Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), το οποίο έχει καταλάβει μεγάλο μέρος των εδαφών των δύο χωρών, πουλάει ιρακινές αρχαιότητες στη μαύρη αγορά για να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην περιοχή, σύμφωνα με δηλώσεις ιρακινών αλλά και ευρωπαίων αξιωματούχων.
Πριν από λίγες μέρες, μιλώντας σε διάσκεψη στα αρχηγεία της UNESCO στο Παρίσι, ο γάλλος πρεσβευτής στον οργανισμό, Φιλίπ Λαλιό, προειδοποίησε πως η πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ διατρέχει «μεγάλο κίνδυνο».
Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι έλαβαν μέρος πολλοί επιστήμονες και διπλωμάτες που θεωρούνται διεθνείς αυθεντίες, με στόχο να αναζητηθούν τρόποι προκειμένου να προφυλαχθούν και να διασωθούν οι πολιτιστικοί θησαυροί του Ιράκ.
«Όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, είναι σωστό να ανησυχούμε για την πολιτισμική κάθαρση; Ναι, είναι, επειδή η πολιτιστική κληρονομιά ενώνει και ο πολιτισμός είναι εκείνο ακριβώς το πεδίο διαλόγου που οι ομάδες των φανατικών θέλουν να αφανίσουν», είπε ο Λαλιό.
Ο επικεφαλής του μουσείου της Βαγδάτης, Καΐς Χουσεΐν Ρασίντ, κατέθεσε πως οργανωμένες ομάδες δουλεύουν σε συνεργασία με τον ISIS. «Πρόκειται για μια διεθνή μαφία αρχαιοτήτων», είπε στους δημοσιογράφους. «Ταυτοποιούν τα αρχαία αντικείμενα και αποφασίζουν ποια από αυτά μπορούν να πουληθούν», είπε. Το γεγονός πως ορισμένα είναι πάνω από 2.000 ετών σημαίνει πως οποιαδήποτε εκτίμηση της πραγματικής τους αξίας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Επικαλούμενος αναφορές εκπροσώπων των τοπικών αρχών σε περιοχές που βρίσκονται ακόμα ύπο τον έλεγχο του ISIS, ο Ρασίντ είπε πως, μέχρι στιγμής, το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα λεηλασίας συνέβη στα ανάκτορα του Ασσύριου βασιλιά Ασσουρνασιρπάλ Β’, τα οποία χρονολογούνται από τον 9ο π.Χ αιώνα. «Ασσυριακά πλακίδια εκλάπησαν και μετέπειτα εμφανίστηκαν σε ευρωπαϊκές πόλεις… Μερικά από αυτά, μάλιστα, τεμαχίζονται και πουλιούνται τμηματικά».
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ιρακινός αξιωματούχος ανέφερε (ανώνυμα) ότι αφαιρούνται αρχαία αντικείμενα και από ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους και ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων από τις γείτονες χώρες, Ιορδανία και Τουρκία. «Είναι βέβαιο πως αρχαιότητες περνάνε από τα σύνορα της χώρας μας με προορισμό οίκους πλειστηριασμών του εξωτερικού», είπε. «Δυστυχώς, μεγάλο μέρος των εσόδων από αυτές τις πωλήσεις θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».
Σύμφωνα με την άποψη δυτικού διπλωμάτη, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τον αριθμό των αρχαιοτήτων που έχουν βγει από τη χώρα, ο ίδιος πρόσθεσε, όμως, πως το παράδειγμα της Συρίας, όπου θησαυροί αξίας αρκετών εκατομμυρίων έκαναν την εμφάνιση τους σε χώρες του εξωτερικού λίγο καιρό αφότου είχαν αρπαχθεί από λεηλατημένα μουσεία, επιτρέπει την εκτίμηση πως το φαινόμενο θα επαναληφθεί και στην περίπτωση του Ιράκ.
Η Μπεατρίς Αντρέ-Σαλβινί, διευθύντρια των Αρχαιοτήτων Εγγύς Ανατολής, τόνισε την ανάγκη να σωθούν οι θησαυροί του Ιράκ από τα χέρια του ISIS πριν καούν ή πουληθούν από την «μαφία αρχαιοτήτων» στη μαύρη αγορά.
Η εκδήλωση αυτή της UNESCO όπου παρευρέθηκαν διπλωμάτες, ιρακινοί αξιωματούχοι και ειδικοί στον πολιτισμό της Μεσοποταμίας, είναι προπομπός της συνόδου της Γενικής Διάσκεψης του διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, και όπου η Γαλλία θα υποβάλει πρόταση για τη δρομολόγηση αποστολής επιτροπής που θα συνδράμει τις αρχές του Ιράκ στην αξιολόγηση και την αντιμετώπιση αυτής της πολιτιστικής καταστροφής.
Αξίζει να αναφερθεί πως η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας έχει ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα το 2003, κατά τις αναταραχές και τις λεηλασίες που επακολούθησαν μετά την πτώση του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν, όταν κάηκαν κτήρια και μνημεία, και εκλάπησαν θησαυροί ηλικίας χιλίαδων ετών.
Μετάφραση για το dim/art: Μαρία Τσάκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis