Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Δύο “ειδών” οι πρόσφυγες από τη Συρία…

SYRIA-PROSFYGES01-08NOVEMBER2013

Τις περιπτώσεις δύο Σύρων προσφύγων, του Mohamad Simo και του Fares Ayyub, στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετη αντιμετώπιση, προβάλλει ανταπόκριση των Joe Parkinson και Matina Stevis στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Northern Europe Beckons to Desperate Syrians”.


O πρώτος κατάφερε να βρεθεί στη Σουηδία με καθεστώς πρόσφυγα και απολαμβάνοντας ένα από τα πιο γενναιόδωρα ευρωπαϊκά συστήματα πρόνοιας, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται επί μήνες σε κέντρο κράτησης στη Βουλγαρία.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι δεκάδες χιλιάδες Σύροι μεσοαστοί με αρκετά χρήματα επιχειρούν να φθάσουν στα ευημερούντα κράτη της βορείου Ευρώπης, κυρίως στη Σουηδία, τη Γερμανία και την Νορβηγία, λόγω των ελαστικών πολιτικών τους απέναντι των πρσφύγων και την προοπτική ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, η Σουηδία παρέχει άμεσα άσυλο και άδειες διαμονής σε όλους τους Σύρους που περνούν τα σύνορά της, η Νορβηγία έχει υποσχεθεί να φιλοξενήσει 1.000 πρόσφυγες και προσφέρει άσυλο εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά, ενώ η Γερμανία έχει υποσχεθεί να εκδώσει 5.000 προσωρινές άδειες διαμονής.

Η αύξηση των Σύρων μεταναστών (σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αριθμός των Σύρων που αναζητούν άσυλο σε ευρωπαϊκά κράτη έχει διπλασιαστεί φθάνοντας περίπου τους 36.000 από τις αρχές του 2013 έως τον περασμένο Οκτώβριο) θέτει ένα δίλημμα πολιτικής για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες δημόσια συμπάσχουν με τα δεινά τους, είναι ωστόσο επιφυλακτικές στο να αντιμετωπίσουν ψηφοφόρους που έχουν εξαντληθεί μετά από πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης και αυξανόμενης ανεργίας.

Συγκεκριμένα, τονίζεται, η Ελλάδα απώλεσε από το 2008 σχεδόν το 1/4 της οικονομικής της ανάπτυξης, την ίδια στιγμή που τόσο η Γερμανία, όσο και οι βόρειες χώρες έχουν διατηρήσει τα δικά τους ποσοστά ανάπτυξης. Παράλληλα, το διευρυνόμενο χάσμα πλούτου μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών αντανακλάται στις αποκλίνουσες πολιτικές ασύλου: η Γερμανία κάνει αποδεκτό το 95% των αιτημάτων για άσυλο από Σύρους πολίτες, ενώ η Ελλάδα παραχωρεί καθεστώς ασύλου σε Σύρους σε ποσοστό μικρότερο από 1%, επικαλούμενη έλλειψη χρηματοδότησης.



Read more: http://mignatiou.com/?p=15679#ixzz2kA1e6ECm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...