Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Βουλή: Άπραγο το κράτος στην αντιμετώπιση της φτώχειας

Καμία προστασία

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει υλοποιήσει το μέτρο του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, τονίζεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, στη Βουλή, υπό τον τίτλο «Πολιτικές ελαχίστου εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα: Μία συγκριτική ανάλυση». Επιπλέον, σημειώνεται ότι 2,5 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας και επιπλέον 3,8 εκατ βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.


Όπως αναφέρεται στην έκθεση, με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών,2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού (το 60%). Επιπλέον,3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.
Επίσης σημειώνεται ότι η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην ΕΕ των 28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Η Ελλάδα επίσης συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς τον δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά την Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Ολόκληρη η έκθεση
Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού παρατίθενται και στοιχεία της έρευνας του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών με βάση τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής. Μια άλλη σημαντική διάσταση της φτώχειας, αφορά την παιδική φτώχεια (26,5% το 2012), τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, τα πολυμελή νοικοκυριά, οι μη οικονομικά ενεργοί και τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά τη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι οικονομολόγοι του Γραφείου Προϋπολογισμού προχώρησαν σε μια συγκριτική μελέτη με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, εντοπίζοντας καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, ως προς την υιοθέτηση του μέτρου.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ενδιάμεση έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα, «η Ελλάδα βιώνει εδώ και έξι χρόνια μια βαθύτατη οικονομική κρίση που έχει σε σημαντικό βαθμό αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας», όμως «αντίθετα με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, βραδυπορεί». «Η ζήτηση για κοινωνική μέριμνα από την πλευρά των πολιτών είναι έντονη ενώ η προσφορά από το κράτος χαρακτηρίζεται από αποσπασματικότητα και διοικητικές δυσλειτουργίες», τονίζεται
«Έτσι το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα ενώ παράλληλα δεν προβλέπεται αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών από την οικονομική ύφεση στο άμεσο μέλλον», προσθέτουν οι επιστήμονες του Γραφείου Προϋπολογισμού.
Τέλος, συστήνεται «κοινωνικές ομάδες όπως οι μακροχρόνιοι άνεργοι, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι εργαζόμενοι χωρίς ασφάλεια, οι οικογενειάρχες με χαμηλό εισόδημα, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία χρήζουν ειδικής μέριμνας», καθώς «πρόκειται για ομάδες που βιώνουν τη συσσώρευση χρεών, τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση των φόρων».
Συνημμένα:
161115_grafeioproipologismou.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...