Στην κατάργηση τουλάχιστον 150 φόρων «υπέρ τρίτων», όπως ζητά η Τρόικα, προχωρά η κυβέρνηση, σκορπώντας ανησυχία στις διοικήσεις των Ταμείων για τα μελλοντικά τους έσοδα και, κατά συνέπεια, για τη δυνατότητά τους να δίνουν παροχές.
Ήδη από το 2002 η Επιτροπή Γεωργακόπουλου είχε εντοπίσει περίπου 580 τέτοια τέλη και φόρους που επιβαρύνουν τις συναλλαγές, εκ των οποίων οι περισσότεροι θεωρούνται «μη ανταποδοτικοί» και θα πρέπει από 1.1.2014 να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό ή σταδιακά να καταργηθούν. Έκτοτε όμως, δεν έχει υπάρξει μια λεπτομερής καταγραφή.
Σήμερα συγκροτήθηκε, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, και 11μελής ειδική επιτροπή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που προχωρά στην καταγραφή των φόρων αυτών, για να αποφασιστεί ποιοι είναι ανταποδοτικοί για να διατηρηθούν και ποιοι όχι. Μέσα σε ένα μήνα η επιτροπή θα ετοιμάσει την εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, για την σταδιακή περικοπή ή κατάργησή τους, ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2014.
Πρόσχημα είναι η φοροελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην κυβέρνηση όμως κάνουν και άλλες σκέψεις: θεωρούν πως ίσως ανακάλυψαν έναν «κρυμμένο θησαυρό» όπου μπορούν «να βάλουν χέρι» αφού, όπως έλεγε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, «άλλοι φόροι θα καταργηθούν, κάποιοι θα παραμείνουν, αλλά και κάποιοι άλλοι θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό και θα συνεχίσουν να εισπράττονται» -προφανώς για να έχει επιπλέον έσοδα το δημόσιο!
Μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν οι ασφαλισμένοι σε Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εφόσον χάσουν πόρους που δεν θα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Παρότι οι εκτιμήσεις ποικίλουν, υπολογίζεται ότι οι περίπου 580 «υπέρ τρίτων» φόροι επιβαρύνουν καταναλωτές και επιχειρήσεις με πάνω 3 δισ. ευρώ ετησίως. Τα έσοδα αυτά θα χάσουν 23 φορείς και ασφαλιστικά ταμεία μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ , ο ΕΔΟΕΑΠ, το ΝΑΤ, τα Ταμείο Εμπόρων, Νομικών, Μηχανικών, Εμπόρων, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας κλπ.
Ένα μέρος των επιβαρύνσεων αυτών (λιγότερο ίσως από 1 δισ. ετησίως) πιθανώς θα διατηρηθεί για λόγους «ανταποδοτικότητος» ή «κοινωνικής αλληλεγγύης». Πολλαπλάσια είναι τα ποσά -περίπου τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο- τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να συνεχίσουν να εισπράττονται, αλλά να καταλήγουν στον κρατικό προϋπολογισμό για να καλύπτουν ελλείμματα και να μπορεί το κράτος να τα διαχειρίζεται.
Αντιθέτως, τίποτε δεν εγγυάται παροχές και συντάξεις των επικουρικών ταμείων. Αν δεν υποκατασταθούν οι πόροι που χάνονται, τότε θα κινδυνεύσουν ακόμη και οι συντάξεις των ταμείων αυτών.
Οι «υπέρ τρίτων» φόροι επιβάλλονται ως τέλη, εισφορές, δασμοί ή δικαιώματα επί δεκάδων συναλλαγών. Η τρόικα πιέζει για την κατάργηση τους με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητος της οικονομίας. Αλλά και ο ΣΕΒ έχει ζητήσει να καταργηθούν τουλάχιστον 29 «μη ανταποδοτικές» επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων, όπως θεωρεί πως είναι η ασφαλιστική εισφορά 1%-3% υπέρ ΕΛΓΑ στα αγροτικά προϊόντα, εισφορές της τάξης του 14,5% υπέρ τρίτων στους ναύλους ή το αγγελιόσημο επί των διαφημίσεων σε ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα μέσα.
Σχόλιο: “Γεια σας και χαρά σας μάγκες Σταϊκούρα και Στουρνάρα” – αυτή η φράση μας έρχεται στο μυαλό διαβάζοντας την είδηση από το “Newmoney”. Γιατί όχι; Τους αξίζει. Με μια πονηριά που θα τη ζήλευε και ο Καραγκιόζης, αποφάσισαν να διαφημίσουν την “κατάργηση” σειράς εισφορών προς τ’ ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες καλώς ή κακώς προσδίδουν σημαντικά έσοδα σ’ αυτά, με ταυτόχρονη όμως αντικατάστασή τους με άλλες οι οποίες θα πηγαίνουν απευθείας στο κρατικό κορβανά, ώστε να μπορεί το κράτος (τους) να συνεχίσει να χρηματοδοτεί εφοπλιστές με έδρες στα νησιά Καϊμάν, βιομήχανους που μεταφέρουν τις έδρες τους στο Βέλγιο, “στρατηγικούς” συμβούλους αποκρατικοποιήσεων και φυσικά την ίδια την τρόικα της οποίας οι συμβουλές κοστίζουν αδρά. Για να μην πούμε για το “εθνικό” κομμάτι του καινούργιου επενδυτικού ταμείου (με έδρα το Λουξεμβούργο πιθανότατα), το οποίο από κάπου θα πρέπει να στηριχθεί ώστε να μπορούν οι ξένες επιχειρήσεις να “επενδύσουν” στην χώρα μας με μηδενικό κόστος.
Θα μας πείτε ότι λαϊκίζουμε. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται έτσι: οι εισφορές προς τρίτους είναι άδικες και εκ πρώτης όψεως μη ανταποδοτικές για την πλειοψηφία αυτών που πληρώνουν. Όμως κακά τα ψέμματα: μ’ ένα ασφαλιστικό τομέα που πνέει τα λοίσθια είναι απαράδεκτο – ιδιαίτερα μετά το σκάνδαλο του κουρέματος των ομολόγων – η κυβέρνηση να κόβει πόρους αναγκαίους για την επιβίωση των ασφαλιστικών ταμείων. Αν είχε να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις (που δεν έχει – όπως και σε κανένα τομέα εξάλλου) θα το δεχόμασταν και θα το επαινούσαμε. Όμως τώρα που δεν υπάρχουν προτάσεις για κάτι διαφορετικό, κάτι τέτοιο θα ήταν η χαριστική βολή για το ασφαλιστικό μας σύστημα. Και μπορεί ο κύριος Στουρνάρας να πάρει τη σύνταξή του από τις Βρυξέλλες, εμείς όμως οι υπόλοιποι θα την πάρουμε από την Ελλάδα, οπότε είναι καλό να προσέχουμε περισσότερο…
Και για να μην ξεχνιόμαστε…Μπροστά στον κίνδυνο της φυλακής, κάποιος μπορεί ν’ αλλάξει απόψεις για τα μάτια του κόσμου. Έτσι σε μια άκρως διασκεδαστική συνέντευξή του, ο Η.Κασιδιάρης της Χ.Α. μας παρουσιάζεται ως φιλάνθρωπος, υποστηριζόμενος από Αλβανούς, αντι-ναζιστής, ενώ προσπαθεί να μας δημιουργήσει για την Χ.Α. μια εικόνα μεταξύ “Ερυθρού Σταυρού” και “Διεθνούς Αμνηστίας”. Πάλι καλά που δεν είπε ότι του χρόνου θα πάρει μέρος στο “Gay Parade” και θα βάλει την πρώτη πέτρα στο χτίσιμο του τζαμιού στην Αθήνα. Ήμαρτον με την κοροϊδία πιά
Νέα Μέτρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis