Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Τόσο μόνοι



democracyγράφει ο Γιάννης Σιδέρης
Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχει κράτος και οι νόμοι λειτουργούν. Εμείς θα βάλουμε τέλος στο πάρτυ της εισφοροδιαφυγής” δήλωσε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Προειδοποιεί δε, σε συνέντευξή του στη Real News ότι οι κατασχέσεις για όσους δεν πληρώνουν θα αφορούν και «ακίνητα και κατασχέσεις εις χείρα τρίτων, που σημαίνει ότι αν τους χρωστά το κράτος, θα γίνεται κατάσχεση για την αποπληρωμή των οφειλών» και προσθέτει ότι «στους οφειλέτες που δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν την οφειλή τους οι φορείς υποχρεούνται να επιδιώξουν την αναγκαστική είσπραξή της με τη λήψη των μέτρων που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ)».
Αν όντως ο πολύς κύριος Βρούτσης πραγματοποιήσει την απειλή του περί κατασχέσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, τότε θα μιλάμε πλέον για ένα πογκρόμ κατασχέσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, ειδικά στον κλάδο των Ελεύθερων επαγγελματιών, όπου τα στοιχεία είναι αμείλικτα και μιλάμε πλέον ότι οι μισοί εξ’ αυτών αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ.
Θα βάλει τέλος λοιπόν στο πάρτυ της εισφοροδιαφυγής ο κύριος Βρούτσης! Τα ΜΜΕ ήδη έχουν αρχίσει την προπαγάνδα τους. Πως θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι, αν οι οφειλέτες δεν αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους; Πρόκειται για άλλη μια απόπειρα της υποτελούς Κυβέρνησης, μέσω και των ελεγχόμενων ΜΜΕ, να μεταθέσουν την αιτία, που δεν είναι άλλη από την πολιτική της, της κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων, στην ίδια την κοινωνία, στρέφοντας τμήματα του λαού εναντίον άλλων τμημάτων, αποποιούμενη έτσι την πλήρη ευθύνη που της αναλογεί.
Ας δούμε όμως τις αιτίες κατάρρευσης των ταμείων και τις ευθύνες των τελευταίων κυβερνήσεων, ξεκινώντας από το περίφημο PSI και τον «πάτο στο βαρέλι» του τότε Υπουργού Οικονομικών Βενιζέλου.
Με το «κούρεμα» του 2012, δεδομένου ότι τα ομόλογα τα οποία κατείχαν συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχούσαν σε 24 δις ευρώ, έχασαν περίπου 11 δις.
 Στην περίπτωση δε που κάποιο Ταμείο επιθυμήσει να ρευστοποιήσει τα νέα ομόλογα, για να καλύψει ταμειακές ανάγκες προς κάλυψη των υποχρεώσεων του, θα υποστεί εκ νέου απώλειες της τάξης 45%. Δηλαδή, μία συνολική απομείωση των αξιών του, σε σχέση με τα αρχικά αποθεματικά του, της τάξης του 70%! 
Tο Μάρτη του 12 για το PSI, ο κ. Κουτρουμάνης, σε συνέντευξή του στον Σκάι ανέφερε ότι τα ταμεία  χάνουν 11 δισ. ευρώ από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Επίσης πρόσθεσε ότι υπάρχει ρύθμιση για να καλυφθούν οι απώλειες.
Την ίδια χρονιά, ο κ. Βενιζέλος σε ερώτηση του κ. Χατζηνικολάου για τα ασφαλιστικά ταμεία απάντησε:.
«Θα σας απαντήσω γιατί είναι εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και θ’ απαντήσω με πολύ μεγάλο σεβασμό και αισιόδοξα. Αλλά να σας πω το εξής: Τα ταμεία τώρα θέλουν να κάνουμε την ενίσχυση της περιουσίας τους, μεταφέροντας δημόσια περιουσία, πέραν αυτής που είναι στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων βεβαίως και να στηρίζουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διατηρήσουμε και τους κοινωνικούς πόρους. Εγώ σας λέω το εξής: Πρέπει να έχει ίδια μεταχείριση ένα Ταμείο με εκατομμύρια ασφαλισμένους όπως  το ΙΚΑ ή η ΟΓΑ που  μετέχει στο PSI και βοηθάει την προσπάθεια της πατρίδας και ένα ταμείο το οποίο κάνει τέτοιου είδους συνδικαλισμό; Πείτε εσείς τι είναι δίκαιο.
Θα μου πείτε, τι φταίνε οι απλοί ασφαλισμένοι των Ταμείων αυτών, τους ρώτησε κανείς; Έκαναν κάποια Γενική Συνέλευση ή κάποιο ερωτηματολόγιο στους ασφαλισμένους; Ή πήραν αποφάσεις οι διοικήσεις; Αλλά οι διοικήσεις παίρνουν στο λαιμό τους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Και μιλάμε και για επικουρικά ταμεία τα οποία θα μπορούσε το κράτος να πει ότι «εντάξει, αν είναι έτσι πορευθείτε μόνοι σας με βάση το τι περιουσία και τι αναλογιστικές  δυνατότητες έχετε».
Τι φταίνε λοιπόν, κατά τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, οι ασφαλισμένοι; Οι διοικήσεις είναι αυτές που τους «πήραν στο λαιμό τους»! Δηλαδή κ. Βενιζέλε, σύμφωνα πάντοτε με αυτά που εσείς έχετε πει, πρέπει να διωχθούν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και όχι να απειλούνται οι ασφαλισμένοι.
Και για τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά όμως, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά πριν λίγο καιρό. Μην ξεχνάμε ότι η πιο απτή προεκλογική του εξαγγελία ήταν η αποκατάσταση των αδικιών που είχαν τελεστεί εις βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων υποσχόμενος την επαναφορά τους στα προηγούμενα επίπεδα. Και δεν μιλάμε για την αντι-μνημονιακή του περίοδο. Αναφερόμαστε στις εξαγγελίες του στις 22 Απριλίου του 2012 που έμειναν γνωστές ως «Ζάππειο 3». Λέτε να είχε στο μυαλό του τις κατασχέσεις; Ποιος ξέρει;
Ωστόσο ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2013, η κυβέρνηση του ιδίου, προσπάθησε εντελώς αιφνιδιαστικά να περάσει μέσα από πολυνομοσχέδιο, την μείωση των συντάξεων του ΟΑΕΕ κατά 35%, προσπάθεια που τελικά απέτυχε. Όμως επρόκειτο για μια πράξη που θα καταστεί αναγκαία στο άμεσο μέλλον, μια και τα ελλείμματα των ταμείων είναι μεγάλα και η εισφοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας περιορίζεται μέρα με τη μέρα.
Αυτό που δεν μας είπε ο κ. Βρούτσης, απειλώντας μας ωστόσο με κατασχέσεις, είναι, πέραν των «λαθών» των διοικήσεων και του PSI, τους πραγματικούς λόγους που καθιστούν μη βιώσιμα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι είναι προφανείς.
Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας συντελεί σε αυτή την συρρίκνωση; Ας δούμε κάποιους αριθμούς να γίνει πιο κατανοητό. Τον Φεβρουάριο του 2013 ο ανενεργός πληθυσμός (άνεργοι και συνταξιούχοι) ήταν πάνω από 4,5 εκατ. τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι 3,5εκατ.! Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να πούμε ότι το 2008 τα νούμερα ήταν αντίστροφα!
Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι οι μειώσεις μισθών κατά 22% (32% για τους νέους) καθώς και η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού δεν οδηγούν δε λιγότερα έσοδα για τα ταμεία;
Ποιος μπορεί να αγνοήσει την μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα ταμεία, όπου από 14,5 δις ευρώ το 2012 μειώθηκε σε 12,6 δις ευρω το2013 (για τον ΟΑΕΕ η μείωση είναι 550 εκατ. Ευρώ).
Ποιος μπορεί να προσπεράσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας όπου, μαζί με την μετανάστευση, συρρικνώνει την παραγωγική ηλικία;
Η απάντηση είναι προφανής. Ο «πολύς» κ. Βρούτσης και η Κυβέρνηση εντολοδόχων Σαμαρά-Βενιζέλου. Χωρίς να κάνουν πίσω στην άσκηση αυτής της πολιτικής του υφεσιακού σπιράλ, δεν σταματούν να τρομοκρατούν τον κόσμο με απειλές, θέλοντας να εξυπηρετήσουν κάποια συμφέροντα, που όλοι μας λίγο έως πολύ γνωρίζουμε. Για του λόγου το αληθές, ας μου απαντήσει κάποιος από αυτούς τους «κυρίους» γιατί δύο μέτρα και σταθμά στο «κούρεμα» για τις τράπεζες και για τα ασφαλιστικά ταμεία; Γιατί αποφάσισαν να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζες με 50 δις, ενώ άφησαν τα ταμεία να «βουλιάξουν»; Ένα πολύ μικρότερο ποσό θα ήταν αρκετό να σωθούν οι συντάξεις.
Αντί όμως να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα, αρκούνται σε απειλές και μετατόπιση ευθυνών σε τμήμα του λαού. Έχουν υποτιμήσει όμως την «αξία» του σπιτιού του Έλληνα. Για τον λαό, το σπίτι του, δεν είναι απλά ένα κτίριο με που κοστολογείται με τα «αντικειμενικά» κριτήρια κάποιων λογιστάδων. Είναι η Εστία του, η οικογενειακή του θαλπωρή, οι παραδόσεις του, οι προγόνοι του, τα ριζιμιά του! Και όλα τούτα, δεν κοστολογούνται. Δεν μετριόνται με νούμερα. Δεν μπαίνουν σε ελλείμματα και προϋπολογισμούς. Κι αν αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν οι Βορειοευρωπαίοι, που το σπίτι τους δεν το βλέπουν παρά σαν ένα ακόμη ακίνητο με κάποια εμπορεύσιμη τιμή, θα περιμέναμε από τους Έλληνες κυβερνώντες, αν όχι να το υπερασπισθούν,  να το θέσουν υπ’ όψιν των ξένων δανειστών. Φαίνεται όμως πως η σχέση υποτέλειας για αυτούς, είναι μεγαλύτερη της προάσπισης των «ιερών» του λαού.
Ας είναι. Ο λαός, δεν θ’ αργήσει να δώσει την απάντησή του, όσο κι αν τον τρομοκρατούν! Στην Ακράτα ήδη οργανώνονται εναντίον των πλειστηριασμών, οι κάτοικοι σχεδόν στο σύνολό τους. Αυτό δεν θ’ αργήσει να πάρει τη μορφή ντόμινο και να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Ας έρθουν λοιπόν. Η κοινωνία οργανώνεται και τους περιμένει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...