Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ο Gabrielius Landsbergis για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε οικονομική βοήθεια ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων, την μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ σε μη κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ουκρανία, την Τετάρτη 25 Μαρτίου. Πριν την ψηφοφορία μιλήσαμε με τον εισηγητή του ΕΚ Gabrielius Landsbergis (ΕΛΚ, Λιθουανία), για το πώς θα διανεμηθούν αυτά τα χρήματα, την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων στη Ρωσία αλλά και τον ρόλο του ΕΚ.

Σήμερα το ΕΚ ψηφίζει την έκθεσή σας για παροχή οικονομικής βοήθειας 1,8 δισεκατομμυρίων, στην Ουκρανία. Πως θα βοηθήσουν αυτά τα χρήματα;

Καταρχήν, το οικονομικό πακέτο που ψηφίζουμε εμείς σήμερα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου που θα δοθεί στην Ουκρανία, από εξωτερικούς δανειστές. Μέσα σε αυτούς, εκτός από την ΕΕ, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.


Είμαι σίγουρος ότι αυτό το πακέτο θα βοηθήσει την Ουκρανία. Πρέπει να το κάνει, γιατί η Ουκρανία παλεύει να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της. Μόνο φέτος πρέπει να αποπληρώσει περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια για το χρέος της. Επομένως, το δάνειο που της παρέχει η ΕΕ βοηθά στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της.


Περισσότερα νέα για το ΕΚ, εδώ.


Δεδομένου ότι υπάρχουν αντιδράσεις από ορισμένα κράτη μέλη, πιστεύεται ότι οι κυρώσεις στην Ρωσία θα έχουν αποτέλεσμα;

Ήδη έχουν αποτέλεσμα. Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε ακριβώς το αποτέλεσμα. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι, σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, η Ρώσικη οικονομία υποφέρει. Βασικός στόχος των κυρώσεων, ήταν η αλλαγή πολιτικής από την Ρωσία. Πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στα μεγάλα έργα υποδομών και η Ρωσία δεν μπορεί να τα ολοκληρώσει. Επομένως, πιστεύω ότι ήδη βλέπουμε τους καρπούς που έφεραν οι κυρώσεις και ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να τις στηρίζουν και στο μέλλον.


Ποιός είναι ο ρόλος του ΕΚ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

Το ΕΚ , είναι ένας δυνατός εταίρος στις διαπραγματεύσεις. Έχω επικοινωνήσει με το γραφείο του κ. Τούσκ και έχουμε ανταλλάξει πληροφορίες. Το ΕΚ μπορεί να παρέχει ισχυρή στήριξη. Αν καταφέρουμε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα με το Συμβούλιο, τότε θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, ότι η Ευρώπη έχει ενιαίο κορμό για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων, όπως είναι η Ρωσία.
Αναφ. : 20150325STO37718

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...