ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Βουλή: Δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρο και κατά σύνολο το πολυνομοσχέδιο
Δεκτό κατ΄αρχήν και κατ΄ άρθρο έγινε απόψε το πολυνομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται αύριο προς ψήφιση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Κ. Χατζηδάκης και Α. Τσαυτάρης κατέληξαν σ΄ ένα κείμενο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.Κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου επικράτησαν υψηλοί τόνοι, με έντονες αντιδράσεις και σφοδρές κατηγορίες προς την κυβέρνηση εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ το ΚΚΕ αποχώρησε.
Προηγήθηκε η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμου Χαρακόπουλου.
Ο κ. Χατζηδάκης φέρεται ότι δέχθηκε να υπάρχει πλαφόν στο γάλα μεσαίας κατηγορίας, των πέντε ημερών, και ο κ. Τσαυτάρης απεδέχθη να έχουν την ευθύνη οι παραγωγοί και να υπάρχει ο έλεγχος των κρατικών αρχών και όχι η έγκριση.
Νωρίτερα υπήρξαν πολλές ενστάσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και από βουλευτές της ΝΔ που ζητούσαν αλλαγές στη συγκεκριμένη διάταξη. Ενστάσεις όμως υπήρχαν και για άλλα θέματα όπως αυτά των φαρμακείων, των φωτοβολταϊκών και το πιλοτικό άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο.
Όσον αφορά στην παραίτηση του Μ. Χαρακόπουλου, έγινε μετά την «υπαναχώρηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο θέμα του γάλακτος», όπως επισημαίνει σε δήλωσή του.
Στην μακροσκελή επιστολή της παραίτησής του, ο κ. Χαρακόπουλος, έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.
Στην ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για το γάλα και τα υπόλοιπα θέματα. Για να ακούσουμε απόψεις και να βρούμε λύσεις στην βάση της κοινής λογικής, της επιστήμης και των δεσμεύσεών μας», εμφανιζόμενος ανοικτός όσον αφορά στην επίμαχη διάταξη για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος.
Παράλληλα, τόνισε ότι το νομοσχέδιο έχει σκοπό να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας με την απελευθέρωση της αγοράς και πτώση των τιμών σε βασικά είδη, για να έχει ορατό όφελος ο καταναλωτής. (Πατήστε εδώ για το αναλυτικό ρεπορτάζ)
Όσον αφορά στην εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να ψηφιστεί ως κατεπείγον το σχέδιο νόμου αφού αποτελεί προαπαιτούμενο για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας, όλοι οι εκπρόσωποι των πτερύγων της Αντιπολίτευσης μίλησαν για απαράδεκτη διαδικασία που προσβάλει το Κοινοβούλιο και υποβαθμίζει τον ρόλο των βουλευτών, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, παρότι δήλωσε σύμφωνος ως προς την ανάγκη άμεσης ψήφισης του σχεδίου νόμο, έθεσε ζήτημα απόσυρσης των άρθρων που δεν είναι προαπαιτούμενα.
Ο κ. Στουρνάρας με την έναρξη της συνεδρίασης ξεκαθάρισε προς το Σώμα πως το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης – αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου όπου πρόκειται να υιοθετηθεί η αξιολόγηση της Τριμερούς.
Η απόφαση αυτή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Απριλίου με απώτερο σκοπό στις 17 του ιδίου μήνα να εκταμιευτούν τα ποσά.
Νωρίτερα, ο Μιχάλης Κασσής προειδοποίησε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο αν δεν υιοθετηθούν οι θέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παράλληλα, τόνισε ότι στο ενδεχόμενο την ευθύνη για την κρίση θα έχει η ίδια η κυβέρνηση, λέγόντας «δεν άκουτε κανέναν, δεν ακούτε τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλίας. Να είστε σίγουροι ότι εγώ δεν θα το ψηφίσω (το νομοσχέδιο). Αν πέσει η κυβέρνηση την ευθύνη θα έχετε εσείς» δήλωσε, θέτοντας εκ νέου ως προϋπόθεση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου την υιοθέτηση της πρότασης.
Επίσης από το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Θάνος Μωραϊτης, εμφανίστηκε αρνητικός στην ψήφιση του νομοσχεδίου, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω την διάταξη όπως διατυπώθηκε στο νομοσχέδιο για το γάλα. «Άλλο πράγμα συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε ο κ Μωραΐτης, ενώ αρνητικός εμφανίστηκε και για το πιλοτικό άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές σε τρεις περιοχές της χώρας, δηλώνοντας ότι «αυτά θα πρέπει να τα ξεχάσετε. θα πρέπει και αυτή η διάταξη να αποσυρθεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει», είπε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, δήλωσε ότι «μειώσεις πρέπει να γίνουν στο ενδιάμεσο της αλυσίδας παραγωγής και διακίνησης γάλακτος», επειμένωντας στην πρόταση Τσαυτάρη για το γάλα.
«Μην καλείτε να καταψηφίσουν οι βουλευτές, όποιος θέλει να καταψηφίσει θα καταψηφίσει από μόνος του. Είναι κακή πρακτική» τόνισε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Κακώς πέφτει το πρόβλημα της τιμής του γάλακτος στον κτηνοτρόφο. Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία η έκπτωση να μπαίνει στο ράφι να μην μπαίνει σε τσέπες, έτσι θα μειώσουμε σημαντικά τις τιμές» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος, ζήτησε να μπει χρονικό περιθώριο στη διάρκεια ζωής του γάλακτος και να αλλάξει η υφιστάμενη ρύθμιση.
Κόντρα Γεωργιάδη – Παπαδημούλη
Κατά τη διάρκεια της συζήτης του πολυνομοσχεδίου σημειώθηκε ένταση από αναφορά του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο «τούβλο σαν αυτά που πουλούσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στην τηλεόραση.
«Εγώ δεν έχω τραπεζικούς λογαριασμούς 1,5 εκατ. ευρώ, γιατί αν είχα δεν θα χρειαζόταν να πουλάω βιβλία» ήταν απάντηση του υπουργού Υγείας. national-pride.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis