Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ριζικές αλλαγές προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

SAMAROBHMAΟικονομικό όφελος 5,2 δισ. ευρώ θα προκύψει στην ελληνική οικονομία από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων του ΟΟΣΑ, εκτιμά ο επικεφαλής του οργανισμού,  ‘Ανχελ Γκουρία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση του οργανισμού για τις στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά, χαρακτήρισε αξιοθαύμαστη την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως τέτοια εποχή του χρόνου η ελληνική οικονομία θα έχει καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ προτείνει ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο στους τομείς του τουρισμού, της επεξεργασίας τροφίμων, των οικοδομικών υλικών και λιανικού εμπορίου. Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται, στην 325 σελίδων έκθεση, είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης, παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας.
«Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε το 80% των προτάσεων διότι θεωρούμε πως θα έχει θετική επίπτωση στην αγορά και στους καταναλωτές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας: «Όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ, αλλά επειδή το επιβάλει η συνείδησή μας. Θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος». Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου οι προτάσεις του ΟΟΣΑ να υλοποιηθούν
Ειδικότερα,
Ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο στους τομείς του τουρισμού, επεξεργασίας τροφίμων, οικοδομικών υλικών και λιανικού εμπορίου, προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ, που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγο ο γενικός γραμματέας του Ανχελ Γκουρία (Angel Gurria). Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, στη συνέντευξη Τύπου, το οικονομικό όφελος από την υιοθέτηση των 66 προτάσεων από τις συνολικά 329 συστάσεις, θα αγγίξει τα 5,2 δισ. ευρώ ετησίως.
Μεταξύ των παρεμβάσεων που προτείνονται, στην 325 σελίδων έκθεση, είναι η αλλαγή του χρονικού ορίου πώλησης του φρέσκου γάλακτος, η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των φαρμακείων και η δυνατότητα λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης, παρεμβάσεις προτείνονται στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας.
• Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα: στην Ελλάδα είναι ακριβότερο έως 34% από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο λόγω των μεθόδων παστερίωσης.

• Το ψωμί δεν πωλείται με το ζύγι, τουλάχιστον σε ορισμένα είδη. Οι καταναλωτές δεν μπορούν να συγκρίνουν εύκολα τιμές.

• Στα απορρυπαντικά, οι τιμές επιβαρύνονται από τη γραφειοκρατία γιατί πρέπει προηγηθεί μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

• Στα καινούρια βιβλία δεν επιτρέπονται ελεύθερα εκπτώσεις και μάλιστα δεν επιτρέπεται έκπτωση μεγαλύτερη από το 10% της τιμής.

• Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα και βιταμίνες πωλούνται σχεδόν αποκλειστικά από τα φαρμακεία και οι τιμές δεν είναι απελευθερωμένες.

• Στο τσιμέντο οι απαιτούμενες από τον νόμο ακριβές υποδομές, ανεβάζουν την τιμή. Για παράδειγμα, τα σιλό πρέπει να έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 500 τόνων.

• Στο εμπόριο ρούχων και παπουτσιών υπάρχουν περιορισμοί όπως η απαγόρευση εκπτώσεων σε καταστήματα Stock outlet και η απαγόρευση διαφημίσεων προσφορών.

• Νέες ξενοδοχειακές μονάδες συχνά δεν μπορούν να δημιουργηθούν λόγω περιορισμών από χωροταξικές διατάξεις.

Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ;

* Να αναιρεθούν οι ξεπερασμένες και απαρχαιωμένες νομοθεσίες για τους τέσσερις κλάδους που αναλύονται, ειδικά στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

* Να καταργηθούν όλα τα εμπόδια στην έναρξη επιχείρησης που έχουν εντοπιστεί. Μεταξύ αυτών: Οι αυστηρές απαιτήσεις για αδειοδοτήσεις στον τομέα ασφάλτου. Οι μίνιμουμ προϋποθέσεις στην αποθήκευση ή οι μίνιμουμ κεφαλαιακές προϋποθέσεις για τους κλάδους οικοδομικών υλικών. Ποικίλα εμπόδια στις επενδύσεις στον τουρισμό, όπως γεωγραφικές απαγορεύσεις ή μίνιμουμ προϋποθέσεις ποιότητας. Περιοριστικές διατάξεις για τις δραστηριότητες επί τουριστικών ακτών. Περιοριστικές διατάξεις για τα γραφεία ταξιδιωτικών πρακτόρων. Περιορισμοί στο εμπόριο ποικιλιών ελαιόλαδου κ.ά.

* Να καταργηθεί η απαίτηση να δοθεί έγκριση για τις τιμές ή να υποβληθούν στοιχεία στις αρχές και στους εμπορικούς και βιομηχανικούς συνδέσμους όσον αφορά όλες τις τουριστικές δραστηριότητες.

* Να καταργηθούν όλοι οι δασμοί και φόροι υπέρ τρίτων.

*Να απελευθερωθεί πλήρως το άνοιγμα τον καταστημάτων τις Κυριακές, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών άνω των 250 τ.μ., των εμπορικών κέντρων και των πρατηρίων.

* Να καταργηθεί η ημερομηνία λήξης πέντε ημερών στο γάλα. Η ημερομηνία λήξης του προϊόντος θα πρέπει να καθορίζεται από τον παραγωγό, αναλόγως με τη μέθοδο παστερίωσης και τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

* Να απελευθερωθούν οι τιμές των over the counter φαρμάκων και των συμπληρωμάτων διατροφής, όπως οι βιταμίνες. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση της αλυσίδας διανομής.

* Οι έμποροι θα πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα για τις εκπτώσεις και τις προσφορές στα καταστήματά τους και να καθορίζουν τις περιόδους εποχικών εκπτώσεων.

* Οι ρυθμίσεις για τα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να χαλαρώσουν, αίροντας τους περιορισμούς για πλήρες δρομολόγιο όσον αφορά τα πλοία που αναχωρούν από ελληνικό λιμάνι, ώστε να έχει τη δυνατότητα ο επιβάτης να επιβιβάζεται σε οποιοδήποτε λιμάνι και να αποβιβάζεται σε άλλο.

«Σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε το 80% των προτάσεων διότι θεωρούμε πως θα έχει θετική επίπτωση στην αγορά και στους καταναλωτές», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας: «Όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ, αλλά επειδή το επιβάλει η συνείδησή μας. Θα το πράξουμε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος». Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξουν οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου οι προτάσεις του ΟΟΣΑ να υλοποιηθούν. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ ανέφερε εξάλλου, ότι «η ελληνική οικονομία είναι σε φάση ανάρρωσης», επισημαίνοντας πως «τέτοια εποχή του χρόνου θα έχει καταφέρει να μπει σε τροχιά ανάπτυξης που θα συνεχιστεί».
Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Angel Gurría (Ανχελ Γκουρία) είχε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Ο κ. Γκουρία, παραδίδοντας στον κ. Σαμαρά την τελευταία έκθεση του Οργανισμού -την επισκόπηση- για την Ελλάδα, εξήρε τις προσπάθειες της χώρας και έδωσε εύσημα στον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στη συνέχεια, ο γγ του ΟΟΣΑ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο δηλώνοντας ότι«υπάρχει ζωή μετά το χρέος». Ο κ. Γκουρία αναφέρθηκε «στο πιο εντυπωσιακό πρόγραμμα προσαρμογής που έχει ποτέ αναληφθεί, και στη θεαματική αντιστροφή του ισοζυγίου πληρωμών και της δημοσιονομικής κατάστασης και του πρωτογενούς πλεονάσματος».
Ο Κ. Γκουρία, παραδίδοντας στον κ. Σαμαρά την τελευταία έκθεση του Οργανισμού -την επισκόπηση- για την Ελλάδα, εξήρε τις προσπάθειες της χώρας και έδωσε εύσημα στον πρωθυπουργό, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. – “Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά” είπε ο κ. Γκουρία στον πρωθυπουργό. – “Σας ευχαριστώ. Το εκτιμώ” απάντησε ο κ. Σαμαράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...