Πράσινο φως για το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα!
ellas
Ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των εποχών ετοιμάζεται να κατακτήσει για δεύτερη φορά την Αθήνα!
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έχει περάσει από 40 κύματα και παραμένει αναξιοποίητο για πάνω από 20 χρόνια, ετοιμάζεται να κοσμήσει την πρωτεύουσα της Ελλάδας και συγκεκριμένα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας!
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του star.gr, η δημοτική αρχή έχει δώσει το πράσινο φως και όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να πάρει ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου τη θέση του στον αστικό ιστό της Αθήνας.
Ο δήμος Αθηναίων έχει προκρίνει 2 τοποθεσίες και περιμένει την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για να ξεκινήσει η διαδικασία της τοποθέτησης.
Η μία είναι στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο και η δεύτερη στη συμβολή των οδών Β. Αμαλίας και Β. Όλγας, στο Ζάππειο.
Το άγαλμα του Γιάννη Παππά στο παρελθόν έφθασε άλλες δύο φορές κοντά στην… πηγή ωστόσο δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια τοποθέτησής του στην Αθήνα. Φαίνεται ότι η τρίτη θα είναι και η φαρμακερή.
Το ιστορικό
Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη, ακαδημαϊκό και Πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Γιάννη Παππά το 1972.
Αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού το 1992 και δόθηκε στον δήμο της Αθήνας με σκοπό να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Η πρώτη (ανεπιτυχής) απόπειρα τοποθέτησής του έγινε επί δημαρχίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπου μάλιστα τοποθετήθηκε βάθρο αλλά και επιγραφή στη συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αμαλίας, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.
Η δεύτερη έγινε αρκετά χρόνια μετά, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, με το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίζει υπέρ της εγκατάστασής του στην πλατεία Κοτζιά, με ταυτόχρονη μεταστέγαση του έργου «Θησέας» στην Κορεατική αγορά.
Η απόφαση συνάντησε την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και της δημιουργού του«Θησεά», Σοφίας Βάρη, οπότε ο Μέγας Αλέξανδρος παρέμεινε στην αυλή του δημιουργού του, η οποία από το 2005 (όταν και ο Γιάννης Παππάς απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών) λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος του Μουσείου Μπενάκη. [star.gr]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis