Παιχνίδι στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει το «Μπαρμπαρός», το οποίο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του κατεχόμενο λιμανιού της Αμμοχώστου. Παραμένοντας στην περιοχή το σκάφος συνεχίζει τις παραβιάσεις ενώ είναι προφανές ότι οι Τούρκοι συνδέουν τα επόμενα τους βήματα με την ενεργειακή δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, την προγραμματισμένη νέα γεώτρηση στο στόχο «Αμαθούσα». Ήδη, το Saipem 10000 έφθασε στο χώρο και την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η γεώτρηση.
Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, κυρίως τις τουρκικές κινήσεις και αξιολογεί την κατάσταση, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, παραπέμποντας και στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αξιολόγηση της κατάστασης γίνεται και σε σχέση με αναμενόμενες κινήσεις που θα γίνουν σε διπλωματικό επίπεδο τις επόμενες εβδομάδες με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Τούτο για να γίνει, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης θα πρέπει πρώτα να αποχωρήσει το «Μπαρμπαρός» και να δοθούν διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κοντολογίς να συνεχισθούν απρόσκοπτα οι έρευνες στα τεμάχια εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επόμενη δοκιμή για την Τουρκία η γεώτρηση της ΕΝΙ στο κοίτασμα «Αμαθούσα».
Είναι προφανές πως ο στρατηγικός σχεδιασμός της Άγκυρας παραμένει ο έλεγχος των υδρογονανθράκων και η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας είναι πως θα τραβήξει το θέμα αυτό στα άκρα. Η Άγκυρα, η οποία έχει επιστρατεύσει και το εργαλείο της επιβολής διά της στρατιωτικής ισχύος στέλνοντας πλοία στην περιοχή, με τις προτάσεις που υπέβαλε μέχρι σήμερα θεωρεί το θέμα δικοινοτικό και παρουσιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλιπούσα. Με βάση το έγγραφο που διαβιβάσθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ προς τη Λευκωσία μέσω της Αθήνας, η Άγκυρα επιμένει σε τρεις άξονες:
Πρώτο, η τουρκική πλευρά επιμένει σε συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεύτερο, συζήτηση του κεφαλαίου της ενέργειας στα πλαίσια της διαδικασίας του διακοινοτικού διαλόγου. Να συνδεθεί, κοντολογίς, με τη διαδικασία και να εγκλωβιστεί στα γρανάζια μιας μακράς αντιπαραγωγικής συζήτησης, καθιστώντας αιχμάλωτο στις τουρκικές ορέξεις το θέμα του αερίου.
Τρίτο, εάν δεν ισχύσουν τα πιο πάνω, τότε θα πρέπει, όπως αναφέρει η τουρκική πρόταση, να δημιουργηθεί μια επιτροπή από την Ελλάδα και την Τουρκία, που θα έχουν την εποπτεία της αξιοποίησης του φυσικού πλούτου.
Περαιτέρω είναι σαφές πως τόσο ο Νταβούτογλου όσο και ο Τσαβούσογλου αναφέρονται στην προώθηση των θέσεων αυτών είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι! Προκύπτει από διάφορες πηγές πως η Τουρκία θέλει την εμπλοκή της κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ στις έρευνες. Τούτο αν και θεωρείται απομακρυσμένο και ανέφικτο αυτή τη στιγμή, ωστόσο αποτελεί στόχο και επιδίωξη και η Άγκυρα το συνδέει τόσο με σενάριο λύσης τόσο και μη λύσης. Σε περίπτωση λύσης, θα θεωρηθούν ως ισχύουσες- όπως συζητήθηκε στις συνομιλίες- όλες οι προηγούμενες συμφωνίες των συνιστώντων κρατιδίων. Όσες, δηλαδή, διεθνείς συμφωνίες έχουν υπογραφή θα ισχύουν σύμφωνα με την τουρκική προσέγγιση, η οποία είχε περιληφθεί και στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν. Ως εκ τούτου η συμφωνία του ψευδοκράτους με τη ΤΡΑΟ για τη διενέργεια ερευνών θα θεωρηθεί σε ισχύ.
Παράλληλα με όλα αυτά προωθείται και η ιδέα της δημιουργίας ταμείου υδρογονανθράκων. Με βάση την τουρκική πρόταση η δημιουργία ειδικού ταμείου εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, τη διαχείριση του οποίου θα έχει η τεχνική επιτροπή ώστε τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση της εφαρμογής των προνοιών μιας συνολικής συμφωνίας. Αυτή την ιδέα φαίνεται να ασπάζονται και πολλοί τρίτοι, που θεωρούν πως τούτο θα μπορεί να λειτουργήσει από τώρα.
ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΥΡΙΟ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για αύριο Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου, σύσκεψη αρχηγών για το Κυπριακό. Η σύσκεψη θα γίνει στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος και θα εξετάσει και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
ΟΗΕ: Γενικές αναφορές στην ένταση…
ΤΑ Ηνωμένα Έθνη εργάζονται επί προσχεδίου εκθέσεως για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναμένεται ότι θα είναι όλα έτοιμα το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα και λόγω του ρευστού σκηνικού που υπάρχει λόγω «Μπαρμπαρός», η Γραμματεία του Διεθνής Οργανισμού έχει περιορίσει την αναφορά στο Κυπριακό και στις «καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα». Όπως σημείωναν πηγές του ΟΗΕ, στόχος είναι «να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά». Γι αυτό και αναμένεται να υπάρξουν γενικές αναφορές σε εντάσεις που προκλήθηκαν, χωρίς όμως…λεπτομέρειες. Κοντολογίς ποιος τις προκάλεσε.
ΗΠΑ: Το ενδιαφέρον «έσβησε» στο «Μπαρμπαρός»
ΤΟ κεφάλαιο της ενέργειας έχει προκαλέσει αναβαθμισμένο ενδιαφέρον από πλευράς των Αμερικανών. Αυτό το ενδιαφέρον οδήγησε και στην επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, στις 21 Μαΐου. Ήταν η πρώτη επίσκεψη μετά από 50 χρόνια Αμερικανού αξιωματούχου στο νησί. Η προσπάθεια τν ΗΠΑ να προκύψει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αποτέλεσμα και κυρίως να γίνει έστω και μικρό βήμα για την Αμμόχωστο (αποστολή εμπειρογνωμόνων στην κλειστή περιοχή), έπεσε στο κενό. Ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δεν πτοήθηκε από την παρουσία του υψηλού επισκέπτη. Υπενθυμίζεται πως το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης της Αμερικανίδας Υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώριας Νούλαντ, που ήλθε στο νησί για το σκοπό αυτό.
Η κινητικότητα αυτή, έδωσε την εντύπωση στη Λευκωσία ότι θα μπορούσε να προχωρήσει με το ερευνητικό της πρόγραμμα χωρίς να επηρεάζεται από τις τουρκικές αντιδράσεις. Είχε φθάσει, μάλιστα, να αναφερθεί από τη Λευκωσία ότι «οι ΗΠΑ θωρακίζουν την ΑΟΖ μας». Όταν, όμως, εισέβαλε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία διά του «Μπαρμπαρός» αλλά και με πολεμική φρεγάτα, στην Ουάσινγκτον έχασαν τη λαλιά τους. Η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιοριζόταν στην ανάγνωση παλαιότερων ανακοινώσεων-κλισέ. «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της νήσου όπως κι όλοι οι πόροι της πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».
Ο Μπάιντεν μετέβη στις 22 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε με τον Ερντογάν και έθεσε το θέμα χωρίς αποτέλεσμα!
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία μαζί με την Αθήνα επενδύει στους άξονες συνεργασίας με Ισραήλ και Αίγυπτο, που ευνοούν και οι Αμερικανοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis