Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Ανανισμός, ύμνοι στον Ερντογάν, φιλοτουρκική προπαγάνδα και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Του Πάμπου Σ. Χατζηλαμπή


Πολλοί, πάρα πολλοί, εμού συμπεριλαμβανομένου, ένοιωσαν ικανοποίηση όταν έγινε γνωστή η ίδρυση της «’Εδρας Κυπριακών Σπουδών Α.Γ. Λεβέντης» στο ελιτίστικο ιδιωτικό πανεπιστήμιο «Ανάουακ» (Anáhuac) του Μεξικού, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν πριν σχεδόν τρία χρόνια, παρουσία της Φωτεινής Παπαδοπούλου, το γένος Λεβέντη, του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλειου Φιλίππου και ευάριθμης ομάδας κυπρίων εκδρομέων.

Όμως, η ψυχρολουσία της θλιβερής πραγματικότητας ήρθε πριν λίγες μέρες, σε μορφή άρθρου της επικεφαλής της «Έδρας Κυπριακών Σπουδών Α. Γ. Λεβέντη» Αλμένδρας Ορτίς ντε Σάρατε (Αlmendra Ortiz de Zárate) που με επικεφαλίδα την ερώτηση «Καλά Νέα για την Κύπρο;» δημοσιεύτηκε στην εβδομαδιαία (κάθε Πέμπτη) στήλη τιτλοφορούμενη «Φόρουμ Ανάουακ» (Foro Anáhuac), την οποία η εφημερίδα «Excelsior» παραχωρεί στους διδάσκοντες στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων του πιο πάνω Πανεπιστημίου.

Εκεί η επικεφαλής της «Έδρας Κυπριακών Σπουδών Α. Γ. Λεβέντη», ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί την πρόσφατη παράνομη («επίσημη» κατά τα γραφόμενά της) επίσκεψη Ερντογάν στην -κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί- «ΤΔΒΚ» ως «επαναφορά του θέματος της επανένωσης του νησιού», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως ο τούρκος πρόεδρος διακρίνεται ως υποστηρικτής «συναφών με τα δυτικά συμφέροντα πολιτικών επιλογών».

Η Ορτίς ντε Ζάρατε θεωρεί ότι το «πραξικόπημα που ήταν προϊόν της πολιτικής αστάθειας στη χώρα κατά τη θητεία της κυβέρνησης Μακαρίου του ΙΙΙ» ήταν η αιτία που «η Τουρκία έχει το νησί στην κατοχή της από το 1974» παραλείποντας έντεχνα ακόμα και την αναφορά στην παράνομη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας και την έκτοτε δια της βίας κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που κατακρίθηκε και καταδικάστηκε διεθνώς.

Ως «Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων» (…) η επικεφαλής της «΄Εδρας Κυπριακών Σπουδών Α. Γ. Λεβέντη» όχι μόνο δεν αναφέρει ούτε λέξη για ψηφίσματα της ολομέλειας και του Σ.Α. του ΟΗΕ, αλλά αγνοεί επιδεικτικά και τα κατά το διεθνές Δίκαιο εγκλήματα της εθνοκάθαρσης, της παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του εποικισμού και της αρπαγής των περιουσιών των Ε/Κ που βρίσκονται στα κατεχόμενα.

Αντίθετα υπογραμμίζει την «κατ΄ επανάληψη τοποθέτηση» του τούρκου Προέδρου «υπέρ των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» και τη «διάθεση της Τουρκίας να προσέλθει σε διάλογο, υπό τον όρο ότι θα τεθεί ως στόχος η επιλογή δημιουργίας δυο ανεξάρτητων κρατών στο νησί, μια πρόταση που βρίσκεται πολύ κοντά στη λύση που πρότεινε ο ΟΗΕ το 2004 μέσω του Σχεδίου Αννάν και απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή κοινότητα».

Και, φυσικά, αγνοεί πανηγυρικά την ύπαρξη της νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, εναντίον της οποίας εστράφη η Τουρκία. Λες και δεν έχει υπ’ όψη πως απορρίπτοντας το σχέδιο Αννάν ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος είχε αρνηθεί να παραδώσει ως κοινότητα το κράτος που παρέλαβε από τον προκάτοχό του.

Σε αντίθεση, ισχυρίζεται η Ορτίς ντε Σάρατε, παρά το ότι «κάθε άλλη επιλογή λύσης τύγχανε της ριζικής απόρριψης των τουρκικών αρχών» κατά την επίσκεψή του στην «ΤΚΔΒΚ» ο Ερντογάν υπογράμμισε «την ανάγκη τροποποίησης του status quo και της εξεύρεσης λύσης που να προωθεί τη συνεργασία στη Μεσόγειο, καλώντας γι αυτό τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου να διατηρήσουν την ενεργό συμμετοχή τους στο θέμα της κυπριακής διαμάχης».

Η επικεφαλής της «Έδρας Κυπριακών Σπουδών Α. Γ. Λεβέντη» αποφαίνεται ότι οι δηλώσεις Ερντογάν μπορεί να ερμηνευτούν ως «αλλαγή στη δυναμική του προβλήματος, αλλά θα είναι αναγκαία και η καλή θέληση των (σ.σ. εμπλεκομένων) πλευρών, των διεθνών οργανισμών και των εγγυητών της ειρήνης». Επισημαίνει, μάλιστα, πως οι συναντήσεις του Έσπεν Μπάρθ Άϊντα, νέου ειδικού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, «με τους εκπροσώπους των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων (sic…) σημαίνουν πρόοδο στις διαπραγματεύσεις που διακόπηκαν για περισσότερο από δυο χρόνια στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης»…

Στον κολοφώνα του άρθρου της, η «Καθηγήτρια της Σχολής Διεθνών Σχέσεων» και επί κεφαλής της «΄Εδρας Κυπριακών Σπουδών Α.Γ. Λεβέντης» του Πανεπιστημίου Ανάουακ, επιμένει ότι «στο μέτρο που ο Ερντογάν θα διατηρήσει τις ελαστικές θέσεις του για το πρόβλημα» και δεν διατηρηθούν «οι ακαμψίες του παρελθόντος» η Ορτίς ντε Σάρατε συμπεραίνει ότι η επίσκεψη του τούρκου Προέδρου θα είναι πράγματι Καλά Νέα για τον πληθυσμό που δεν έχει πάψει να επιδιώκει μια επανενωμένη χώρα»…

Καμία αναφορά στην αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, καμία μνεία στην επιστροφή των εκτοπισμένων κυπρίων και προσφύγων ένεκα της εισβολής στις εστίες τους, καμιά παραπομπή στην ανάγκη απελευθέρωσης των υπό κατοχήν εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της οποίας ακόμη και το όνομα απουσιάζει από το κείμενο…

Συμπερασματικά:

1) Προσωπικά, δεν έχω καμιά αμφιβολία πως το άρθρο της επί κεφαλής της «Έδρας Κυπριακών Σπουδών Α. Γ. Λεβέντη» είναι ένα οποιοδήποτε aide memoire, που οι Πρεσβείες (στην προκειμένη περίπτωση η τούρκικη) διανέμουν στον τύπο των χωρών όπου βρίσκονται για να πετύχουν (εύλογα και εύκολα) τη διάδοση όσων πληροφοριών τις ενδιαφέρει να γίνουν γνωστές και να αναμεταδοθούν από άσχετους.

2) Αν δεν συμβαίνει αυτό και, απλά, οι γνώσεις της Αλμένδρα Ορτίς Σάρατε για την Κύπρο και το Κυπριακό περιορίζονται στο υπόβαθρο που προδίδει το εν προκειμένω naive άρθρο της, η όλη κατάσταση εκφράζεται με τις λαϊκές παροιμίες «βάλανε το λύκο να προσέχει τα πρόβατα» και «ζήτω που καήκαμε»…

Γιατί είναι πασιφανής και κραυγαλέα η σκανδαλώδης πρόθεση της να προβάλλει το σχέδιο Ανάν, να υμνεί τον Ερντογάν, να προπαγανδίζει τις τουρκικές θέσεις για το κυπριακό και να υποβαθμίζει σε κοινότητα την Κυπριακή Δημοκρατία…

Και, φυσικά, κάποιοι έχουν ευθύνες γι αυτά… Εκτός αν αυτός ήταν/είναι ο σκοπός της ίδρυσης της «΄Εδρας Κυπριακών Σπουδών Α.Γ. Λεβέντης» στο Πανεπιστήμιο Ανάουακ…

Συμπληρωματικα:

1) Τα Πανεπιστήμια «Ανάουακ» αποτελούν δίκτυο 15 Πανεπιστημίων που ελέγχονται («Red de Universidades Anáhuac») από την μικτή κληρικολαϊκή καθολική οργάνωση «Legión de Cristo», μαζί με άλλα 43 Ινστιτούτα Ανωτέρων Σπουδών και 175 Ιδρύματα Μέσης Εκπαίδευσης στα οποία, συνολικά, φοιτούν 122 χιλιάδες νέοι.

Μετά το 2009, η Legión de Cristo ενεπλάκη σε οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα του ιδρυτού της Μαρσιάλ Μασιέλ, σε βαθμό που η Αγία Έδρα αναγκάστηκε να τα παραδεχτεί το 2010 και να αναλάβει τον ορισμό και την τοποθέτηση των ηγετικών στελεχών της.

2) Γενικότερο, αλλά και αποφασιστικό ρόλο, στη λειτουργία του «Δικτύου Πανεπιστημίων Ανάουακ» μέσα από τη διαχείριση της οικονομικής τους βιωσιμότητας, έχει το αμερικάνικο «Ίδρυμα Τζένκινς» που βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα ειδικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για διείσδυση σε χώρες του ενδιαφέροντος τους, κυρίως στη μόρφωση και διαμόρφωση ηγετικών πολιτικο-οικονομικών ελίτ.

Περισσότερες πληροφορίες για τo άρθρo της Αlmendra Ortiz de Zárate (στα ισπανικά) βλ.http://www.excelsior.com.mx/opinion/foro-internacional-anahuac/2014/09/11/981136

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...