Η ευνοούνται σήμερα υποψήφιο για τη σκοτεινή ύλη, που προβλέπεται από ορισμένα μοντέλα της φυσικής σωματιδίων, είναι μια μάζα που αλληλεπιδρούν ασθενώς σωματιδίων (WIMP).
Η μάζα του WIMP είναι άγνωστη, αλλά είναι αναμενόμενο να κυμαίνεται μεταξύ 1και 1,000μάζες πρωτονίων. Άμεση σκοτεινή αναζητήσεις ύλη χρησιμοποιούν ανιχνευτές που είναι ευαίσθητα στην ανάκρουση ενός ενιαίου πυρήνα από μια σύγκρουση με ένα WIMP.Αρκετά πειράματα σε όλη την υδρόγειο έτοιμη να ανιχνευθεί η πιθανή σημάδι ένα σωματίδιο σκοτεινής ύλης συγκρούεται με έναν πυρήνα. Αυτές οι σκοτεινές αναζητήσεις θέμα μπορεί επίσης ενδεχομένως να καταγράφουν τις συγκρούσεις των νετρίνων από τον ήλιο και άλλα αστροφυσικές πηγές. Το παρασκήνιο νετρίνο θα μπορούσε να γίνει ένας παράγοντας σύγχυσης στην επόμενη γενιά πειραμάτων σκοτεινής ύλης. Αλλά μια νέα θεωρητική ανάλυση του Julien Μπιλιάρδο του Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, και οι συνεργάτες του δείχνουν πώς να διακρίνουν τα σήματα από νετρίνα και η σκοτεινή ύλη με τη χρήση πολλαπλών τύπων των υλικών ανιχνευτή.
Ωστόσο, καθώς αυτές οι αναζητήσεις γίνονται όλο και πιο ευαίσθητο, που τελικά θα είναι σε θέση να εντοπίσει την πυρηνική οπισθοχωρεί που προκαλείται από τα νετρίνα που προέρχονται από τον Ήλιο, μακρινό σουπερνόβα, και τις αλληλεπιδράσεις των κοσμικών ακτίνων στην ατμόσφαιρα. Σε προηγούμενη μελέτη, οι ίδιοι συγγραφείς έδειξαν ότι αυτά τα γεγονότα νετρίνων μπορεί να μιμηθεί ένα σκοτεινό σήμα ύλης, που καθιστά δυσκολότερη την ανίχνευση της ύπαρξης των WIMPs σε χαμηλές κλίμακες μάζας.Ωστόσο, οι συγγραφείς επισημαίνουν τώρα πολλοί τρόποι για να διαχωρίσετε το παρασκήνιο νετρίνο. Ειδικότερα, WIMP αλληλεπιδράσεις μπορεί να εξαρτάται από περιστροφή, ενώ νετρίνο αλληλεπιδράσεις δεν κάνουν, έτσι συγκρίνοντας ανιχνευτές με διαφορετικά υλικά (δηλαδή, με διαφορετική πυρηνικές περιστροφές) μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική ευαισθησία σε καθαρά σήματα σκοτεινής ύλης, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά ένα συντελεστή 50, Καθιστώντας δυνατή την ανίχνευση παρά παρασκήνιο νετρίνο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Physical Review D .
http://journals.aps.org/prd/abstract/10.1103/PhysRevD.90.083510
-Μιχάλης Schirber
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis