Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, ο ρόλος των άγριων αποδημητικών πουλιών και η συμβολή των κυνηγών


papia


Μπορεί να μην συντρέχουν άμεσοι κίνδυνοι, ωστόσο απαιτείται επαγρύπνηση.

Τι είναι η γρίπη των πτηνών (ΓΠ);

Η γρίπη των πτηνών (ΓΠ) είναι μια ασθένεια των πτηνών, που προκαλείται από ιούς της γρίπης τύπου «Α» και μπορεί να επηρεάσει διάφορα είδη οικόσιτων πουλερικών, όπως κοτόπουλα, γαλοπούλες, ορτύκια, φραγκόκοτες, πάπιες, κλπ, καθώς επίσης και πτηνά συντροφιάς και άγρια πτηνά. Ιοί της γρίπης των πτηνών έχουν επίσης απομονωθεί, αν και σπάνια, από είδη θηλαστικών συμπεριλαμβανομένων αρουραίους, ποντίκια, νυφίτσες, κουνάβια, χοίρους, γάτες, τίγρεις, σκύλοι, άλογα, καθώς επίσης και τον άνθρωπο.

Τι σημαίνει χαμηλής παθογονικότητας / υψηλής παθογονικότητας;

Υπάρχουν πολλά στελέχη των ιών της ΓΠ που μπορούν γενικά να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου σε πουλερικά:
χαμηλής παθογονικότητας (ΧΠΓΠ) που προκαλεί συνήθως μικρή ή κλινικά συμπτώματα στα πτηνά
υψηλής παθογονικότητας (ΥΠΓΠ) που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά κλινικά συμπτώματα και τις πιθανές υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στα πουλιά.

Τι είναι η γρίπη A (H5N8);

Αυτός ο ιός ανιχνεύθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους στην Ασία σε είδη πουλερικών στη Δημοκρατία της Κορέας, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Τον Ιανουάριο του 2014 οι αρχές της Δημοκρατίας της Κορέας ανέφεραν τα πρώτα κρούσματα της νόσου των πουλερικών λόγω της μόλυνσης με ένα εξαιρετικά παθογόνο στέλεχος H5N8 της γρίπης των πτηνών (τύπου Α).

Ενώ μέχρι πρότινος ο ιός Η5Ν8 απασχολούσε μόνον τις υγειονομικές αρχές σε χώρες της Ασίας, ξαφνικά έκανε την εμφάνισή του και στην Ευρώπη.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι Ολλανδικές αρχές γνωστοποίησαν ότι εντόπισαν το επικίνδυνο στέλεχος Η5Ν8 της γρίπης των πτηνών σε τρεις φάρμες πουλερικών, που βρίσκονται όλες στην κεντρική Ολλανδία και κοντά στην πόλη Τερ Ααρ. Εξαιτίας του θανατηφόρου ιού οι αρμόδιες αρχές έχουν θανατώσει συνολικά 203.000 πουλερικά.

Το ίδιο στέλεχος του ιού (Η5Ν8) είχε ανιχνευθεί στις αρχές Νοεμβρίου σε φάρμα εκτροφής γαλοπούλων στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία της Γερμανίας και οδήγησε στη θανάτωση 31.000 πτηνών και τη λήψη περιοριστικών μέτρων γύρω από την εστία εμφάνισης. Οι γαλοπούλες εμφάνισαν κλινικά συμπτώματα, καθώς και νοσηρότητα κοντά στο 16% (5.000 πουλιά) και θνησιμότητα 6% (1.880 πτηνά).

Στις 17 Νοεμβρίου, ένα τρίτο, κρούσμα της γρίπης των πτηνών διαπιστώθηκε και σε αγρόκτημα με πάπιες στη βόρεια Βρετανία. Περίπου 6.000 πουλιά έχουν θανατωθεί. Δεν αποκλείεται να συνδέεται και αυτό με τα περιστατικά στην Ολλανδία.

Ποια είναι η πηγή της γρίπης Α (H5N8);

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων τα στελέχη του ιού που ευθύνονται για τα κρούσματα στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Βρετανία ταυτοποιήθηκαν ως στενά συνδεδεμένα με το υψηλής παθογονικότητας στέλεχος του ιού που ανιχνεύθηκε σε πάπιες στη Δημοκρατία της Κορέας το 2014. Οι έρευνες συνεχίζονται για να προσδιοριστεί η πηγή.

Ακίνδυνος για τον άνθρωπο

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα μετάδοσης του ιού Η5Ν8 στον άνθρωπο και δεν θα πρέπει να συγχέεται με την εποχική ανθρώπινη γρίπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών λοιπόν, προς το παρόν δεν συντρέχουν άμεσοι κίνδυνοι για τον άνθρωπο, παρά μόνον για τα ζώα. Παρόλα αυτά επιβάλλεται επαγρύπνηση. Οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται πολύ γρήγορα και μπορούν να προσαρμοστούν άμεσα σε νέες καταστάσεις.



Τα άγρια πτηνά έχουν ταυτοποιηθεί ως φορείς του ιού της γρίπης Α (H5N8);

Τα άγρια πουλιά συνήθως μπορούν να μεταφέρουν τους ιούς της γρίπης των πτηνών στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα τους, αλλά συνήθως δεν αρρωσταίνουν. Ιστορικά είναι γνωστό ότι λειτουργούν ως ταμιευτήρες και φορείς των ιών της ΓΠ. Σε όλο τον κόσμο, έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα επιτήρησης για την παρακολούθηση της εμφάνισης και τα χαρακτηριστικά των ιών της ΓΠ στα άγρια πτηνά. Μέχρι σήμερα, η μόλυνση με ιούς της γρίπης των πτηνών του στελέχους H5N8 έχει εντοπιστεί σε άγρια πτηνά στην Κίνα, στη Δημοκρατία της Κορέας και στη Ιαπωνίας. Η πλειοψηφία των ιών της γρίπης των πτηνών δεν προκαλεί ασθένεια στα άγρια πτηνά, αλλά είναι πολύ πιθανό ότι αυτά θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό μέσω των μεταναστευτικών διαδρομών τους.

Ο ιός H5N8 απομονώθηκε από φαινομενικά υγιή και νεκρά άγρια πτηνά που συλλέχθηκαν στη Δημοκρατία της Κορέας. Συνολικά, σε όλη την κορεατική επιδημία του πρώτου εξαμήνου του 2014, ο ιός H5N8 απομονώθηκε από 38 άγρια πτηνά των ακόλουθων ειδών: χωραφόχηνα (Anser fabalis), φαλαρίδα (Fulicula atra), αγριόπαπια (Anas platyrhynchos), νανόκυκνο (Cygnus columbianus), ασπρομέτωπη χήνα (Anser albifrons), κιρκίρι (Anas crecca), και Anas zonorhyncha (Jeong et al 2014). Επιδημιολογικές παρατηρήσεις και μελέτη των αλληλουχιών του ιού υποδεικνύουν έντονα ότι τα αποδημητικά πουλιά έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή του ιού H5N8 και τη διασπορά του κατά το αρχικό στάδιο στα κρούσματα της Κορέας.

Η συμβολή των κυνηγών

Τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη θα δείξουν εάν το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού έφτασε στην Ευρώπη από άγρια αποδημητικά πτηνά.

Στην Γαλλία, από το 1972, οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και το Office Nationale de la Chasse et Faune Sauvage (Οργανισμός Θήρας και Άγριας Πανίδας του Γαλλικού ΥΠΕΚΑ), έχουν συστήσει ένα εθνικό δίκτυο για την επιδημιολογική επιτήρηση της άγριας πανίδας στη Γαλλία, που από το 1986 είναι γνωστό με την επωνυμία SAGIR.

Για να διασφαλιστεί αυτή η επιδημιολογική επιτήρηση, το δίκτυο SAGIR βασίζεται στην ανίχνευση της θνησιμότητας των άγριων πτηνών και θηλαστικών, καθώς και τον προσδιορισμό της αιτιολογίας της.

Η επιτήρηση της υγείας της άγριας ζωής στηρίζεται σε ένα ενεργό δίκτυο παρατηρητών πεδίου – μηχανισμό συλλογής δειγμάτων, που ως επί το πλείστο αποτελείται από κυνηγούς και εξειδικευμένο προσωπικό των κυνηγετικών ομοσπονδιών και του Οργανισμού Θήρας (ONCFS). Όταν εντοπιστεί ένα νεκρό ή άρρωστο είδος της άγριας πανίδας, τα μέλη του δίκτυου SAGIR, που έχουν ειδική άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το μεταφέρουν σε νομαρχιακό κτηνιατρείο οπού εξετάζεται, γίνονται οι εργαστηριακές αναλύσεις και τα αποτελέσματα ενσωματώνονται στην εθνική βάση δεδομένων.

Πριν λίγες ημέρες (19/11), η Κυνηγετική Συνομοσπονδία της Γαλλίας (Fédération Nationale des Chasseurs) με ανακοίνωση που δημοσίευσε στο site της, καλεί τους κυνηγούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να συμμετέχουν ενεργά στην πρόληψη και διαχείριση μιας κατάστασης με σοβαρές συνέπειες στην γαλλική πτηνοτροφία αλλά και στα θηράματα. Σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρό κύκνο ή/και πέντε νεκρά πουλιά από ένα ή περισσότερα είδη σε ένα χώρο (ακτίνας περίπου 500 m και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου μιας εβδομάδας), να το αναφέρουν άμεσα στο δίκτυο SAGIR.

Στην Ελλάδα, το 2005, όταν ένα άλλο επικίνδυνο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών εμφανίστηκε στην Ευρώπη, οι κυνηγετικές οργανώσεις συμμετείχαν στο Εθνικό Πρόγραμμα Διερεύνησης και Επιτήρησης της γρίπης των πτηνών. Στα πλαίσια του προγράμματος η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας ανέλαβε, μέσω των κυνηγών και θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων, την συλλογή 1.000 ατόμων άγριων μεταναστευτικών πτηνών για εργαστηριακή εξέταση από τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες.

dasarxeio.com

Πληροφορίες από:

http://www.oie.int – World Organisation for Animal Health

http://plateforme-esa.fr – Plateforme-ESA – Epidemiosurveillance en sante animale – Centre de ressource

http://www.oncfs.gouv.fr – Office National de la Chasse et de la Faune Sauvage

http://www.chasseurdefrance.com – Fédération Nationale des Chasseurs

http://www.dw.de – Deutsche Welle

Jeong J, Kang HM, Lee EK, Song BM, Kwon YK, Kim HR, Highly pathogenic avian influenza virus (H5N8) in domestic poultry and its relationship with migratory birds in South Korea during 2014. Vet. Microbiol. 2014; 173:249–57.dasarxeio.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...