Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Αποκλειστική ανταπόκριση από τα Σκόπια: Οι φοιτητές απορρίπτουν την απολυταρχία του Νίκολα Γκρουέφσκι

ΣΚΟΠΙΑspitha80

Ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων ολοκληρωτικών πρακτικών που στόχο έχουν τη μονοπώληση όλων των πτυχών της κοινωνίας

της ΠΓΔΜ, οι φοιτητές του σημαντικότερου πανεπιστημίου της χώρας (UKIM), διαμαρτυρήθηκαν την Τετάρτη ενάντια στο νέο νόμο, με τον οποίο η κυβέρνηση θα αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Ο νέος νόμος που προωθεί η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρουέφκσι προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάργηση της αυτονομίας των Πανεπιστημίων, καθώς και τη θέσπιση επιπλέον κρατικών εξετάσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των «εθνικών επιστημών» (αρχαιολογία, ιστορία, ανθρωπολογία, κλασικές σπουδές), που διδάσκονται στη Σχολή Φιλοσοφίας του UKIM.
Ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών, οι οποίοι απογοητεύθηκαν, αφού η συνάντηση με τον ακροδεξιό Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι απέτυχε να καταλήξει στην απόσυρση του νόμου αυτού, αποφάσισε να καταλάβει τα κτίρια της σχολής.
Η καλά συντονισμένη δράση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το Τμήμα Φιλοσοφίας αποτελούνταν από ομιλίες των μελών του φορέα διοργάνωσης, της «Συνέλευσης Φοιτητών» (Студентски Пленум).
Το περιεχόμενο των ομιλιών κυμαίνονταν από την καταδίκη της προσπάθειας της κεντρικής κυβέρνησης να αποκτήσει τον έλεγχο των ακαδημαϊκών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής για την ακαμψία του Νίκολα Γκρούεφσκι να εξασφαλίσει τη συναίνεση της «Συνέλευσης Φοιτητών», μέχρι τα πρακτικά και τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την κατάληψη του κτιρίου, υπό το σύνθημα της δημιουργίας μιας «αυτόνομης ζώνης».
Σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014, αυτή τη φορά δεν υπήρχε παρουσία ένστολων αστυνομικών (των οποίων η παρουσία στις πανεπιστημιουπόλεις είναι ούτως ή άλλως παράνομη).
Μετά τις ομιλίες και την παρουσίαση των πανό στο κοινό, το οποίο περιελάμβανε δημοσιογράφους, πλήθος φοιτητών εισήλθε στο κτίριο με ενθουσιώδη τρόπο.
Οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές δεσμεύθηκαν να είναι σταθεροί και επίμονοι στην έκκλησή τους για την επιστροφή της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην ΠΓΔΜ, μίας χώρας, όπου όλοι οι πυλώνες της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης και του Τύπου, ελέγχονται σχεδόν αποκλειστικά από την εθνικιστική κυβέρνηση του VMRO-DPMNE, της οποίας ηγείται επί 9 χρόνια ο Νίκολα Γκρουέφσκι.
Vladislav Perunović
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΕΔΩ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...