Την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα και την ένταξή της σε ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, έχει ως θέμα του το νέο βιβλίο του Αυστριακού συγγραφέα και δημοσιογράφου, αρμόδιου επί θρησκευτικών θεμάτων στη δημόσια Αυστριακή ΤηλεόρασηΚρίστιαν Ράτνερ, με τίτλο «Από την κρίση κανείς δεν βγαίνει μόνος του-Τι διδάσκει η Ελλάδα στην Ευρώπη», που παρουσιάστηκε στο κτίριο της Αυστριακής Αρχιεπισκοπής στη Βιέννη.
«Η Ελλάδα μας αφορά όλους, χρειαζόμαστε νέες μορφές συμβίωσης, καθώς χωρίς μια πανευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δεν πρόκειται να υπάρξει τελικά για ολόκληρη την ήπειρο καμιά διέξοδος από την κρίση», τονίζει ο συγγραφέας, προσθέτοντας πως ανεργία, φτώχεια, απώλεια στέγης, απόγνωση, όλα αυτά που αποκαλούνται γενικά «η κρίση», έχουν αλλάξει ριζικά την Ελλάδα, όπου «καθημερινοί άνθρωποι χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, η ζωή γίνεται για πολλούς κόλαση» και αυτό «εν μέσω της Ευρώπης».
Ο ίδιος, πραγματοποιώντας από το 2010 επανειλημμένες επισκέψεις στην Ελλάδα για να μελετήσει τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, καταγράφει τη «δραματική κατάσταση ανθρώπων που δεν διακρίνουν στον ορίζοντα καμιά βελτίωση της κατάστασής τους, που δεν έχουν καμιά προοπτική».
Στο βιβλίο του ο Κρίστιαν Ράτνερ φωτίζει τις οικονομικές αιτίες της κρίσης, καθιστώντας σαφές πως το πρόβλημα δεν έχει τις ρίζες του μόνον στην Ελλάδα και δεν μπορεί να ανάγεται μόνον σε εσωτερική ελληνική διαφθορά και οικονομική κακοδιαχείριση, ενώ προσπαθεί να βρει απάντηση σε ερωτήματα που, όπως λέει, είναι ύψιστης σημασίας όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.
Επισημαίνοντας την ανησυχία του για την άνοδο αποπλανητικών ακραίων θέσεων και της προσέλκυσης οπαδών από τη «Χρυσή Αυγή», ο συγγραφέας εξέφρασε κατά την παρουσίαση του βιβλίου, την ελπίδα πως η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι αρκετά ισχυρή για να ανταπεξέλθει σε τέτοια φαινόμενα, ενώ παρατήρησε πως λόγω της κρίσης διαπιστώνεται και μια αύξηση του θαυμασμού πολλών ανθρώπων για την ελληνική στρατιωτική χούντα.
«Ξαφνικά είναι και πάλι της μόδας οι τότε στρατηγοί να θεωρούνται ως καλοί πολιτικοί και τέτοιες δηλώσεις να γίνονται δημόσια και κανείς αντιλαμβάνεται πόσο λίγο έχει γίνει επεξεργασία εκείνης της εποχής», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο βιβλίο του ο Κρίστιαν Ράτνερ περιγράφει πως εν μέσω κρίσης, η κοινωνία στην Ελλάδα δένεται ολοένα και στενότερα μεταξύ της, όσοι έχουν τη δυνατότητα βοηθούν τους συνανθρώπους τους, γιατροί εξετάζουν δωρεάν ασθενείς σε πρόχειρα οργανωμένες κλινικές, μέλη ομάδων ακτιβιστών ζητούν από καταναλωτές σε φαρμακεία και σούπερ μάρκετ να αγοράζουν περισσότερα προιόντα από όσα χρειάζονται και να τα διαθέτουν σε εκείνους που δεν έχουν.
Περισσότερη αλληλεγγύη για τους Έλληνες, ζήτησε κατά την παρουσίαση του βιβλίου και η Γκέρντα Σάφελχοφερ, διευθύντρια του μεγαλύτερου αυστριακού εκδοτικού οίκου «Στύρια» από τον οποίο κυκλοφορεί το βιβλίο, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η λιτότητα μπορεί να είναι σωστό φάρμακο, ωστόσο τίθεται το ερώτημα, αν στην Ελλάδα έχει δοθεί μια υπερβολική δόση του. nooz
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis