Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ποινή ισόβιας κάθειρξης για το φόνο 40χρονης στην Ορεστιάδα.



e-evros

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος.


Την ποινή των ισοβίων επέβαλε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θράκης στον Χρυσόστομο Παπαδάκη για τον φόνο της 40χρονης Ζωής Δημούδη, μητέρας 2 παιδιών το Φεβρουάριο του 2009 στην Ορεστιάδα.

Η ποινή ήταν ίδια με την πρωτόδικη, παρά τους ισχυρισμούς του ίδιου του κατηγορούμενου ότι σε αντίθεση με το κατηγορητήριο δεν προκάλεσε ο ίδιος την πτώση της κατηγορουμένης και το θάνατό της, αλλά ο σκύλος του (ράτσας πιτ-μπούλ) ο οποίος της επιτέθηκε στο κεφαλόσκαλο της οικίας του με αποτέλεσμα αυτή να πέσει και να βρει τραγικό θάνατο.

Η δραματική ιστορία του εγκλήματος ξετυλίχτηκε για ακόμα μια φορά στην αίθουσα του μεικτού Ορκωτού εφετείου στην Κομοτηνή, με τον κατηγορούμενο, ο οποίος αντιμετώπιζεκατηγορίες ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, κλοπής αυτοκινήτου και προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, καθώς στο διαμέρισμα του βρέθηκαν 10 γραμμάρια ινδικής κάνναβης.

Όλα ξεκίνησαν όταν η 40χρονη, η οποία ήταν παντρεμένη με δύο παιδιά, βρέθηκε στο σπίτι του κατηγορουμένου, το βράδυ της 20ης Φεβρουαρίου.Όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος στο δικαστήριο οι δύο διατηρούσαν σχέσεις, αλλά είχαν προβλήματα και όταν τον είχε πάρει τηλέφωνο εκείνη την ημέρα της είχε ζητήσει να μην έρθει. Παρόλα αυτά αυτή βρέθηκε στη διώροφης οικοδομής που ζούσε, και μετά από διαπληκτισμό, αυτή κατέληξε νεκρή. Στη συνέχεια αυτός προσπάθησε να καλύψει το συμβάν, καθαρίζοντας το χώρο, κρύβοντας το πτώμα στον ακάλυπτο χώρο του σπιτιού του. Στη συνέχεια πήρε τα κλειδιά του αυτοκινήτου της, το οποίο ανήκε στο σύζυγό της, και πήγε στην Αλεξανδρούπολη, όπου έδωσε το σκύλο του σε έναν ξάδερφό του. Στη συνέχεια πήρε τηλέφωνο έναν φίλο του στον οποίο ομολόγησε τι είχε συμβεί, ο οποίος τον συμβούλεψε να παραδοθεί στην αστυνομία, κάτι που έκανε στο Αστυνομικό τμήμα της Αλεξ/πολης, και τότε αποκαλύφθηκε το έγκλημα.

Διαφορά στην ερμηνεία

Κατά τη διάρκεια της δίκης ακούστηκαν δύο εκδοχές για το τι συνέβη, μία από τον εισαγγελέα και μία από την υπεράσπιση.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του παραδέχτηκε ότι χτύπησε αρχικά το θύμα στο πρόσωπο, όμως ισχυρίστηκε ότι στη συνέχεια ο σκύλος του ανέβηκε τις σκάλες, όρμησε επάνω της με αποτέλεσμα αυτή να πέσει από τις σκάλες.

Ο εισαγγελέας, ακολουθώντας τα ευρήματα της πρώτης δίκης και την απόφαση αυτής, τόνισε ότι ο καβγάς ξεκίνησε από το πρώτο όροφο, και αφού την χτύπησε ο κατηγορούμενος έπεσαν μαζί από τις σκάλες, όπου τελικά τη σκότωσε. Καταδεικνύοντας τόσο τα συμβάντα προ του θανάτου όσο και αυτά που ακολούθησαν, για τη συγκάλυψη, όπως σημείωσε, του εγκλήματος, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί της επίθεσης από τον σκύλο, ισχυρισμοί που, όπως σημείωσε, ο κατηγορούμενος δεν είχε καταθέσει ούτε κατά την ανάκρισή του ούτε και την πρωτόδικη διαδικασία.

Αντίθετα η υπεράσπιση τόνισε ότι ο κατηγορούμενος ήταν θύμα τραγικών συνθηκών, αλλά και ψυχολογικών προβλημάτων, επικαλούμενος το άρθρο Άρθρο 34 (Διατάραξη των πνευματικών λειτουργιών ή της συνείδησης) και το Άρθρο 36 (Ελαττωμένη ικανότητα προς καταλογισμό). Ο δικηγόρος σημείωσε ότι ο σκύλος επιτέθηκε από πίσω στο θύμα, ρίχνοντάς την από τα σκαλιά. Το ότι υπήρξε επίθεση από το σκύλο είναι καταφανές, τόνισε, αφού στην ιατροδικαστική έκθεση σημειώνεται ότι υπάρχουν έξι τρύπες στο λαιμό του θύματος, που αποδίδονται στα δόντια του σκύλου.

Όσο για το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε στο σκύλο στην πρωτοβάθμια διαδικασία, τονίστηκε από την υπεράσπιση ότι ο κατηγορούμενος είχε ψυχικές διαταραχές, οι οποίες όμως δεν είχαν διαγνωστεί πριν το έγκλημα. Η ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν ο κατηγορούμενος, σημείωσε, δεν του επέτρεπε να υπερασπιστεί σωστά τον εαυτό του, ενώ η παρουσία του συζύγου του θύματος στην πρωτόδικη διαδικασία του είχε δημιουργήσει φοβικό σύνδρομο.Πέντε χρόνια μετά όμως, μετά από θεραπεία αντιμετώπιση των προβλημάτων του μπόρεσε, σύμφωνα με την υπεράσπιση, να διηγηθεί τι έγινε εκείνη τη νύχτα.

Τελικά το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος, ενώ δεν του αναγνωρίστηκε, κατά πλειοψηφία, το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.



 Εφημερίδα 'Ελεύθερο Βήμα'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...