Μα που πάμε! Να καταργούνται τα στρατόπεδα εργασίας! Χάνεται ο σεβασμός στις ιδέες του …Μάο.
Αποφασιστικός ρόλος στην αγορά, κατάργηση των στρατοπέδων εργασίας
Reuters, AFP
«Χωρίς προηγούμενο» μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, τη Δικαιοσύνη και την κοινωνική πολιτική αποφάσισε κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως δήλωσε χθες στη «Λαϊκή Ημερησία» ο Γουάνγκ Βεϊμίν, αντιπρόεδρος του γραφείου οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.
Το προηγούμενο διήμερο, οι ασιατικές χρηματαγορές σημείωσαν πτώση, αντανακλώντας την απογοήτευση των επενδυτών για την αοριστία της πρώτης, σύντομης ανακοίνωσης του Κ.Κ. Κίνας, αναφορικά με τις από καιρό αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στην κρίσιμη 3η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής. Χθες, όμως, τα Χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης σημείωσαν σημαντική άνοδο, ύστερα από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις αποφάσεις της κινεζικής ηγεσίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Οπως ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο Σινούα, οι κρατικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποδίδουν το 30% των κερδών τους στο κράτος, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα κοινωνικά ταμεία και ο υγιής ανταγωνισμός με όρους αγοράς. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν ιδιωτικά κεφάλαια στις δημόσιες επιχειρήσεις και να ιδρυθούν μικρές, ιδιωτικές τράπεζες. Στο χρηματοπιστωτικό πεδίο, θα προωθηθούν η φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων και η πλήρης μετατρεψιμότητα του κινεζικού νομίσματος, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους ξένους εταίρους και ανταγωνιστές της Κίνας.
Γενικότερα, όπως δήλωσε ο Γουάνγκ, το πακέτο των μεταρρυθμίσεων αποδίδει «αποφασιστικό» ρόλο στον ελεύθερο ανταγωνισμό. «Η απόδοση αποφασιστικού ρόλου στην αγορά αποτελεί τομή και δίνει την κατεύθυνση του Οδικού Χάρτη προς τη μεταρρύθμιση», δήλωσε στην προαναφερθείσα συνέντευξή του ο Κινέζος αξιωματούχος.
Δύο ιδιαίτερα σημαντικές μεταρρυθμίσεις αφορούν το ζήτημα του οικογενειακού προγραμματισμού και το ποινικό σύστημα. Η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ. Κίνας αποφάσισε να χαλαρώσει την «πολιτική του ενός παιδιού», δίνοντας τη δυνατότητα να αποκτούν και δεύτερο παιδί, χωρίς κοινωνικές επιβαρύνσεις, ζευγάρια στα οποία ένας από τους δύο γονείς προέρχεται από οικογένεια με έναν απόγονο. Εξάλλου, αποφασίστηκε να καταργηθούν τα σωφρονιστικά στρατόπεδα υποχρεωτικής εργασίας και να μειωθεί ο αριθμός των εγκληματικών πράξεων, οι οποίες μπορούν να επιφέρουν τη θανατική ποινή.
Εξίσου σημαντική είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος καταγραφής (hukou), το οποίο περιορίζει τη νόμιμη μετακίνηση κατοίκων της υπαίθρου στα αστικά κέντρα, προς αναζήτηση εργασίας. Σύμφωνα με το ανεπίσημο ντοκουμέντο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, η κομματική ηγεσία αποφάσισε να άρει άμεσα τους περιορισμούς στις μικρές πόλεις, με προοπτική τη σταδιακή, ολοκληρωτική κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος.
Ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε στο πρακτορείο Reuters την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «η κινεζική ηγεσία είναι προσηλωμένη σε μεταρρυθμίσεις στο έδαφος της αγοράς», προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτές θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. «Νομίζω ότι θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούν πρόοδο, ωστόσο το ερώτημα είναι σε ποια έκταση και με τι ρυθμό», προσέθεσε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, ο οποίος επισκέπτεται το Πεκίνο, ότι οι δύο χώρες «οφείλουν να ενισχύσουν τον συντονισμό των πολιτικών τους, καθώς επιχειρούν μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις». Ο Κινέζος ηγέτης τόνισε ότι η χώρα του «θα δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να διατηρήσει την υγιή οικονομική της ανάπτυξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis