Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ακαδημία Επιστημών νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση περνά Κάτω Βουλή





Ρωσική Δούμα κατέχει ολομέλεια (RIA Novosti)

Share on Tumblr

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το 331 έναντι 107 ψηφοφορίας με μία αποχή.Η Δούμα έδωσε την τελική έγκρισή του στο επίμαχο έγγραφο που στερεί Ακαδημίας της Ρωσίας Επιστημών πλειοψηφία των ακινήτων και τη διαχείριση των δικαιωμάτων και τα μεταφέρει σε μια νεοσυσταθείσα υπηρεσία της κυβέρνησης.

Δεδομένου ότι οι βουλευτές συζήτησαν το νομοσχέδιο στη δεύτερη και τρίτη ανάγνωση περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τη Δούμα στο κέντρο της Μόσχας διαμαρτυρόμενοι κατά της μεταρρύθμισης που, σύμφωνα με τα λόγια τους, θα βλάψει ρωσικής επιστήμης, δίνοντας κρατικών γραφειοκρατών εξουσία πάνω τους ερευνητές. Οι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι υπήρχαν επτά ακαδημαϊκών μεταξύ τους.

Η βασική διάταξη του εγγράφου είναι ότι οι τρεις μεγάλες ρωσικές ακαδημίες θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα με έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης, και, επίσης, ότι το δικαίωμα να διαχειρίζεται την ακαδημαϊκή του προϋπολογισμού και της περιουσίας μεταφέρεται σε ειδική υπηρεσία της κυβέρνησης. Η ίδια υπηρεσία θα διαχειρίζεται επίσης τα ερευνητικά ιδρύματα και άλλους επιστημονικούς φορείς. Μετά από έντονες συζητήσεις οι βουλευτές συμφώνησαν να κάνουν μια εξαίρεση για τα περιφερειακά υποκαταστήματα της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, που θα εξακολουθούν να αναφέρουν στον οργανισμό της μητέρας.

Οι διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα τακτικά δεδομένου ότι το νομοσχέδιο αρχικά είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση στις αρχές του Ιουλίου του τρέχοντος έτους, και το Κομμουνιστικό Κόμμα διαβούλιο στην Κάτω Βουλή απείλησε ακόμη και την κυβέρνηση με ψήφο μη εμπιστοσύνης.

Μια ομάδα ερευνητών άρχισε να ψάχνει για σημάδια της λογοκλοπής σε βουλευτών »ερευνητικές εργασίες και υποσχέθηκε να αμφισβητήσει τους πολιτικούς» βαθμούς επιστήμη, εάν δεν απορρίπτουν το νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Vladimir Fortov, ζητήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναβάλει τη μεταρρύθμιση. Ο πρόεδρος αρνήθηκε, λέγοντας ότι ήταν πολύ αργά για να σταματήσει η διαδικασία, αλλά υποσχέθηκε ότι οι νομοθέτες θα εξετάσει τις τροπολογίες που προτείνονται από την επιστημονική κοινότητα.

Σε κάποιο σημείο η Κρατική Δούμα υπαναχώρησε, επιστρέφοντας το έγγραφο σε δεύτερη ανάγνωση, αλλά πέρασε παρ 'όλα αυτά, αν και με κάποιες διορθώσεις.

Πριν από την τελική ψηφοφορία, ο επικεφαλής της Κάτω Βουλής Επιτροπή Παιδείας, ο βουλευτής Vyacheslav Nikonov (Ενωμένη Ρωσία), δήλωσε ότι η Κρατική Δούμα είχε ολοκληρώσει τις εργασίες της επί του εγγράφου και μετά την υπογραφή του σε ισχύ από την Άνω Βουλή και τον Πρόεδρο οι επιστήμονες θα πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται.

Nikonov είπε ότι το αρχικό σχέδιο του νόμου δεν θα μπορούσε να σταθεί οποιαδήποτε κριτική και την Κρατική Δούμα είχε τηρήσει την υπόσχεση «να καταστήσει το νομοσχέδιο αβλαβές», προσθέτοντας ότι όλες οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Ακαδημία 
Επιστημών και υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...