Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ένα Σχέδιο Ανάν για τους Κούρδους της ΤουρκίαςMay 9, 2014 2:30 pm Category:


English Section, Κοσμος, ΚΟΥΡΔΟΙ, Κυπρος, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ,Τουρκία Leave a comment A+ / A-
Με Marcus Templar

Έλληνες Κυπρίους, η πλειοψηφία του πληθυσμού στο νησί της Κύπρος, απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το σχέδιο για την επανένωση με την μικρή τουρκική μειονότητα του νησιού που αναπτύχθηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στο δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου 2004. Οι πλειοψηφία Έλληνες θεωρούσαν τη λύση που προσφέρεται από Ανάν ως μη πρακτική και άδικο, ενώ η κυβέρνηση της Τουρκίας να επαινεθεί ως πολύ εφικτό και θα φιλοξενεί σε δύο μέρη. Το μέγεθος της τουρκικής μειονότητας στη Κύπρος-περίπου 18 τοις εκατό του πληθυσμού του νησιού, είναι ίσο με το ποσοστό της κουρδικής μειονότητας στην ίδια την Τουρκία. Δεδομένου μακροχρόνια αιτήματα του κουρδικού πληθυσμού μεγαλύτερη πολιτική και άλλα δικαιώματα στην Τουρκία, μια ενδιαφέρουσα "what if" τίθεται το ερώτημα-εάν το Σχέδιο Ανάν υλοποιήθηκαν εντός της Τουρκίας για την κουρδική μειονότητα της, οι Τούρκοι θα βρείτε ακόμα το σχέδιο λογική και πρακτική;

Εδώ είναι το «τι εάν;"

Κατόπιν συμφωνίας των δύο κύριων κοινοτήτων που ζουν στην Τουρκία (Κούρδοι και οι Τούρκοι), η παρούσα κατάσταση παύει να υφίσταται εν αναμονή της έγκρισης των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας με έναν πανεθνικό δημοψήφισμα. Αμέσως μετά την έγκριση του νέου οικισμού, το νέο κράτος είναι μια πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κανένας να επιστρέψει στην παλιά κατάσταση, ακόμη και αν αργότερα πλειοψηφίες τόσο των Κούρδων και τουρκικές περιοχές ψηφίζουν πάρα πολύ για να το πράξουν. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Σχεδίου, η Τουρκία γίνεται ένα διζωνικό και δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος, στο οποίο το 37% του εδάφους της περνά στη νέα κυβέρνηση των Κούρδων. Το νέο ομοσπονδιακό κράτος, και κακώς αποκαλείται "United Τουρκία Δημοκρατία» και σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα, οι δύο κύριες εθνοτικές ομάδες (Τούρκων και Κούρδων) έχουν ίση εκπροσώπηση στην προτεινόμενη Γερουσία, ανεξάρτητα από την άνιση πληθυσμών. Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη, το κράτος έρχεται σε στασιμότητα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποτελείται από ίσο αριθμό Κούρδων (18% του πληθυσμού) και Τούρκων δικαστών (80% του πληθυσμού), συν τρεις ξένους δικαστές? ως εκ τούτου, οι ξένοι παίκτες θα είχαν αποφασιστική ψήφο. Δεδομένου ότι μια ιεραρχία των νόμων δεν υπάρχει, η ομοσπονδία είναι ένα πραγματικό συνομοσπονδία στην οποία τα κράτη συστατικό είναι η πηγή των νόμων για την κεντρική εξουσία και όχι το αντίστροφο! Κάποιος πρέπει να έχετε κατά νου ότι ο λόγος που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εγκαταλείψει την αρχική δομή της συνομοσπονδίας ήταν επειδή δεν ήταν εφαρμόσιμη. Το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών ιδρύθηκε το 1789 έδωσε σαφή ομοσπονδιακή υπεροχή έναντι των νόμων των συνιστώντων κρατών. Όλοι οι νόμοι του κράτους στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από τους ομοσπονδιακούς νόμους.

Οι Τούρκων και Κούρδων εκτοπισμένων πληθυσμών, κάθε μετακίνηση στη σχετική εθνική επικράτεια του άλλου. Οι χρονικοί περιορισμοί στο δικαίωμα της ελεύθερης και μόνιμης εγκατάστασης Τούρκων πίσω στα σπίτια και τις περιουσίες του κουρδικού κράτους τους επιβάλλονται? Κούρδοι δεν έχουν περιορισμούς. Αυτές οι Τούρκοι που επιλέγουν να ζουν σε παλιά σπίτια τους σε περιοχές κάτω από την κουρδική διοίκηση δεν έχει καμία τοπική πολιτικά δικαιώματα, διότι μόνον οι Κούρδοι μπορούν να εκλέγουν τους πολιτικούς εκπροσώπους του κουρδικού κράτους. Επιπλέον, οι Τούρκοι που παρέμειναν στα κουρδικά εδάφη δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέπεται να κάνει πάνω από το 6% του πληθυσμού σε κάθε χωριού ξεχωριστά. Με αυτόν τον τρόπο, οι Τούρκοι εμποδίζονται από τη δημιουργία δικά τους σχολεία και είναι ακόμα σε θέση να γεννήσει μόλις επιτευχθεί η ποσόστωση!

Η οικονομία της νέας ομοσπονδιακής Τουρκίας είναι ξεχωριστή, χωρίς κοινή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Επιπλέον, οι Τουρκικές επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται να επενδύσουν στην Κουρδική συνιστών κράτος, και ενώ όλοι οι ανωτέρω διατάξεις όφελος των Κούρδων, η τουρκική φορολογούμενος καταλήγει να πληρώνει για όλες τις τροποποιήσεις, προσαρμογές και μετατροπές στη νέα δημοκρατία, επειδή ο ΟΗΕ θεωρεί ότι η προηγούμενες δεκαετίες οι Κούρδοι υπέφεραν πάρα πολύ και πρέπει να αποζημιωθούν. Επιπλέον, οι Τούρκοι πολίτες δεν επιτρέπεται να υποβάλουν οποιεσδήποτε καταγγελίες με το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε σχέση με τυχόν ζημίες που υπέστη λόγω της εφαρμογής του σχεδίου.

Η παραπάνω "what if" ανάλυση δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί με τους Τούρκους, αν το σχέδιο είχε εφαρμοστεί στην Τουρκία και απεικονίζει ό, τι θα είχε συμβεί στους Έλληνες Κύπριοι είχαν ψήφισαν για το σχέδιο Ανάν για την επανένωση της Κύπρος ». Καλωσορίζουμε τα σχόλιά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...