλά κοινά ως προς την επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, δήλωσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Peter Szijjarto, ο οποίος άρχισε επαφές στη Λευκωσία.

Ο κ. Szijjarto ανέλυσε την πολιτική της χώρας του στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, λέγοντας πως θα πρέπει να στηριχθεί η Ελλάδα για να μπορέσει να φυλάξει τα σύνορα της, που είναι και σύνορα της ΕΕ, από τη ροή προσφύγων και μεταναστών, και παράλληλα, θα πρέπει να βοηθηθούν οικονομικά και οι χώρες που φροντίζουν τους μετανάστες αυτούς, Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία και Ιρακινό Κουρδιστάν, ώστε να συνεχίσουν να τους φροντίζουν και να μην θέλουν αυτοί να μεταναστεύουν.

Ο κ. Szijjarto είχε κατ` ιδίαν συνάντηση στο ΥΠΕΞ με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών και υπογραφή συμφωνίας για την ανταλλαγή και την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει την σταθερή εξέλιξη των διμερών σχέσεων και ότι υπάρχουν νέοι τομείς στους οποίους η συνεργασία μπορεί να διευρυνθεί , όπως το εμπόριο και η οικονομία.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ούγγρο Υπουργό για το Κυπριακό και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Συζήτησαν επίσης και άλλα θέματα όπως την προσφυγική κρίση, την κατάσταση στην Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική και το Ουκρανικό.

“Η διμερής Συμφωνία για την ανταλλαγή και την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών που υπογράψαμε σήμερα, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την στέρεες και σταθερά αναπτυσσόμενες διμερείς σχέσεις μας”, είπε ο κ. Κασουλίδης, προσθέτοντας πως κατά τις συνομιλίες τους συμφώνησαν πως πρέπει να εντείνουν και να βρουν νέους τομείς συνεργασίας, όπως στο εμπόριο, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Ο κ. Κασουλίδης είπε πως ενημέρωσε τον Ούγγρο ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων και τον ευχαρίστησε για τη συνεισφορά της χώρας του με την παρουσία αποσπάσματος 84 ατόμων στην UNFICYΡ. Επίσης, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις πάνω στην κατάσταση στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή της πορεία, με τον κ. Κασουλίδη να επαναλαμβάνει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η Αγκυρα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Οπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης, συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία και συμφώνησαν πως δεν υπάρχει εναλλακτική από την πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας του Μινσκ και τη συνέχιση και εντατικοποίηση αν χρειαστεί, των εργασιών σύμφωνα με την ισχύουσα μορφή της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής.

Επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν και το μεταναστευτικό, με τους δύο Υπουργούς, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, να υπογραμμίζουν το συμπέρασμα της Μίνι Συνόδου στις 25 Οκτωβρίου, το οποίο καταδεικνύει πως κοινά προβλήματα λύνονται καλύτερα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας.

“Συμφωνήσαμε επίσης πως πολεμώντας τις ρίζες της μετανάστευσης αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο της επίλυσης του προβλήματος”, είπε, και πρόσθεσε πως αντάλλαξαν απόψεις και για την κατάσταση στη Συρία και στο Ιράκ όπως επίσης και της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, συζήτησαν το ζήτημα της Ενέργειας στην Ευρώπη και τον ενημέρωσε για τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Peter Szijjarto στις δικές του δηλώσεις είπε πως παρόλο που οι δύο χώρες βρίσκονται μακρυά η μια από την άλλη και παρά ότι έχουν διαφορετική ιστορία και κληρονομιά, εντούτοις έχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. “Ήμουν πολύ χαρούμενος που αντιλήφθηκα ότι συμφωνούμε σε πολλά ζητήματα, σε πολλά ανοικτά ερωτήματα και στο πώς ο κόσμος και η ΕΕ μπορεί να χειριστεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει”, είπε

Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Szijjarto είπε πως η χώρα του έχει μια πολύ ξεκάθαρη θέση ως προς τον τρόπο επίλυση του και υποστήριξε πως η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που κατάφερε να σταματήσει τη ροή των μεταναστών στα σύνορά της.

“Είναι ξεκάθαρο πως αν η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να ανακτήσει την ικανότητα της να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα τότε δεν θα είναι σε θέση να λύση την πρόκληση”, είπε και εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της ώστε να παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα να προστατεύσει τα νότια εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

“Αν δεν είμαστε σε θέση να ανακτήσουμε τον έλεγχο των νότιων συνόρων μας, δεν θα είμαστε σε θέση να λύσουμε την πρόκληση της μετανάστευσης σωστά”, είπε.

Επίσης, πρόσθεσε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, είπε πως θα πρέπει να στηριχθούν και οι γειτονικές της ΕΕ χώρες που κουβαλούν το επιπλέον βάρος να φροντίζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Είναι ξεκάθαρο, όπως είπε, πως ο Λίβανος, η Ιορδανία, το Ιρακινό Κουρδιστάν, και η Τουρκία χρειάζονται οικονομική βοήθεια από την ΕΕ ώστε να συνεχίσουν να βοηθούν και να φροντίζουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σημειώνοντας πως αν δεν γίνει αυτό θα σημαίνει πολύ μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη.

Ο κ. Szijjarto είπε στη συνέχεια ότι με τον κ. Κασουλίδη συζήτησαν και τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες, λέγοντας πως όσο λιγότερο επιτυχημένες είναι τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ροή μεταναστών στην Ευρώπη. Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση της χώρας του πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αυξήσει κατά πολύ τις προσπάθειες της απέναντι στο ΙΚ.

Αναφερόμενος στις ανακαλύψεις ΦΑ στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Szijjarto εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για συνεργασία στον τομέα αυτό καθώς η κεντρική Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει πρόσθετες πηγές φυσικού αερίου για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της. Στο μέλλον, όπως είπε, η συνεργασία της Κεντρικής Ευρώπης με την Κύπρο μπορεί να καταστεί αμοιβαία συμφέρουσα.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Ουγγαρία, μέσω της συμμετοχής της στην UNFICYP, μπορεί να συμβάλλει στην ασφάλεια της Κύπρου και ευχήθηκε όπως συμβάλουν θετικά και στην επίλυση του Κυπριακού.

Καταλήγοντας, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα θέματα οικονομίας, λέγοντας πως Κύπρος και Ουγγαρία αντιμετώπισαν μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και η κριτική που ασκήθηκε στις δύο χώρες ήταν παρόμοια. “Η Κύπρος επιβίωσε από την κρίση και τώρα είναι ισχυρότερη απ` ότι πριν την κρίση, και η Ουγγαρία είναι ισχυρότερη απ` ότι ήταν πριν την κρίση. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να αυξήσουμε τη συνεργασία μας στην οικονομία και στο εμπόριο και να δώσουμε μια νέα διάσταση σε αυτή τη συνεργασία”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...