Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

H συνωμοσία για τη δολοφονία του πιο διάσημου ληστή στις ΗΠΑ

images (2)

Το 1892 δύο νεαροί και άπειροι αναρχικοί συνωμότησαν για να σκοτώσουν τον πιο γνωστό και αδίστακτο ληστή σαν μια πράξη οικονομικής τρομοκρατίας. Τότε ακόμα άγνωστοι και όντας γύρω στα 20, ο Alexander Berkman και η ερωμένη του Emma Goldman, που αργότερα θα γίνονταν γνωστοί σαν δυο από τους πιο γνωστούς αμερικανούς ριζοσπάστες, πίστευαν ότι σκοτώνοντας τον Henry Clay Frick θα πυροδοτούσαν μια εξέγερση των εργατών.
Το βιβλίο Revolution by Murder: Alexander Berkman, Emma Goldman, and the Plot to Kill Henry Clay Frick του James McGrath Morris κυκλοφόρησε και παρουσιάζει τα αξιοσημείωτα γεγονότα που συνέβησαν σε μια εποχή που φαινόταν ότι ένα έθνος ήταν στα πρόθυρα ενός δεύτερου εμφυλίο πολέμου, με αφορμή τη βιομηχανική σκλαβιά.
Η δολοφονία τότε του προεξέχοντος κεφαλιού του καπιταλισμού φαινόταν η μόνη βιώσιμη πολιτική λύση σε μια κοινωνία που καταδίκαζε χιλιάδες στη φτώχεια και κατέστρεφε τα εργατικά συνδικάτα.
Καπιταλιστές όπως ο Frick ήταν υπεράνω του νόμου το 1892 και πολλές φορές διέταζαν τους κρατικούς υπαλλήλους να τους κάνουν τα χατίρια. Δεν ήταν λίγοι οι απεργοί που δολοφονήθηκαν από τους μπάτσους στα εργοστάσια χάλυβα του Frick.


Εκείνη τη μέρα, στις 23 Ιουλίου 1892 ο Μπέρκμαν οπλισμένος με ένα περίστροφο μπήκε στο γραφείο του Frick στο κέντρο του Πίτσμπουργκ. Ο Μπέρκμαν τον πυροβόλησε δυο φορές πριν προλάβει αυτός να αντιδράσει.

Ο τότε αντιπρόεδρος της Carnegie Steel, John George Alexander Leishman, που ήταν μαζί με το Frick, άρπαξε το χέρι του Berkman και τον απέτρεψε απ’ το να πυροβολήσει τρίτη φορά, σώζοντας τη ζωή του Frick. Στη συμπλοκή ο Μπέρκμαν μαχαίρωσε και στο πόδι τον Φρικ, αλλά ακινητοποιήθηκε από υπαλλήλους που επενέβησαν.

O Frick επέζησε, ο Berkman συνελήφθη και κατηγορήθηκε για απόπειρα δολοφονίας. Καταδικάστηκε σε 22 χρόνια. Ο αρνητικός απόηχος της ενέργειας επέφερε πλήγμα και στην εξελισσόμενη απεργία. Περίπου 2500 εργάτες έχασαν τις δουλειές τους και οι υπόλοιποι είδαν μια μείωση μισθού 50%.

(από το anarchistnews)
Δημοσιεύτηκε από Αναρχικό Πυρήνα ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...