Γερμανία: Με Β.Σόιμπλε και ίδια πολιτική για την Ελλάδα η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού
Τι σημαίνει για την Ελλάδα η επίτευξη συμφωνίας στη Γερμανία, για το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού; Αυτό είναι το θεμελιώδες ερώτημα που απασχολεί την Αθήνα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ευχαρίστως θα υποδεχόταν μια ηπιότερη στάση από την πλευρά του Βερολίνου, όσον αφορά στην αυστηρή γραμμή τήρησης των συμφωνηθέντων.
Μια ενδεχόμενη αλλαγή στάσης από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται να διαφανεί -ή όχι- μέσα στο επόμενο διάστημα, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, στο προσχέδιο της συμφωνίας ανάμεσα στη Χριστιανική Ένωση (CSU, CDU) και τους σοσιαλδημοκράτες του SPD, που διέρρευσε στον Τύπο, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα.
Αυτό που επίσης ενδιαφέρει την Ελλάδα, είναι ότι το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών δεν θα αλλάξει χέρια, καθώς όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες, θέλουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κρατά τη θέση του.
Αντίθετα, τη θέση του υπουργού Οικονομίας και αντικαγκελάριου, Φίλπ Ρέσλερ, αναμένεται να αναλάβει ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έχοντας ωστόσο αυξημένες αρμοδιότητες.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία θα αποτελείται από πέντε υπουργούς των Χριστιανοδημοκρατών, οι οποίοι θα εκλέξουν και καγκελάριο, έξι υπουργούς των Σοσιαλδημοκρατών και τρεις των Χριστιανοκοινωνιστών, δεσμεύεται πως θα συνεχίζει να στηρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας και σε αυτό το πλαίσιο θα προωθήσει την περαιτέρω ενίσχυση της «Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης».
Στην ίδια παράγραφο, δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην κινητικότητα της ευρωπαϊκής νεολαίας και αναφέρεται ότι στηρίζεται, για παράδειγμα, η δημιουργία ενός ελληνογερμανικού δικτύου νεολαίας. Πρότυπα γι’ αυτό θα είναι ανάλογα δίκτυα με τη Γαλλία και την Πολωνία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν και τα σημεία που αναφέρονται στην ανεργία των νέων. Ενώ παρουσιάζεται σειρά μέτρων για την καταπολέμησή της από ευρωπαϊκά ταμεία, τονίζεται ότι το Βερολίνο θα λάβει και άλλα μέτρα για την εκπαίδευση και την απασχόληση νέων από χώρες – μέλη της ΕΕ στη Γερμανία.
Πέραν αυτού, θα προωθηθεί η καθιέρωση του «πετυχημένου γερμανικού μοντέλου της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης» σε άλλες χώρες -ένα πιλοτικό πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει αυτό το μήνα στην Αθήνα και την Κρήτη, όπως επισημαίνει σχετικά η Deutsche Welle.
Δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού υπογραμμίζουν πως επιθυμούν μια ισχυρότερη Ευρώπη μετά την κρίση.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι δυνατόν η Ευρώπη να βγει ισχυρότερη από την κρίση. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν δοθεί μια ολοκληρωμένη απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο τονίζει πως τα αίτια της κρίσης ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, όπως το υπερβολικό χρέος, τα τεράστια ελλείμματα, η μειωμένη ανταγωνιστικότητα και οι οικονομικές ανισορροπίες και η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με μια ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγιση, που «συνδέει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα και την αυστηρή βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση».
Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης, τα κόμματα συμφώνησαν πως πρέπει να διακοπεί η αλληλεξάρτηση μεταξύ ιδιωτικού χρέους τραπεζών με το δημόσιο χρέος, καθώς και πως μελλοντικά την πρωταρχική ευθύνη για τη διάσωση των τραπεζών θα την έχουν οι ίδιες οι τράπεζες και όχι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.
Σύμφωνα με τα γερμανικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί για την ανάπτυξη στην ΕΕ.
Σχετικά με τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, η κυβέρνηση τις καλεί να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και υπογραμμίζει πως η Γερμανία θα παράσχει τεχνική υποστήριξη και βοήθεια, ώστε να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να μειωθεί η ανεργία.
«Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, καθώς και να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες, ώστε να υπάρξει ρευστότητα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» αναφέρεται στο προσχέδιο της συμφωνίας.
Ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τα κόμματα του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού συμφώνησαν πως, για να μπορέσει η ΕΕ να ανταπεξέλθει στις παγκόσμιες προκλήσεις, θα πρέπει να αποκτήσει την απαραίτητη δημοκρατική νομιμοποίηση και σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται η ισχυροποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Κομισιόν με σαφείς αρμοδιότητες των Επιτρόπων.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει μάλιστα την καθιέρωση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου, ώστε να γίνεται σεβαστή η θέληση της πλειονοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών.
Εξέλιξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης
Σύμφωνα με το πολυσέλιδο προσχέδιο, η κρίση στην ευρωζώνη έχει φανερώσει τις ελλείψεις στο σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και καθίσταται σαφές πως απαιτείται περισσότερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και αυστηρότερος δημοσιονομικός έλεγχος και ζητά από τα ευρωπαϊκά όργανα να αναλάβουν την ευθύνη τους ως προς αυτόν τον σκοπό.
«Η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην ΕΕ και στο κοινό νόμισμα. Στόχος ήταν και παραμένει μια ισχυρή Ευρώπη σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια Ευρώπη σταθερότητας και ανάπτυξης: στόχος μας είναι η αλληλεγγύη και η ευθύνη να ανήκει από κοινού σε εμάς και τους Ευρωπαίους εταίρους μας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη συμφωνία
defencenet.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis