Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Βάζουν την Ελλάδα στην κατάψυξη

Βάζουν την Ελλάδα στην κατάψυξη
Το Μνημόνιο τελειώνει σε δυο μήνες, η αξιολόγηση κλείνει αλλά χωρίς την εκταμίευση των δόσεων και η Ελλάδα μπαίνει πραγματικά στην κατάψυξη. Αυτή είναι η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να αποφύγει σύγκρουση με την τρόικα ή τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η τελευταία αξιολόγηση η τρόικα και η κυβέρνηση συμφώνησαν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να υποβάλλει αίτημα παράτασης δυο μηνών.

Του Χρήστου Φράγκου

Στην πραγματικότητα όμως αυτό που επιτυγχάνεται είναι ακριβώς "μια τρύπα στο νερό". Η διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια θα ολοκληρωθεί επί συγκεκριμένων θεμάτων, το πρόγραμμα θα παραταθεί και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με το πέρας της παράτασης. Τότε θα εκταμιευθεί και η δόση.

Το Eurogroup επικυρώνοντας τη σκληρή απόφαση του EuroWorking Group βάζει την Ελλάδα στην κατάψυξη, παγώνοντας κάθε συζήτηση και ροή κεφαλαίων και κρατώντας τη χώρα στον αναπνευστήρα. Ακόμα όμως και για αυτό ο επικεφαλής του Eurogroup θέτει θέμα επαναβεβαίωσης της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όμως θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υπογραφής της συμφωνίας παράτασης του Μνημονίου.

Ετσι η λήψη πρόσθετων μέτρων δεν ακυρώνεται απλά μετατίθεται, οι μεταρρυθμίσεις θα υλοποιηθούν και το πρόγραμμα θα κλείσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μπαίνει σε καραντίνα για όσο διάστημα διαρκούν οι πολιτικές διεργασίες, εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και πρόωρων εκλογών.

Ετσι η κυβέρνηση αποφεύγει -για την ώρα- τη λήψη μέτρων και την ανακοίνωη μεταρρυθμίσεων, στις οποίες καλείται να συμφωνήσει απριόρι.

Οι Ευρωπαίοι αποδείχθηκαν άκαμπτοι και περιμένουν πλέον την επόμενη ημέρα για να επαναφέρουν τις απαιτήσεις τους στο προσκήνιο.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

«Χαιρετίζουμε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα... το πρόγραμμα προσαρμογής έχει αρχίσει και αποδίδει και αποδεικνύεται πως είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίσημη δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως το αίτημα παράτασης των δύο μηνών κρίνεται αρκετό, τόσο από την ελληνική κυβέρνηση όσο και από το Eurogroup, ώστε να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας, ενώ σχετικά με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, τόνισε πως αυτό θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έπειτα από την ολοκλήρωση του Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι εκπρόσωποι της Τρόικας ενημέρωσαν τους ετέρους σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και όπως τόνισε, «διαπίστωσαν πρόοδο, αλλά όχι αρκετή έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα πριν το τέλος του χρόνου». Συνεπώς, έπειτα και από εισήγηση της Ελληνικής πλευράς αποφασίστηκε επέκταση του Ελληνικού προγράμματος στήριξης για δύο ακόμη μήνες.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ζήτησε, επίσης, από την Τρόικα να ετοιμάσει μια ενδιάμεση έκθεση προόδου για την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων μέχρι το πρωί και η Ελληνική Κυβέρνηση να υποβάλει επισήμως την αίτηση της για επέκταση του προγράμματος, έτσι ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες με αμεσότητα.

Το αίτημα αυτό θα τεθεί υπό την κρίση ορισμένων κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωζώνης για να επικυρωθεί επισήμως, ενώ όπως τόνισε, η τελευταία αξιολόγηση πρέπει να κλείσει ως το τέλος Φεβρουαρίου έτσι ώστε η Ελλάδα να Ενισχυμένης Προληπτικής Γραμμής Στήριξης.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με τα τεχνικά κλιμάκια που φτάνουν αύριο στην Αθήνα και υπενθύμισε πως η προληπτική γραμμή στήριξης, είναι στη διάθεση της Ελλάδας, δεδομένου πάντα πως έχουν ληφθεί οι απαραίτητες αποφάσεις για μεταρρυθμιστικές ενέργειες που να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.

Progress report από την τρόικα

Η τρόικα θα αποστείλει αύριο την αναφορά προόδου στην οποία θα καταγράφεται η πρόοδος που σημειώθηκε από την προηγούμενη αξιολόγηση καθώς και τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί καθώς και ο ορίζοντας υλοποίησής τους.

Θα γίνεται σαφής μνεία στην παράταση που δίνεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος ενώ παράλληλα θα σκιγραφείται και ο οδικός χάρτης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα αναφέρονται ξεκάθαρα οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν.

Στο τέλος θα αναφέρεται ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των παραπάνω και όχι νωρίτερα από το τέλος της παράτασης και αφού συμφωνηθεί η διαδικασία της επόμενης ημέρας ο μηχανισμός σταθερότητας ESM θα εκταμιεύσει την τελευταία δόση των 1,8 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...