Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Οι κρίσιμες ημερομηνίες και το παζλ των γεγονότων που «πλέκεται» πέριξ αυτών στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η επίσκεψη Κέρι στην Αθήνα.

Εντείνεται η κινητικότητα πέριξ της Ελλάδας για μια σειρά από στρατηγικά ζητήματα της περιοχής, που έχουν να κάνουν κυρίως με τις ενεργειακές εξελίξεις, αλλά και όχι μόνο. Σημειώστε τις κρίσιμες ημερομηνίες και το παζλ των γεγονότων που "πλέκεται" πέριξ αυτών στο αμέσως προσεχές διάστημα και πάντως πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, στις 13 και 14 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχεται στην χώρα μας με μια μεγάλη ατζέντα, που ξεκινά από το Κυπριακό (μετά πάει Αγκυρα και στο τέλος Λευκωσία) και το Σκοπιανό και φτάνει έως το ενεργειακό.

Ενδεικτικό στοιχείο του πόσο μεγάλη σημασία δίνει η αμερικανική πλευρά σε αυτό το ταξίδι αποτελεί το γεγονός ότι θα προηγηθεί προπομπός του κ. Κέρι και μάλιστα όχι όποιος και όποιος.

Συγκεκριμένα, τον ρόλο αυτό θα αναλάβει η υφυπουργός του, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία αναμένεται στην ελληνική πρωτεύουσα προς τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας.

Παρατήρηση 1η: Μια μέρα μετά την κ. Νούλαντ, στην Αθήνα θα βρεθεί ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Μίτοφ. Οπότε το ενεργειακό ζήτημα γίνεται ακόμα πιο... hot.

Παρατήρηση 2η: Το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αμος Χόχσταιν, που βρέθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, τάχθηκε ξεκάθαρα καθαρά κατά του αγωγού ρωσικών συμφερόντων στα Βαλκάνια, και προώθησε τον ΤΑΡ, που θα «συνδέει» Ελλάδα και Βουλγαρία

Το αποτέλεσμα: Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι σκέφτονται να αποσυρθούν από όλες τις ελληνικές επενδύσεις, για τις οποίες ενδιαφέρονται...




voria.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...