Όταν βλέπουμε λαμόγια να τρέχουν στα Μοναστήρια (και ειδικά σ’αυτά που διαθέτουν μεγάλες ακίνητες περιουσίες) … δεν πρέπει να απορούμε … Υπάρχει συναλλαγή από πίσω. Διαβάζοντας το παρακάτω απόσπασμα από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ … όλο και κάτι θα καταλάβουμε:
«Για να έρθει στη Μύκονο ο ξένος ξενοδοχειακός κολοσσός έπρεπε να συμβούν πολλά. Οπως να χάσουν κάποιες οικογένειες ψαράδων τα -παράνομα, όπως αποδείχτηκε βάσει δικαστικών αποφάσεων- σπίτια τους, τα οποία είχαν χτίσει πάνω στον αιγιαλό αλλά και σε ιδιοκτησία της Μονής Τουρλιανής Μυκόνου. Να πληρώσουν οι επενδυτές τα έξοδα τόσο των ΜΑΤ προκειμένου να τους προστατέψουν όσο και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων για να κάνουν γρήγορα τη δουλειά τους. Η συγκεκριμένη έκταση πουλήθηκε από το μοναστήρι σε τρεις εύπορους Ελληνοαμερικανούς το 1994. (Ποιος ξέρει για ΠΟΣΑ χρήματα και ΠΟΥ κατέληξαν αυτά;)
Το 2008, ένας εξ αυτών μεταβίβασε το ποσοστό του στην κυπριακή εταιρεία Tatianco Enterprises Company Limited που σήμερα συμμετέχει στο σχήμα που επενδύει στη Μύκονο. Μέσα από αυτό το σχήμα προκύπτει και η συμμετοχή της «W», οι άνθρωποι της οποίας έχουν ήδη εγκρίνει τα σχέδια και περιμένουν να βγουν οι άδειες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή πολυτελέστατων αυτόνομων βιλών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.»
Σίγμα
Οι επενδυτές πλήρωσαν τα ΜΑΤ να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα στη Μύκονο
Σούπερ βίλες στον Καλαφάτη
Τους φιλοξένησαν, τους κοίμισαν και τους τάισαν σε ξενοδοχεία για να γκρεμίσουν τα φτωχόσπιτα των ψαράδων προκειμένου να χτιστούν πολυτελή καταλύματα – Aφορμή η απόβαση του ξενοδοχειακού κολοσσού «W» στο Νησί των Ανέμων
Μία από τις μεγαλύτερες και πολυτελέστερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στο κόσμο, η W Hotels and Resorts, βρίσκεται πίσω από μια μεγάλη επένδυση η οποία φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στο Νησί των Ανέμων. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη διεθνή αλυσίδα που ετοιμάζεται να βάλει τη σφραγίδα της στη Μύκονο. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο να συμβεί, κυρίως λόγω των αυστηρών όρων δόμησης που ισχύουν από το 2005 αλλά και της γραφειοκρατίας που παραμένει αποτρεπτικός παράγοντας για τις ξένες επενδύσεις.
Για να έρθει στη Μύκονο ο ξένος ξενοδοχειακός κολοσσός έπρεπε να συμβούν πολλά. Οπως να χάσουν κάποιες οικογένειες ψαράδων τα -παράνομα, όπως αποδείχτηκε βάσει δικαστικών αποφάσεων- σπίτια τους, τα οποία είχαν χτίσει πάνω στον αιγιαλό αλλά και σε ιδιοκτησία της Μονής Τουρλιανής Μυκόνου. Να πληρώσουν οι επενδυτές τα έξοδα τόσο των ΜΑΤ προκειμένου να τους προστατέψουν όσο και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων για να κάνουν γρήγορα τη δουλειά τους. Η συγκεκριμένη έκταση πουλήθηκε από το μοναστήρι σε τρεις εύπορους Ελληνοαμερικανούς το 1994. Το 2008, ένας εξ αυτών μεταβίβασε το ποσοστό του στην κυπριακή εταιρεία Tatianco Enterprises Company Limited που σήμερα συμμετέχει στο σχήμα που επενδύει στη Μύκονο. Μέσα από αυτό το σχήμα προκύπτει και η συμμετοχή της «W», οι άνθρωποι της οποίας έχουν ήδη εγκρίνει τα σχέδια και περιμένουν να βγουν οι άδειες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή πολυτελέστατων αυτόνομων βιλών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
«Η “W” έχει εγκρίνει το σχέδιο και μόλις προχωρήσει η αδειοδότηση τότε θα προχωρήσει και η επένδυση», επιβεβαιώνει στο «ΘΕΜΑ» η δικηγόρος κυρία Αγγελική Ζαρόκωστα που είναι μέλος της δικηγορικής εταιρείας που εκπροσωπεί τους Ελληνες ομογενείς επενδυτές και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα της Tatianco. «Αυτά που θα γίνουν θα αρμόζουν αισθητικά στην περιοχή», προσθέτει μη θέλοντας ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες επειδή «οι πελάτες που εκπροσωπούμε δεν θέλουν να αποκαλυφθούν τα ονόματά τους. Είναι σοβαροί άνθρωποι και είναι από αυτούς που θα θέλαμε να καλωσορίζουμε στη χώρα μας. Αυτό μόνο μπορώ να σας πω».
Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου 20 ημέρες. Στις 18/3 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δίνει στην εταιρεία που θέλει να χτίσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Καλαφάτη το δικαίωμα να προχωρήσει στην κατεδάφιση και αποξήλωση αυθαίρετων κατασκευών σε ζώνη αιγιαλού στην περιοχή που είναι γνωστή στους Μυκονιάτες και ως Διβούνια. Η εταιρεία δηλώνει εγγράφως προς το Δημόσιο ότι είναι διατεθειμένη να εκτελέσει εκείνη τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αντί των υπηρεσιών του δήμου που επικαλείται οικονομική αδυναμία, καλύπτοντας όλα τα έξοδα καθώς και τη μεταφορά των οικοδομικών αποβλήτων σε αδειοδοτημένο χώρο.
Πλήρωσαν μέχρι και τη διαμονή των ΜΑΤ
«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αποφάσισε να χρεώσει το κόστος των κατεδαφίσεων στον ιδιοκτήτη της γης γιατί το Ελληνικό Δημόσιο έχει πάρα πολλά πρωτόκολλα κατεδάφισης και δεν διαθέτει τα μέσα να τα εκτελέσει», αναφέρει η κυρία Ζαρόκωστα και συνεχίζει: «Στο ταμείο του ΥΠΕΚΑ υπάρχει 1 εκατ. ευρώ μπάτζετ για όλα τα πρωτοκόλλα κατεδάφισης της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θέλει μεν να καθαρίσει τον αιγιαλό αλλά δεν έχει τα χρήματα να το κάνει. Οπότε χρεώνει στον ιδιοκτήτη της γης τον λογαριασμό».
Ετσι, το πρωί της 31ης Μαρτίου τα σκαπτικά μηχανήματα της εταιρείας αποβιβάστηκαν στη Μύκονο. Μαζί τους και μια διμοιρία των ΜΑΤ από τη Σύρο διότι υπήρχε ο φόβος για αντιδράσεις των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής που θα έβλεπαν τις μπουλντόζες να γκρεμίζουν τις περιουσίες τους. Για τη μεταφορά λοιπόν δύναμης 32 ανδρών χρησιμοποιήθηκε το ιδιωτικό πλοίο «Δήλος» καθώς, λόγω της απεργίας, δεν υπήρχε άλλο μέσο για να ταξιδέψουν. Και σ’ αυτή την περίπτωση τα έξοδα καλύφθηκαν από το πορτοφόλι της Tatianco. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας βέβαια δεν σταμάτησαν εκεί. Σε συνεννόηση με τον αστυνομικό διευθυντή Κυκλάδων τούς προσέφεραν δωρεάν διαμονή για τέσσερις νύχτες στο πολυτελές «Paolas Beach», το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από την παραλία του Αγίου Στεφάνου και 600 μέτρων από το νέο λιμάνι της Μυκόνου. Σύμφωνα με τιμολόγιο που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η διαμονή των αστυνομικών στοίχισε στην Tatianco 5.120 ευρώ. Συνολικά νοικιάστηκαν 32 δωμάτια και ο κάθε αστυνομικός είχε το δικό του. Οι άνθρωποι της εταιρείας που ανέλαβε το έργο της κατεδάφισης φρόντισαν να καλύψουν και τα έξοδα σίτισης των αστυνομικών, περιλαμβάνοντας σε αυτή τα πρωινά και τα μεσημεριανά τους γεύματα, μέχρι τους καφέδες και τα ποτά τους. Το λογικό είναι όλα τα παραπάνω να έγιναν εν γνώσει της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Μπορεί επομένως όποιος διαθέτει την οικονομική ευρωστία να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. για κάνει τις δουλειές του;
Η επίθεση στο περιπολικό
Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, αν και τα σκαπτικά μηχανήματα υπό τη συνοδεία των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στο επίμαχο σημείο, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία. Κι αυτό διότι οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων σπιτιών και κτισμάτων είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προσπαθώντας έστω και την τελευταία στιγμή να εμποδίσουν την κατεδάφιση. Τα ασφαλιστικά μέτρα ωστόσο απορρίφθηκαν και έτσι την επόμενη μέρα οι εργασίες ξεκίνησαν κανονικά. Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας ο αστυνομικός διευθυντής των Κυκλάδων σε συνεννόηση με τον διοικητή του Α.Τ. Μυκόνου έδωσε εντολή -για λόγους ασφαλείας- να μεταφερθούν τα σκαπτικά μηχανήματα στον περιβάλλοντα χώρο του Αστυνομικού Τμήματος.
Το βράδυ της επόμενης ημέρας ωστόσο και ενώ είχαν ξεκινήσει οι εργασίες κατεδάφισης και η κατάσταση ήταν έκρυθμη, δόθηκε εντολή να παραμείνουν τα μηχανήματα στο σημείο αντί να μεταφερθούν πάλι έξω από το τμήμα. Τη φύλαξή τους ανέλαβε ένα περιπολικό της Αστυνομίας στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες του Α.Τ. Μυκόνου.
Ξημερώματα Τετάρτης όμως γύρω στις 5.20 άγνωστος επιτέθηκε εναντίον του περιπολικού σπάζοντας το πίσω παρμπρίζ. «Ακούσαμε έναν πυροβολισμό, μάλλον από κυνηγετική καραμπίνα, και πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια μας», λέει στο «ΘΕΜΑ» κάτοικος της περιοχής. Αλλοι που άκουσαν τον θόρυβο λένε ότι η θραύση του παρμπρίζ ενδεχομένως να μην προήλθε από σφαίρα ή σκάγια αλλά από πέτρα που πέταξε κάποιος εναντίον του περιπολικού. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την εταιρεία που προχωρά την κατεδάφιση και θα χτίσει εν συνεχεία το ξενοδοχείο της «W» με τις πολυτελείς βίλες υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα τα πάντα έχουν γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε η αποχώρηση των κατοίκων της συγκεκριμένης έκτασης να γίνει ομαλά.
«Μέσα στην ιδιοκτησία θα παραμείνουν άνθρωποι κατά των οποίων έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις να αποβληθούν, πλην όμως δεν είναι στις προθέσεις μας να τους αποβάλουμε βιαίως από τώρα», σημειώνει η κυρία Ζαρόκωστα και προσθέτει: «Για όλους τους κατοίκους που βρίσκονται έξω από το κομμάτι του αιγιαλού έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες ακόμα δεν έχουμε εκτελέσει. Είναι δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν την κυριότητα της μονής και αυτών που αγόρασαν ακολούθως από τη μονή. Δεν τις έχουμε εκτελέσει γιατί την υπόθεση την προσεγγίζουν με πολύ πολιτισμό οι επενδυτές».
Παρ’ όλα αυτά αρκετοί είναι οι κάτοικοι που υποστηρίζουν ότι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια όσο θα γκρεμίζονται τα σπίτια τους. «Εδώ μεγάλωσαν οι πρόγονοί μας, εμείς και τα παιδιά μας. Δεν θα μας τα πάρουν έτσι εύκολα», λένε χαρακτηριστικά. Η κυρία Ελενα Γεροντή, κάτοικος της περιοχής, είδε τις μπουλντόζες να κατεδαφίζουν οίκημα που κατά τους ισχυρισμούς της άνηκε στην οικογένειά της και το οποίο είχε χτιστεί εντός της ζώνης του αιγιαλού. Τώρα φοβάται και για το δικό της σπίτι, το οποίο αν και βρίσκεται εκτός της ζώνης του αιγιαλού έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετο. «Το μόνο που μας μένει είναι να κινηθούμε κι εμείς δικαστικά. Ηδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση με δικηγόρους για τις επόμενες ενέργειές μας», λέει. Το βέβαιο είναι ότι προβλέπεται ένα μακρύ και καυτό καλοκαίρι για τη Μύκονο και απ’ ό,τι φαίνεται όχι μόνο εξαιτίας των χιλιάδων τουριστών που θα την επισκεφτούν.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
«Για να έρθει στη Μύκονο ο ξένος ξενοδοχειακός κολοσσός έπρεπε να συμβούν πολλά. Οπως να χάσουν κάποιες οικογένειες ψαράδων τα -παράνομα, όπως αποδείχτηκε βάσει δικαστικών αποφάσεων- σπίτια τους, τα οποία είχαν χτίσει πάνω στον αιγιαλό αλλά και σε ιδιοκτησία της Μονής Τουρλιανής Μυκόνου. Να πληρώσουν οι επενδυτές τα έξοδα τόσο των ΜΑΤ προκειμένου να τους προστατέψουν όσο και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων για να κάνουν γρήγορα τη δουλειά τους. Η συγκεκριμένη έκταση πουλήθηκε από το μοναστήρι σε τρεις εύπορους Ελληνοαμερικανούς το 1994. (Ποιος ξέρει για ΠΟΣΑ χρήματα και ΠΟΥ κατέληξαν αυτά;)
Το 2008, ένας εξ αυτών μεταβίβασε το ποσοστό του στην κυπριακή εταιρεία Tatianco Enterprises Company Limited που σήμερα συμμετέχει στο σχήμα που επενδύει στη Μύκονο. Μέσα από αυτό το σχήμα προκύπτει και η συμμετοχή της «W», οι άνθρωποι της οποίας έχουν ήδη εγκρίνει τα σχέδια και περιμένουν να βγουν οι άδειες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή πολυτελέστατων αυτόνομων βιλών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.»
Σίγμα
Οι επενδυτές πλήρωσαν τα ΜΑΤ να γκρεμίσουν τα αυθαίρετα στη Μύκονο
Σούπερ βίλες στον Καλαφάτη
Τους φιλοξένησαν, τους κοίμισαν και τους τάισαν σε ξενοδοχεία για να γκρεμίσουν τα φτωχόσπιτα των ψαράδων προκειμένου να χτιστούν πολυτελή καταλύματα – Aφορμή η απόβαση του ξενοδοχειακού κολοσσού «W» στο Νησί των Ανέμων
Μία από τις μεγαλύτερες και πολυτελέστερες ξενοδοχειακές αλυσίδες στο κόσμο, η W Hotels and Resorts, βρίσκεται πίσω από μια μεγάλη επένδυση η οποία φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στο Νησί των Ανέμων. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη διεθνή αλυσίδα που ετοιμάζεται να βάλει τη σφραγίδα της στη Μύκονο. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εύκολο να συμβεί, κυρίως λόγω των αυστηρών όρων δόμησης που ισχύουν από το 2005 αλλά και της γραφειοκρατίας που παραμένει αποτρεπτικός παράγοντας για τις ξένες επενδύσεις.
Για να έρθει στη Μύκονο ο ξένος ξενοδοχειακός κολοσσός έπρεπε να συμβούν πολλά. Οπως να χάσουν κάποιες οικογένειες ψαράδων τα -παράνομα, όπως αποδείχτηκε βάσει δικαστικών αποφάσεων- σπίτια τους, τα οποία είχαν χτίσει πάνω στον αιγιαλό αλλά και σε ιδιοκτησία της Μονής Τουρλιανής Μυκόνου. Να πληρώσουν οι επενδυτές τα έξοδα τόσο των ΜΑΤ προκειμένου να τους προστατέψουν όσο και της κατεδάφισης των αυθαιρέτων για να κάνουν γρήγορα τη δουλειά τους. Η συγκεκριμένη έκταση πουλήθηκε από το μοναστήρι σε τρεις εύπορους Ελληνοαμερικανούς το 1994. Το 2008, ένας εξ αυτών μεταβίβασε το ποσοστό του στην κυπριακή εταιρεία Tatianco Enterprises Company Limited που σήμερα συμμετέχει στο σχήμα που επενδύει στη Μύκονο. Μέσα από αυτό το σχήμα προκύπτει και η συμμετοχή της «W», οι άνθρωποι της οποίας έχουν ήδη εγκρίνει τα σχέδια και περιμένουν να βγουν οι άδειες ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή πολυτελέστατων αυτόνομων βιλών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
«Η “W” έχει εγκρίνει το σχέδιο και μόλις προχωρήσει η αδειοδότηση τότε θα προχωρήσει και η επένδυση», επιβεβαιώνει στο «ΘΕΜΑ» η δικηγόρος κυρία Αγγελική Ζαρόκωστα που είναι μέλος της δικηγορικής εταιρείας που εκπροσωπεί τους Ελληνες ομογενείς επενδυτές και κατ’ επέκταση τα συμφέροντα της Tatianco. «Αυτά που θα γίνουν θα αρμόζουν αισθητικά στην περιοχή», προσθέτει μη θέλοντας ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες επειδή «οι πελάτες που εκπροσωπούμε δεν θέλουν να αποκαλυφθούν τα ονόματά τους. Είναι σοβαροί άνθρωποι και είναι από αυτούς που θα θέλαμε να καλωσορίζουμε στη χώρα μας. Αυτό μόνο μπορώ να σας πω».
Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου 20 ημέρες. Στις 18/3 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου δίνει στην εταιρεία που θέλει να χτίσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Καλαφάτη το δικαίωμα να προχωρήσει στην κατεδάφιση και αποξήλωση αυθαίρετων κατασκευών σε ζώνη αιγιαλού στην περιοχή που είναι γνωστή στους Μυκονιάτες και ως Διβούνια. Η εταιρεία δηλώνει εγγράφως προς το Δημόσιο ότι είναι διατεθειμένη να εκτελέσει εκείνη τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αντί των υπηρεσιών του δήμου που επικαλείται οικονομική αδυναμία, καλύπτοντας όλα τα έξοδα καθώς και τη μεταφορά των οικοδομικών αποβλήτων σε αδειοδοτημένο χώρο.
Πλήρωσαν μέχρι και τη διαμονή των ΜΑΤ
«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου αποφάσισε να χρεώσει το κόστος των κατεδαφίσεων στον ιδιοκτήτη της γης γιατί το Ελληνικό Δημόσιο έχει πάρα πολλά πρωτόκολλα κατεδάφισης και δεν διαθέτει τα μέσα να τα εκτελέσει», αναφέρει η κυρία Ζαρόκωστα και συνεχίζει: «Στο ταμείο του ΥΠΕΚΑ υπάρχει 1 εκατ. ευρώ μπάτζετ για όλα τα πρωτοκόλλα κατεδάφισης της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο θέλει μεν να καθαρίσει τον αιγιαλό αλλά δεν έχει τα χρήματα να το κάνει. Οπότε χρεώνει στον ιδιοκτήτη της γης τον λογαριασμό».
Ετσι, το πρωί της 31ης Μαρτίου τα σκαπτικά μηχανήματα της εταιρείας αποβιβάστηκαν στη Μύκονο. Μαζί τους και μια διμοιρία των ΜΑΤ από τη Σύρο διότι υπήρχε ο φόβος για αντιδράσεις των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής που θα έβλεπαν τις μπουλντόζες να γκρεμίζουν τις περιουσίες τους. Για τη μεταφορά λοιπόν δύναμης 32 ανδρών χρησιμοποιήθηκε το ιδιωτικό πλοίο «Δήλος» καθώς, λόγω της απεργίας, δεν υπήρχε άλλο μέσο για να ταξιδέψουν. Και σ’ αυτή την περίπτωση τα έξοδα καλύφθηκαν από το πορτοφόλι της Tatianco. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας βέβαια δεν σταμάτησαν εκεί. Σε συνεννόηση με τον αστυνομικό διευθυντή Κυκλάδων τούς προσέφεραν δωρεάν διαμονή για τέσσερις νύχτες στο πολυτελές «Paolas Beach», το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από την παραλία του Αγίου Στεφάνου και 600 μέτρων από το νέο λιμάνι της Μυκόνου. Σύμφωνα με τιμολόγιο που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», η διαμονή των αστυνομικών στοίχισε στην Tatianco 5.120 ευρώ. Συνολικά νοικιάστηκαν 32 δωμάτια και ο κάθε αστυνομικός είχε το δικό του. Οι άνθρωποι της εταιρείας που ανέλαβε το έργο της κατεδάφισης φρόντισαν να καλύψουν και τα έξοδα σίτισης των αστυνομικών, περιλαμβάνοντας σε αυτή τα πρωινά και τα μεσημεριανά τους γεύματα, μέχρι τους καφέδες και τα ποτά τους. Το λογικό είναι όλα τα παραπάνω να έγιναν εν γνώσει της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Μπορεί επομένως όποιος διαθέτει την οικονομική ευρωστία να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. για κάνει τις δουλειές του;
Η επίθεση στο περιπολικό
Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, αν και τα σκαπτικά μηχανήματα υπό τη συνοδεία των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στο επίμαχο σημείο, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε καμία εργασία. Κι αυτό διότι οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων σπιτιών και κτισμάτων είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα προσπαθώντας έστω και την τελευταία στιγμή να εμποδίσουν την κατεδάφιση. Τα ασφαλιστικά μέτρα ωστόσο απορρίφθηκαν και έτσι την επόμενη μέρα οι εργασίες ξεκίνησαν κανονικά. Μάλιστα, το βράδυ της Δευτέρας ο αστυνομικός διευθυντής των Κυκλάδων σε συνεννόηση με τον διοικητή του Α.Τ. Μυκόνου έδωσε εντολή -για λόγους ασφαλείας- να μεταφερθούν τα σκαπτικά μηχανήματα στον περιβάλλοντα χώρο του Αστυνομικού Τμήματος.
Το βράδυ της επόμενης ημέρας ωστόσο και ενώ είχαν ξεκινήσει οι εργασίες κατεδάφισης και η κατάσταση ήταν έκρυθμη, δόθηκε εντολή να παραμείνουν τα μηχανήματα στο σημείο αντί να μεταφερθούν πάλι έξω από το τμήμα. Τη φύλαξή τους ανέλαβε ένα περιπολικό της Αστυνομίας στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες του Α.Τ. Μυκόνου.
Ξημερώματα Τετάρτης όμως γύρω στις 5.20 άγνωστος επιτέθηκε εναντίον του περιπολικού σπάζοντας το πίσω παρμπρίζ. «Ακούσαμε έναν πυροβολισμό, μάλλον από κυνηγετική καραμπίνα, και πεταχτήκαμε από τα κρεβάτια μας», λέει στο «ΘΕΜΑ» κάτοικος της περιοχής. Αλλοι που άκουσαν τον θόρυβο λένε ότι η θραύση του παρμπρίζ ενδεχομένως να μην προήλθε από σφαίρα ή σκάγια αλλά από πέτρα που πέταξε κάποιος εναντίον του περιπολικού. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την εταιρεία που προχωρά την κατεδάφιση και θα χτίσει εν συνεχεία το ξενοδοχείο της «W» με τις πολυτελείς βίλες υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα τα πάντα έχουν γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε η αποχώρηση των κατοίκων της συγκεκριμένης έκτασης να γίνει ομαλά.
«Μέσα στην ιδιοκτησία θα παραμείνουν άνθρωποι κατά των οποίων έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις να αποβληθούν, πλην όμως δεν είναι στις προθέσεις μας να τους αποβάλουμε βιαίως από τώρα», σημειώνει η κυρία Ζαρόκωστα και προσθέτει: «Για όλους τους κατοίκους που βρίσκονται έξω από το κομμάτι του αιγιαλού έχουν εκδοθεί αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες ακόμα δεν έχουμε εκτελέσει. Είναι δικαστικές αποφάσεις που αναγνωρίζουν την κυριότητα της μονής και αυτών που αγόρασαν ακολούθως από τη μονή. Δεν τις έχουμε εκτελέσει γιατί την υπόθεση την προσεγγίζουν με πολύ πολιτισμό οι επενδυτές».
Παρ’ όλα αυτά αρκετοί είναι οι κάτοικοι που υποστηρίζουν ότι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια όσο θα γκρεμίζονται τα σπίτια τους. «Εδώ μεγάλωσαν οι πρόγονοί μας, εμείς και τα παιδιά μας. Δεν θα μας τα πάρουν έτσι εύκολα», λένε χαρακτηριστικά. Η κυρία Ελενα Γεροντή, κάτοικος της περιοχής, είδε τις μπουλντόζες να κατεδαφίζουν οίκημα που κατά τους ισχυρισμούς της άνηκε στην οικογένειά της και το οποίο είχε χτιστεί εντός της ζώνης του αιγιαλού. Τώρα φοβάται και για το δικό της σπίτι, το οποίο αν και βρίσκεται εκτός της ζώνης του αιγιαλού έχει χαρακτηριστεί αυθαίρετο. «Το μόνο που μας μένει είναι να κινηθούμε κι εμείς δικαστικά. Ηδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση με δικηγόρους για τις επόμενες ενέργειές μας», λέει. Το βέβαιο είναι ότι προβλέπεται ένα μακρύ και καυτό καλοκαίρι για τη Μύκονο και απ’ ό,τι φαίνεται όχι μόνο εξαιτίας των χιλιάδων τουριστών που θα την επισκεφτούν.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis