Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Οι ξένοι για την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ



Στην επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο της ΕΡΤ, μετά από εντολή του εισαγγελέα, και στην εκκένωσή του από τους πρώην υπαλλήλους της αναφέρεται ανταπόκριση της Elinda Labropoulou στην ιστοσελίδα του CNN με τίτλο «Greek riot police storm headquarters of former public broadcaster ERT».

Προσθέτει ότι οι πρώην υπάλληλοι της ΕΡΤ είχαν αντιταχθεί στο κλείσιμό της τον περασμένο Ιούνιο και συνέχιζαν να μεταδίδουν διαδικτυακό πρόγραμμα από τις κεντρικές της εγκαταστάσεις.

Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας που χρησιμοποιούσαν για την μετάδοση των προγραμμάτων τους οι πρώην υπάλληλοι ζήτησαν την συμπαράσταση του κόσμου, κατηγορώντας την επιχείρηση ως «εισβολή κατά της δημοκρατίας».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε «για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας» προσθέτοντας ότι «το Ραδιομέγαρο βρίσκονταν υπό παράνομη κατάληψη με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ η επέμβαση έγινε παρουσία εισαγγελέα».

Η κυβέρνηση είχε προβάλλει ως αιτία για το κλείσιμο της ΕΡΤ την διαφθορά και την οικονομική κακοδιαχείριση. Το ξαφνικό ωστόσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση των 2.600 υπαλλήλων της είχε προκαλέσει την αντίδραση του κόσμου και την απομάκρυνση ενός εκ των κυβερνητικών εταίρων από την κυβέρνηση.

Το Ιούλιο δημιουργήθηκε ένας νέος οργανισμός, η Δημόσια Τηλεόραση, ο οποίος ανέλαβε να καλύψει το κενό έως την δημιουργία του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Η Δημόσια Τηλεόραση προσέλαβε κυρίως δημοσιογράφους και τεχνικούς που εργάζονταν στην ΕΡΤ, ενώ εξέπεμπε από ένα γειτονικό στούντιο καθώς δεν είχε πρόσβαση στο κεντρικό κτίριο εξαιτίας της κατάληψης.

Ο Παντελής Καψής, Υφυπουργός της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, είχε προβεί σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με το πρώην προσωπικό της ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο να βρεθεί λύση. Πρόσφατα είχε προειδοποιήσει ότι «η κατάληψη είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί» προσθέτοντας ότι αποτελεί αντικείμενο των δικαστικών αρχών. Είχε δηλώσει επίσης ότι εάν δεν μπορέσει να λειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση μέσα από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ τότε δεν θα διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές για να καλύψει την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, επέκρινε την επέμβαση στο κτίριο σημειώνοντας ότι «με την σημερινή επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ η κυβέρνηση ολοκληρώνει μια απόλυτα πραξικοπηματική ενέργεια σε βάρος της ενημέρωσης και της δημοκρατίας, που ξεκίνησε στις 11 Ιουνίου».

http://edition.cnn.com/2013/11/07/world/europe/greece-public-broadcaster-occupation/index.html





Την εισβολή των ΜΑΤ σήμερα τα ξημερώματα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, τερματίζοντας με τον τρόπο αυτό την πεντάμηνη κατάληψη του κτιρίου από εργαζόμενους που αντιτίθενται στην παύση λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προβάλλει ο Αlkman Granitsas σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της ε/φ WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Riot Police End Occupation at Greek Broadcaster».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου, η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε μια μίνι πολιτική κρίση, με αφορμή την αιφνίδια απόφαση του Π/Θ Α. Σαμαρά για κλείσιμο της ΕΡΤ και την άμεση απόλυση – με αποζημίωση – των 2.700 υπαλλήλων της. Από τότε, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε με τα σχέδια μεταρρυθμίσεων και μείωσης του μεγέθους του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ενώ τον περασμένο Ιούλιο ξανάρχισε την εκπομπή προγράμματος με σχεδόν το 1/5 των υπαλλήλων της. Τις τελευταίες εβδομάδες, μέλη της ΝΔ ζήτησαν τον τερματισμό της κατάληψης στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, κυρίως υπό το φως της επικείμενης ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, που ξεκινά τον ερχόμενο Ιανουάριο. Η εισβολή των ΜΑΤ πραγματοποιήθηκε επίσης ενώ η αποστολή διεθνών επιθεωρητών της τρόϊκας βρίσκεται στην Αθήνα για μια ακόμη φορά προκειμένου να αποτιμήσει το εάν η Ελλάδα προέβη σε ικανοποιητικές μεταρρυθμίσεις με στόχο μια νέα δανειακή δόση. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα υποσχέθηκε να περικόψει, έως τα τέλη του έτους, 4.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, προσθέτει το δημοσίευμα.

http://online.wsj.com/news/articles/SB1000142405270230376380457918297055



mignatiou.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...