Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Την απόφαση της Τουρκίας να αντιδράσει θετικά στην πρότασή του και να δεχθεί να συναντηθεί με τον διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, καλωσόρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα όπως «η θετική αυτή ανταπόκριση ακολουθηθεί από πρακτικά και ουσιαστικά βήματα και την υιοθέτηση μιας εποικοδομητικής συμπεριφοράς, καθοδηγούμενης από καλή πίστη, που θα συμβάλει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της επίτευξης διευθέτησης».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις πολλές συναντήσεις που ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης είχαν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, που τους έδωσαν την ευκαιρία να συζητήσουν αριθμό θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και το κυπριακό.
«Τους διαβεβαίωσα πρώτα απ’ όλα πως παρά τις τρέχουσες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είμαι δεσμευμένος να εργαστώ ακούραστα και με αποφασιστικότητα για την επίτευξη βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης»
Υπογράμμισε ακόμη πως παρουσίασε τις απόψεις του για τη διαπραγματευτική διαδικασία και τη βάση για την επίτευξη της διευθέτησης, όπως και το πολιτικό του όραμα για μία επανενωμένη Κύπρο.
«Τόνισα πως ο χρόνος της έναρξης των διαπραγματεύσεων δεν είναι τόσο σημαντικό, όσο οι διαπραγματεύσεις να είναι καλά προετοιμασμένες, με καθαρούς ουσιαστικούς στόχους και επιδιώξεις», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας τη σθεναρή πεποίθηση πως πρόκειται η διαπραγματευτική διαδικασία να έχει οποιαδήποτε προοπτική να ολοκληρωθεί επιτυχώς, πρέπει να είναι ουσιαστικές, να στοχεύουν σε αποτελέσματα σ’ ένα συνολικό τρόπο».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε., της οποίας η Κύπρρος είναι μέλος, λαμβάνοντας υπόψη τον μετασχηματισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και υπηκοότητα.
Αναφέρθηκε τέλος στην πρότασή του για την αποκατάσταση της ελπίδας και της εμπιστοσύνης του λαού στην προοπτική της επίτευξης της διευθέτησης, μέσω της αποδοχής μέτρων τα οποία θα παράσχουν νέα δυναμική στην διαπραγματευτική διαδικασία.
Κι ως τέτοια παρουσίασε την πρόταση για την εγκατάσταση στα Βαρώσια των νομίμων και δικαιούχων κατοίκων τους, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Σ.Α.
Την αποκάλυψη ότι ισχυρές δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν είναι απλά καλοί ακροατές, αλλά προσπαθούν να κάνουν κάτι στο Κυπριακό, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.«Επιτρέψτε μου να κρατήσω το στόμα μου κλειστό. Προσπαθούμε τα πάντα, με στόχο να επιτύχουμε τη νέα δυναμική και ώθηση που ψάχνουμε για τις διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο δεν θα είναι τόσο υποβοηθητικό».
Αποτυπώνοντας την εντύπωση που προκάλεσε στους ανταποκριτές ο διαφορετικός τόνος της ομιλίας του Προέδρου της Κύπρου στη Γενική Συνέλευση, όπως και του Προέδρου της Τουρκίας, Αμερικανός δημοσιογράφος ρώτησε αν υπήρξε κάποιος συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών.
«Προσπαθούμε σκληρά να συνεργαστούμε, να βρούμε πώς να ανοίξουμε νέους δρόμους, οι οποίοι πιθανόν να μας οδηγήσουν σε επιτυχές τέλος», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που επανέλαβε αυτό που είπε και στην Γενική Συνέλευση: «Είμαι αποφασισμένος και έχω ένα όραμα να δω τη χώρα μου επανενωμένη, προς το καλύτερο συμφέρον όλων των κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε για την πρότασή του για τα Βαρώσια, είπε πως για πολλά χρόνια δεν υπάρχει πρόοδος και η υπομονή του λαού έχει εξαντληθεί και πολλοί πιστεύουν πως δεν μπορεί να υπάρξει αχτίνα ελπίδας.
Αφού ανέφερε πως το Κυπριακό ήταν εκτός της ατζέντας των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, αλλά και των «εκλογών» στα κατεχόμενα, τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι μία νέα δυναμική.
«Ή μία θεραπεία με ηλεκτροσόκ, που να ταρακουνήσει όλους, Και να στείλει το μήνυμα πως αυτοί τη φορά είμαστε σοβαροί, δεν θα επαναλάβουμε εαυτούς, δεν θα μπούμε στο διάλογο για χάρη του διαλόγου και δεν θα επιδοθούμε σε παιγνίδι αλληλοεπίρριψης ευθυνών, που δεν είναι η πρόθεσή μου, και αναμένω -όπως και οι συμπατριώτες μου- ότι δεν θα συμπεριφερθούν έτσι».
Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί η πρόταση για εγκατάσταση στο Βαρώσι των νομίμων κατοίκων του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως αν εξαρτάτο από αυτόν «και αύριο».
«Όμως, είπε, είμαστε ακόμη στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και προσπαθούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα. Είναι κάτι επωφελές για όλους και δεν αφορά μόνο τα Βαρώσια. Θα βοηθήσει όλους τους Κυπρίους».
Παράλληλα, ανέπτυξε την πρότασή του, που εκτός της επιστροφής της πόλης προνοεί το άνοιγμα του λιμανιού της υπό την αιγίδα της ΕΕ, το ξεπάγωμα κεφαλαίων στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την ΕΕ και να ανοίξει η Τουρκία λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη.
Σε ερώτηση για τα κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
«Ο φυσικός πλούτος ανήκει οπωσδήποτε στο κράτος και θα ωφελήσει όλους τους κατοίκους της Κύπρου μετά τη λύση. Όμως, πριν τη λύση και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεν είναι ένα των υπό διαπραγμάτευση θεμάτων».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως προσπαθεί να πείσει τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία πως μία γενναία κίνηση από όλους θα δώσει αυτό που ζητούμε όλοι: Τη νέα δυναμική και ώθηση για την έναρξη του νέου γύρου των συνομιλιών.
Χρειάζεται, επίσης, καλή προετοιμασία των διαπραγματεύσεων, πριν ξεκινήσουν και να συμφωνήσουμε σε σειρά θεμάτων, «όπως για παράδειγμα μία κοινή ανακοίνωση για το πλαίσιο και τη βάση πάνω στην οποία θα διαπραγματευθούμε», τόνισε.
CNA / ΚΥΠΕ – Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis