Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ἐκσυχρονισμός;


Ο πρακτικός λόγος που μία μουσουλμάνα ντύνεται σχεδόν όπως μία Ελληνίδα μοναχή είναι ο ίδιος και αποσκοπεί στην απόσβεση οποιασδήποτε πονηρής σκέψης από την πλευρά των αντρών, που μπορεί να συναντήσουν.
Οποιοδήποτε στοιχείο που θα μπορούσε να κάνει έναν άντρα να δει με άλλο μάτι την γυναίκα, κρύβεται επιμελώς κι έτσι οι γυναίκες εξασφαλίζουν την ησυχία τους.

Ειδικά σε τριτοκοσμικές χώρες, που δεν υπάρχει έννομο κράτος και αστυνόμευση, εκεί που οι βιαστές μένουν ατιμώρητοι, η μπούργκα δεν σημαίνει ότι φοριέται με το ζόρι. Δεν θέλει μυαλό να καταλάβουμε τι θα συμβεί σε μία κοπέλα που θα φοράει μίνι σε κάποια …γειτονιά της Βαγδάτης ή του Χαρτούμ.


Να θυμίσω επίσης ότι και στην Ελλάδα πριν 100 χρόνια τα κορίτσια δεν φορούσαν μίνι φούστες, επίσης για τον ίδιο λόγο που δεν φοράνε σήμερα μίνι φούστες στην Βαγδάτη.
Πριν από 100 χρόνια οι γυναίκες φορούσαν μαντίλες στα μαλλιά όπως οι μουσουλμάνες σήμερα.


Να μην ξεχνάμε ότι στη δεκαετία του 1970 υπήρχαν ακόμα σχολεία αρρένων και θηλέων.
Να έχουμε στο μυαλό μας ότι η ταινία που έκανε διάσημη την Ελλάδα στην Αμερική, και την ταυτοποίησε ως χώρα της φιλοξενίας, του γλεντιού, της ανεμελιάς, του ήλιου και της θάλασσας, περιέχει μία σκηνή στην οποία ένα παλληκάρι (ο Φούντας) σφάζει σαν αρνί την χήρα (Ειρήνη Παπά) γιατί την είχε ερωτευτεί ο γιος του.
Η σκηνή αφορούσε στην σύγχρονη Ελλάδα του 20ου αιώνα και δεν προκάλεσε ιδιαίτερα τον μέσο Έλληνα ως συμπεριφορά.
Για κάποιον λόγο υπήρχαν κι αρκετοί που ήταν υπερήφανοι για το «έθιμο» της οικογενειακής βεντέτας.


Με λίγα λόγια ας έχουμε κατά νου ότι κι εμείς εκσυγχρονιστήκαμε πρόσφατα, με τον ίδιο τρόπο που θέλουν οι δυτικοί να εκσυγχρονίσουν και τους Άραβες τώρα.
Για κάποιον λόγο δεν εκλαμβάνουμε τις φορεσιές των Ελληνίδων του 1900 ως προϊόν σκοταδισμού, σε σχέση με τα ανάλαφρα ρούχα της αρχαιότητας.

Σίγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...