Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ευθύνες στη Ρωσία επιρρίπτει το Κίεβο για τις κινητοποιήσεις στην ανατολική Ουκρανία

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υποστηρίζει κινητοποιήσεις αποσχιστικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης και της κατάληψης κυβερνητικών κτηρίων τη Κυριακή σε τρεις πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο κ. Γιατσενιούκ δήλωσε τη Δευτέρα σε συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου ότι η Μόσχα κρύβεται πίσω από τις ταραχές στις ανατολικές πόλεις Ντονέτσκ, Λιουχάνσκ και Χαρκίβ και πρόσθεσε ότι οι κινητοποιήσεις αποτελούν ξεκάθαρα σχέδιο της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τη περιοχή, έτσι ώστε να επιτρέψει σε «ξένα» στρατεύματα να διασχίσουν τα σύνορα και να καταλάβουν ουκρανικά εδάφη. Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται παρατεταγμένοι σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Ουκρανία, δήλωσε ο κ. Γιατσενιούκ.

Το πρακτορείο Ρώυτερ μεταδίδει επίσης ότι ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Τουρτσίνωφ, επέρριψε και αυτός ευθύνες στη Μόσχα για τις διαδηλώσεις της Κυριακής και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επαναλαμβάνει «το σενάριο της Ουκρανίας», ενώ δεσμεύτηκε ότι οι ουκρανικές αρχές θα υλοποιήσουν αντιτρομοκρατικά μέτρα.

Διαδηλωτές στο Ντονέτσκ, που πήραν υπό τον έλεγχο τους το κύριο κυβερνητικό κτήριο ανακοίνωσαν την δημιουργία «λαϊκής δημοκρατίας» ανεξάρτητης από το Κίεβο. Οι φιλο-Ρώσοι ακτιβιστές δημιούργησαν οδόφραγμα με λάστιχα αυτοκινήτων και συρματόπλεγμα για να παρεμποδίσουν την είσοδο στις δυνάμεις ασφάλειας. Είπαν επίσης ότι δημοψήφισμα για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 11 Μαΐου. Επίσης διαδηλωτής, μέσα από το κυβερνητικό κτήριο υπό κατάληψη, ανήρτησε βίντεο στο διαδίκτυο ζητώντας από το ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στη περιοχή.

Παράλληλα στο Λουχάνσκ, φιλο-Ρώσοι ακτιβιστές φέρονται να έχουν καταλάβει εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων. Η αστυνομία της Ουκρανίας έχει κλείσει τους δρόμους προς την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...