Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Θανατηφόρες περιφράξεις


DSC03926b


Κάθε φθινόπωρο, τα πλατόνια της Ρόδου (Dama dama), γνωστά κι ως Ροδίτικα ελάφια, εκδηλώνουν χαρακτηριστικές συμπεριφορές επίδειξης και διεκδίκησης των θηλυκών.Είναι η περίοδος του ζευγαρώματος και οι μάχες κέρατο με κέρατο μεταξύ των ενήλικων αρσενικών είναι τόσο σκληρές που μπορεί να καταλήξουν -ευτυχώς πολύ σπάνια- μέχρι το θάνατο του ενός (ΕΔΩ) ή ακόμα σπανιότερα και των δύο, όταν μπλέκονται τα κερατά τους και πεθαίνουν από εξάντληση.

Τέτοιοι θάνατοι συνέβαιναν πάντα και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν όσο η φύση θα προστάζει να διαιωνίζεται το είδος από τα γονίδια των πιο δυνατών αρσενικών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρούνται συχνά θάνατοι αρσενικών ελαφιών, επειδή μπλέχτηκαν τα κέρατα τους όχι με τα κέρατα άλλου αρσενικού κατά την διάρκεια της σύγκρουσης, αλλά σε συρματοπλέγματα και δίχτυα στις καλλιέργειες, στους βοσκότοπους, ακόμη και στο δάσος.

Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη τις προηγούμενες ημέρες σε πευκοδάσος του νησιού, μεταξύ των οικισμών Αγίου Ισιδώρου και Προφύλια. Ένα αρσενικό ελάφι δώδεκα ετών, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παγιδεύτηκε και πέθανε από εξάντληση επειδή τα κέρατα του μπλέχτηκαν σε συρματόπλεγμα εγκαταλειμμένης περίφραξης που κάποιος ασυνείδητος εγκατέστησε αυθαίρετα σε δημόσιο δάσος.



Δυο κυνηγοί, ο Παπασταματάκης Σταμάτης και ο Παπασταματάκης Σταύρος, κάτοικοι Έμπωνα, εντόπισαν το πρωί της Κυριακής (19/10) το παγιδευμένο ζώο και χωρίς δεύτερη σκέψη, ειδοποίησαν αμέσως τον δασοφύλακα, Χουρδάκη Σταμάτη, της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου, παραμένοντας εκεί για να του υποδείξουν την ακριβή θέση.

Ο ιδιαίτερα δραστήριος, στην άσκηση των καθηκόντων του, δασοφύλακας, μετέβη άμεσα στη περιοχή και αφού ενημέρωσε το συντονιστικό κέντρο της υπηρεσίας του, απεγκλώβισε το νεκρό ελάφι και προχώρησε στις προβλεπόμενες ενέργειες.

Περιστατικά παγίδευσης ή εγκλωβισμού ελαφιών σε συρματοπλέγματα ή δίχτυα (συλλογής καρπών, περιφράξεων, κ.λπ) συμβαίνουν όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια στο νησί της Ρόδου, πιθανόν λόγω της αύξησης του πληθυσμού τους. Στο συγκεκριμένο περιστατικό, δυστυχώς, το ελάφι είχε ήδη πεθάνει όταν εντοπίστηκε, σε άλλες περιπτώσεις όμως, το καλό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ μεγάλης μερίδας κυνηγών του νησιού με τους δασικούς υπαλλήλους έχει ως αποτέλεσμα, πολλά ελάφια να εντοπίζονται εγκαίρως, να περιθάλπονται και να απελευθερώνονται στους κατάλληλους βιοτόπους της Ρόδου.

dasarxeio.com



dasarxeio.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...