Oι ”Αμερικανοί σούπερ-πολεμιστές” θα είναι λίγοι χωρίς όπλα και …θα πεθάνουν!…»
«Αυτά τα νέα αμερικανικά μαχητικά ‘stealth’ με τους μικρούς τους ‘stealthy’ κόλπους όπλων με έξι πυραύλους, εάν υπάρξει μια πραγματική σύγκρουση σύντομα θα αδειάσουν, ενώ οι δικές μας μηχανές θα πυροβολούν με δύο πυραύλους, και αυτό έξι φορές – κατά ριπάς.
Και τι θα κάνει τότε το μικρό ‘stealth’ καυχησιάρικο μαχητικό με κενές τις θέσεις στην οπλοθήκη του;
Θα πεθάνει!»…
Αυτά δήλωσε Ο πρώην Ρώσος πιλότος δοκιμών στον κατασκευαστή αεροσκαφών Mikoyan-Gurevich (MIG), Πάβελ Βλάσοβ, που έφερε το θέμα σε συζήτηση με Ευρωπαίους δημοσιογράφους του τομέα της αεροδιαστημικής, αρκετά ζοφερά στο επίκεντρο…
Ο Βλάσοβ (*1960 κοντά στο Χάρκοβο στην Ουκρανία), ο οποίος φέρνει τον τίλτο «Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» από το 1998, και από το 2002 έχει αναλάβει την ηγεσία στο πτητικό ερευνητικό κέντρο στο Ζουχόφσκυ, κοντά στην Μόσχα, περιέγραψε μέσα σε μία παράγραφο ένα θεμελιώδες πρόβλημα της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με απλά λόγια: Τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, όπως το F-22 Raptor και F-35 Lightning II που τα επόμενα χρόνια θα αντικασταστήσουν τα σημερινά μοντέλα των Αμερικανών, όπως το F-16 και F-18, είναι πολύ αδύναμα οπλισμένα σε σύγκριση με τα σύγχρονα ρωσικά και κινεζικά μαχητικά – και σε μια μεγάλη αερομαχία πιθανώς θα έχουν την χειρότερη δυνατή κατάληξη.
Πίσω από αυτό είναι ορατό και πάλι το πρόβλημα των «αόρατων» F-22 και F-35, τα οποία όμως για να παραμείνουν «αόρατα» στο ραντάρ του εχθρού, είναι διακοσμημένα με την τεχνολογία ‘stealth’, η οποία με την σειρά της απαιτεί να μην μεταφέρονται εξωτερικά φορτία, όπως πυραύλους και βόμβες, διότι τα κύματα ραντάρ αντανακλούν ισχυρά πάνω τους, ξεγυμνώνοντας το αεροσκάφος από τον «αόρατο» μανδύα του.
Ως εκ τούτου, φέρνουν τα όπλα τους μέσα στο αεροπλάνο, σε ειδικές αποθήκες στην άτρακτο, που ανοίγουν μόνο για ένα πολύ μικρό διάστημα, όπως επίκειται η εξαπόλυση ενός όπλου.
Οι αποθήκες αυτές όμως, είναι στενές, με περιορισμένο χώρο:
Σε ένα υπερσύγχρονο, εξαιρετικά ακριβό στην παραγωγή Raptor, έξι μεσαίου βεληνεκούς βλήματα αέρος- αέρος του τύπου AMRAAM (το εύρος ανάλογα με την έκδοση, από περίπου 54 έως 200 χλμ.), και δύο πυραύλοι μικρού βεληνεκούς, όπως το βλήμα Sidewinder (το εύρος του κυμαίνεται μέχρι περίπου 35 χλμ.) έχουν τον απαραίτητο χώρο.
Στον εσωτερικό κόλπο του F-35 υπάρχει χώρος μόνο για τέσσερις πυραύλους.
Οι πιθανοί αντιπάλοί τους, ωστόσο, είναι εξοπλισμένοι με όπλα όπως οι αστακοί – τα ρωσικά μαχητικά Sukhoi Su-30MK μεταφέρουν δώδεκα πυραύλους αέρος-αέρος.
Αν και αυτά τα όπλα μεταφέρονται στις εξωτερικές ράγες εκκίνησης (πυλώνες), οι Ρώσοι, αλλά και οι Ευρωπαίοι και Κινέζοι, σε σύγκριση με τους Αμερικανούς, δεν είναι πεπεισμένοι για την τέλεια τεχνολογία stealth: ποντάρουν σε εξαιρετική ευκινησία για να αποφύγουν τους πυραύλους και ανώτερο εξοπλισμό που επιτρέπει στην πραγματικότητα την ισχύ μιας ριπής.
Τα προαναφερθέντα ρωσικα Sukhoi, πετάνε ήδη σε χώρες όπως η Αλγερία, η Βενεζουέλα, η Ουγκάντα, η Ινδία, ή ακόμη και στην Κίνα. Και τα τελευταία χρόνια σε πραγματικές αερομαχίες, σε ασκήσεις, ή σε προσομειώσεις στον υπολογιστή – επανειλημμένα αποκαλύφθηκε ότι τα αμερικανικά μαχητικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων Sukhoi τα βρίσκουν πάντα πολύ σκούρα.
Η θρυλική πλέον προσομοίωση ενός πιθανού πολέμου μεταξύ (κυρίως από αεροπλανοφόρα) των αεροπορικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στη Νότιας Θάλασσα της Κίνας, έδωσε μια νίκη για τους Κινέζους: Είχαν τεράστιες απώλειες, αλλά στο τέλος οι Αμερικανοί έμειναν χωρίς πυραύλους – και στη συνέχεια χωρίς αεροσκάφη.
Ωστόσο σχετικά πρόσφατα, εμπειρογνώμονες της αεροπορίας σχεδόν τυχαία σκόνταψαν επάνω σε ένα νέο οπλικό σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να αποδειχτεί ως ‘Game Changer’:
Σε μια αεροπορική επίδειξη το 2012 στην αμερικανική πολιτεία του Μέριλαντ, θα μπορούσατε να δείτε στον ανοικτό κόλπο όπλων ενός F-35 μερικά ασυνήθιστα μικρά βλήματα αέρος-αέρος: Αυτά ήταν με 1,78 μέτρα σε μήκος περίπου το μισό ενός AMRAAM και επίσης ελαφρώς πιο λεπτά – HALFRAAM καλούνται έκτοτε.
Η Lockheed Martin μαστορεύει έναν επαναστατικό πύραυλο αέρος-αέρος. Θα θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερος από τα προηγούμενα όπλα και έτσι θα πολλαπλασιάσει τη δύναμη πυρός των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.
Κατόπιν ερωτήσεων, ο κατασκευαστής, αν και ακόμη και στην τελευταία παρουσίαση έξω από την Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο του 2013 συνέχισε να κρατά σφιχτά τα χείλη του γύρω από το θέμα, ανέφερε ότι το πρότζεκτ αυτό ονομάζεται ‘Cuda’ και ο πύραυλος αυτός θα έχει μόνο περίπου 40% του όγκου και περίπου μόλις 70 κιλά πάνω από το 45% της μάζας του AMRAAM, δηλαδή ανάλογων χαρακτηριστικών της Βόμβας Μικρής Διαμέτρου (Small Diameter Bomb – SDB) Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα είναι ένα χαμηλού κόστους όπλο που θα υποστηρίξει μια 360° κάλυψη.
Το τελικό αποτέλεσμα: Αυτό σημαίνει ότι το εσωτερικό φορτίο όπλων από πολλά στο «στήθος ξεφούσκωτα» νέα αμερικανικά αεροσκάφη θα μπορούσε να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί: Ένα Raptor θα μπορούσε στη συνέχεια να λάβει αντί έξι έως οκτώ, δεκατέσσερα βλήματα αέρος-αέρος, ένα F-35 δώδεκα αντί για τέσσερα, με αποτέλεσμα τα αμερικανικά αεροσκάφη να αποκτήσουν δυνατότητες «ρωσικής ριπής» και να πολλαπλασιάσουν την μάχιμη αξίας τους κατά τις εχθρικές μάζες.
Ωστόσο, μέχρι τώρα το εύρος αυτών των βλημάτων είναι άγνωστο, αν και παρατηρητές πιστεύουν ότι αναγνωρίζουν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα και μια ιδιαίτερα ισχυρή ώθηση. Αναφέρεται ότι το ‘Cuda’, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί επίσημα ως πρόγραμμα από το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ενσωματώνει τεχνολογία του PAC-3 και δεν θα πρέπει να έχει μία συμβατική εκρηκτική κεφαλή, αλλά ένα «σιδερένιο κεφάλι» με αμιγώς κινητική δράση.
Με άλλα λόγια: Ο πύραυλος θα καταστρέφει τον στόχο μέσω της σύγκρουσης πάνω του, κάτι το οποίο θα απαιτήσει ένα πολύ εξελιγμένο έλεγχο.
Από το F-22 έχουν κατασκευαστεί μόνο περίπου 195 μονάδες, από το F-35 το οποίο καθυστερεί ήδη για πολλά χρόνια, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 100 κομμάτια. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκτήσουν 2.443 Lightning II, όπως είχε προγραμματιστεί πριν την οικονομική κρίση, είναι ασαφές αυτή τη στιγμή.
Επίσης, άλλα οκτώ κράτη εμπλέκονται στο πρόγραμμα του F-35, αλλά αυτά ταλαντεύονται ως προς τις παραγγελίες, κυρίως λόγω της εκτίναξης του κόστους.
Με την αύξηση της αποτελεσματικότητας στην μάχη μέσω του ‘Cuda’ θα μπορούσε να καταρριφθεί ο ισχυρισμός του πιλότου δοκιμών Βλασόβ, ο οποίος είχε αναφέρει επίσης: «Οι σούπερ Αμερικανοί πολεμιστές θα συντριβούν, θα είναι πάρα πολύ λίγοι. Και θα πεθάνουν. Νωρίτερα θα σκοτώσουν πρώτοι πολλούς Κινέζους ή Ρώσους ή Αφρικανούς.
Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους άλλους, ούτε και μας. Αλλά ξέρετε, εσάς σας ενδιαφέρει …»
www.fox2magazine.net
www.veteranos.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis