WWF ΕΛΛΑΣ
Εν μέσω διαδικασιών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΥΠΕΚΑ βιάζεται να περάσει νόμο στη Βουλή, με τον οποίο εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα και καταστρέφει τα δάση. Προς τι αυτή η βιασύνη;
Για δεύτερη φορά σε τέσσερις μόλις μήνες, τα ελληνικά δάση βρίσκονται αντιμέτωπα με τη συντονισμένη επιχείρηση σαρωτικής υποβάθμισης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συντελείται στη χώρα, με πρόσχημα την οικονομική κρίση: νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, άρση του αναδασωτέου χαρακτήρα καμένων εκτάσεων εντός πενταετίας, fast track αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, δασικοί χάρτες άνευ νοήματος, καθώς θα βρίσκονται πλέον υπό διαρκή αναδιαμόρφωση.
Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καταστροφικές επιπτώσεις που φέρνει για τον δασικό μας πλούτο, το ν/σ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο συζητείται και ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Δεκεμβρίου. Ερωτηματικά εγείρει η βιασύνη του ΥΠΕΚΑ να ψηφιστεί το συγκεκριμένο ν/σ εν μέσω των διαδικασιών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ερωτηματικά μάλιστα που γιγαντώνονται αν εστιάσει κανείς στις καταστροφικές για τα ελληνικά δάση διατάξεις που περιέχει.
Πιο συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου που έρχεται τέσσερις μόλις μήνες μετά την ψήφιση του επίσης δασοκτόνου νόμου 4280/2014 για την ιδιωτική πολεοδόμηση (και) δασικής γης, Κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ, επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη και Νίκου Ταγαρά, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, καθώς:
Διευκολύνονται οι αποχαρακτηρισμοί δασών και δασικών εκτάσεων, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, βάσει αδημοσίευτων εγγράφων που κατά την ημερομηνία σύνταξής τους είχαν μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα.
Καταργείται η υποχρέωση αναδάσωσης καμένου, ή άλλως κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως»: δίνεται, έτσι, κίνητρο για καταπάτηση, οικοδόμηση, επανειλημμένους εμπρησμούς, εκχέρσωση και εκτεταμένες επεμβάσεις σε κατεστραμμένα δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς τότε διευκολύνεται η απόδειξη αυτή.
Νομιμοποιούνται πρόσφατες (μέχρι το 2007) παράνομες εκχερσώσεις φρυγανικών και άλλων δασικών εκτάσεων, έναντι ενός ανταλλάγματος που το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να ονομάσει «περιβαλλοντικό ισοζύγιο».
Νομιμοποιούνται και αυθαίρετες εγκαταστάσεις κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναοί, και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα» (γιατί όχι, ακόμα και κέντρα διασκέδασης).
Επιτρέπεται σαρωτικά και δίχως τις ελάχιστες προστατευτικές εγγυήσεις, η επέκταση λατομείων ακόμα και σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε περιφέρειες όπου εκτελούνται μεγάλα έργα και δεν έχουν καθοριστεί λατομικές ζώνες.
Αποχαρακτηρίζεται οριστικά και διευκολύνεται η παραχώρηση της κυριότητας εκτάσεων που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, με υποτυπωδώς νομιμοφανείς διαδικασίες, ακόμα και αν είναι δυνατή η αναδάσωσή τους ή διατηρούν τον δασικό τους χαρακτήρα.
Καταργείται στην ουσία η ιδιότητα και ο ρόλος των δασικών χαρτών ως μέσου προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, καθώς επιτρέπεται ηαναμόρφωση του δασικού χάρτη «με τη διαγραφή εκτάσεων, οι οποίες συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριλήφθηκαν σε αυτόν κατά την κατάρτισή του».
Το WWF Ελλάς απηύθυνε έκτακτη παρέμβαση προς τους Βουλευτές, καλώντας τους να καταψηφίσουν κατ’ ελάχιστο τις απαράδεκτες διατάξεις του κεφαλαίου Β’. Καλεί επίσης κάθε ενεργό και περιβαλλοντικά ευσυνείδητο πολίτη να:
Υπογράψει την ηλεκτρονική έκκληση διαμαρτυρίας που ξεκίνησε χθες με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης AVAAZ.org
Επικοινωνήσει προσωπικά με τους Έλληνες βουλευτές, και ιδιαίτερα αυτούς που ανήκουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, με οποιονδήποτε από τους τρόπους που περιγράφονται στη σελίδα της οργάνωσής μας: http://www.wwf.gr/crisis/dasiko-winter-2014
Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 1859632, i.kantas@wwf.gr
____________________________________________________
Aπό: http://antigoldgr.org/blog/2014/12/17
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis