Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Ο "Γολγοθάς" του νέου Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη

Ο αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης θα πρέπει να αισθάνθηκε ιδιαίτερα ικανοποιμένος από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να τον αναβαθμίσει σε Α/ΓΕΕΘΑ. Αναμένοντας την 15η Σεπτεμβρίου για να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του, ο αντιναύαρχος Αποστολάκης πιθανόν να έχει καταλάβει ότι η καρέκλα στην οποία ετοιμάζεται να καθήσει είναι ηλεκτρική και ο δρόμος που έχει μπροστά του να διανύσει θα είναι Γολγοθάς! Δεν είναι απαισιόδοξη πρόβλεψη. Λέγεται και ρεαλισμός,τον οποίο ελπίζουμε ότι διαθέτει ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ.




Τι θα παραλάβει ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ; Ένοπλες Δυνάμεις “κουρασμένες” από τις επιπτώσεις των περικοπών που έχουν υποστεί. Περικοπές που έγιναν χωρίς κανένα απολύτως πρόγραμμα και χωρίς καμία απολύτως λογική. Θα παραλάβει Ένοπλες Δυνάμεις στις οποίες την τελευταία τετραετία δεν έγινε καμία ουσιαστική,σοβαρή και αποτελεσματική παρέμβαση, ώστε να “πάνε μπροστά” και να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης που διαρκώς κλιμακώνεται.

Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες έφθασαν στο σημείο να “διαφημίζουν” ως επιτυχία τις αυτονόητες ασκήσεις -έστω και “αιφνιδιαστικές” - μικρής κλίμακας.

Επί τέσσερα χρόνια είναι αλήθεια ότι ευτυχώς τίποτα το δραματικό δεν προέκυψε. Ωστόσο είναι γνωστό ακόμη και σ΄ όσους δεν έχουν άμεση σχέση με τις ΕΔ ,ότι ο “λογαριασμός” των επιπτώσεων απ όσα αναγκαστικά περικόπηκαν από τις ΕΔ θα αρχίσει τώρα να πληρώνεται. Οι περικοπές έχουν “τραυματίσει” τις ΕΔ, τις έχουν αναγκάσει να κάνουν “λιγότερα” ακόμη και σε πάρα πολύ κρίσιμους τομείς. Τα αποτελέσματα αυτών των περικοπών ενδέχεται να αρχίσουν να φαίνονται σύντομα. Ελπίζουμε ότι θα διαψευστούμε.

Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ δεν έχει περιθώρια να μην αντιμετωπίσει τη πραγματικότητα που του παραδίδουν. Και θα πρέπει να θέσει τις προτεραιότητές του.

Θέλοντας και μη η νούμερο ένα προτεραιότητα είναι οι άνθρωποι που θα διοικεί. Ως Α/ΓΕΝ ο Αποστολάκης έριξε μεγάλο βάρος στον “επανεξοπλισμό” του ΠΝ . Το θέμα των υποβρυχίων και η επανεργοποίηση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ήταν δύο σημαντικά θέματα στα οποία έδωσε λύση. Δεν ασχολήθηκε εξίσου επίμονα με τα θέματα του προσωπικού. Από τη νέα του θέση ,έχοντας πλέον την ευθύνη του συνόλου του πορσωπικού των ΕΔ δεν μπορεί παρά να ασχοληθεί σοβαρά και επίμονα με τα προβλήματα του κόσμου. Μετά από μια τετραετία κατά την οποία το προσωπικό ένοιωσε την απόλυτη απαξίωση ,μια τετραετία κατά την οποία δεν είχε την παραμικρή κάλυψη και στήριξη από την ηγεσία του , ο Αποστολάκης καλείται να αποδείξει ότι ο Αρχηγός είναι και ο “συνδικαλιστής” του προσωπικού του.

Δεν μπορεί να μοιράσει χρήματα ,αυτό είναι γνωστό. Αλλά μπορεί να πράξει όλα τ΄ άλλα που δεν χρειάζονται χρήματα. Κάποια απ΄ αυτά μπορούν να “γεννήσουν” και λεφτά. Ας πιέσει την επόμενη πολιτική ηγεσία να προχωρήσει επιτέλους στην περιβόητη αναδιοργανωση. Ας μην αφήσει να μείνουν ανακοινώσεις όσα είχε πει ο Καμμένος για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ και για κατασκευή οικισμών για τους στρατιωτικούς. Ας πιέζει κάθε μέρα τον επόμενο ΥΕΘΑ υπενθυμίζοντάς του ότι αυτά έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Ας προτεινει κι άλλες λύσεις για το πρόβλημα στέγασης των στελεχων. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να δοθούν με γρήγορο και φθηνό τρόπο . Ο Αποστολάκης από την θητεία του ως Α/ΓΕΝ γνωρίζει κάποιες απ΄ αυτές.

Ας πιέσει προς την κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας των στελεχών και του προσωπικού των ΕΔ.

Πρώτα απ΄ όλα ας βρει αξιόπιστο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους. Να μην “εγκλωβιστεί” στο“γυάλινο πύργο” του ΓΕΕΘΑ, μέσα από τον οποίο όλα “πάνε καλά” και ο κόσμος είναι “τόσο όμορφος”. Τα μεσαία στελέχη είναι αυτά που γνωρίζουν την πραγματικότητα και οφείλει με κάποιο τρόπο να τα αφουγκράζεται.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ πρέπει να “σπρώχνει” τη πολιτική ηγεσία που υπηρετεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Την κατεύθυνση η οποία θα φέρει “κέρδος” στις Ένοπλες Δυνάμεις κι όχι μόνο στον πολιτικό προϊστάμενο των ΕΔ. Αυτός είναι ο ρόλος του Α/ΓΕΕΘΑ και όχι απλά να εκτελεί με αστραπιαίες κινήσεις τις όποιες επιθυμίες του εκάστοτε ΥΕΘΑ. Ακόμη κι όταν αυτές είναι επιζήμιες για τις ΕΔ. Γι΄ αυτό και ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να έχει λόγο και άποψη για τα θέματα που έχουν να κάνουν με το οπλοστάσιο των ΕΔ. Τι πρέπει να συντηρηθεί ,τι πρέπει να πάει στην “χωματερή”, τι πραγματικά χρειάζεται εκσυγχρονισμό και τι όχι. Να διαφυλάξει και το τελευταίο ευρώ που μπορεί να σπαταληθεί άδικα και χωρίς αποτέλεσμα.

Σ΄ αυτό το τομέα ως Α/ΓΕΝ ο Αποστολάκης έδειξε ότι έχει αντανακλαστικά . Ελπίζουμε ότι θα τα διατηρήσει και ως Α/ΓΕΕΘΑ.

Και βέβαια ως “βάτραχος” γνωρίζει καλά ότι θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή όλων στην επιχειρησιακή ετοιμοτητα των ΕΔ και στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης σ΄ όλα τα επίπεδα. Οι ασκήσεις τηλεοπτικό σόου κάπου εδώ θα πρέπει να τελειώσουν. Αρκετά ταλαιπώρηθηκε αδίκως το προσωπικό ,αρκετά γέλασαν οι γειτονές μας. Ουσιαστική και περισσότερη εκπαίδευση χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις και ας το κάνει σαφές αυτό ο Αποστολάκης στους πολιτικούς του προϊσταμένους. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες αλλά είναι γνωστό ότι οι περικοπές έχουν επιπτώσεις παντού . Ας μην επιτρέψουμε να έχουν και στην εκπαίδευση των στελεχών μας. Γιατί επαναλαμβάνουμε ο “λογαριασμός” όταν “κοβεις” εκαπίδευση, έρχεται με καθυστέρηση μεν ,αλλά έρχεται και είναι πάντα πικρός.

Δεν θα έχει εύκολο έργο ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ.Αντιθέτως. Το μόνο θετικό είναι ότι ο πήχης των προσδοκιών είναι τόσο χαμηλά σ΄ ότι αφορά στα στελέχη ,που με μερικές απλές κινήσεις μπορεί να δώσει την αίσθηση μιας ψυχολογικής ανάτασης,που είναι απαραίτητη. Όλα τ΄ άλλα απαιτούν σχέδιο και επιμονή στην υλοποίησή του. Τα αποτελέσματα θα έρθουν αν υπάρχουν αυτά.

Αυτά ως πρώτη…δόση για όσα θα πρέπει -κατά τη γνώμη μας- να έχει στην πρώτη σελίδα της ατζέντας του ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ. Υπάρχουν πολλά ακόμη για τα οποία θα επανέλθουμε.onalert.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...