Όπως έγινε γνωστό, 11 καταδικασμένοι για φόνους το διάστημα 2002-2004 απαγχονίστηκαν χθες Κυριακή, το ξημέρωμα. Η εκτέλεση της ποινής έλαβε χώρα στις φυλακές Swaqa, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, Αμάν. Η προηγούμενη εκτέλεση είχε γίνει τον Μάρτιο του 2006.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεχόταν πιέσεις από την κοινωνία, εξαιτίας της αύξησης της εγκληματικότητας, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιτροπή που εξέτασε το θέμα και εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι η σύστασή της ήταν η επαναφορά της θανατικής ποινής.
Τα στοιχεία που δίνουν οι Ιορδανοί στη δημοσιότητα δείχνουν να υποστηρίζουν, καταρχήν, τους ισχυρισμούς τους περί εγκληματικότητας, αφού τα κακουργήματα και άλλα εγκλήματα που καταγράφηκαν πέρσι έφτασαν τα 33.800, έναντι 24.700 το 2009. Πλέον, αναμένεται να διαπιστωθεί η συνέχεια, αφού από το 2006 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο 100 άτομα.
Η απόφαση επαναφοράς της θανατικής ποινής έχει ξεσηκώσει, όπως αναμενόταν, τοπικές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Human Rights Watch, καταδίκασε την απόφαση, δηλώνοντας ότι η Ιορδανία κάνει βήματα πίσω στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και ο Βρετανός πρεσβευτής στη χώρα, με ανακοίνωσή του, απηύθυνε έκκληση στις αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της πίεζε την Ιορδανία να μονιμοποιήσει το μορατόριουμ, να καταργήσει δηλαδή στην πράξη τη θανατική ποινή.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Ιορδανία, καμία θανατική ποινή δεν μπορεί να εκτελεστεί εάν δεν εγκριθεί από τον βασιλιά της χώρας. Την περασμένη Πέμπτη, αριθμός-ρεκόρ χωρών σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που καλεί για μορατόριουμ στις εκτελέσεις: 117 από τα 193 μέλη ψήφισαν υπέρ, 38 κατά και 34 απείχαν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis