Λευκωσία: Μετά από προσπάθειες σχεδόν μίας εβδομάδας φάνηκε πως ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες και το τεχνικό πρόβλημα και οι τεχνικοί της Noble, κατάφεραν να πετύχουν το περίφημο «άναμμα της φλόγας» στο τεμάχιο «12» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Ωστόσο, περίπου μία ώρα μετά, κατέστη αναγκαίο το ελεγχόμενο σβήσιμο της φλόγας, προκειμένου να γίνουν νέες ρυθμίσεις που αφορούν στην πίεση του αερίου.
Πάντως δεν θεωρείται ασυνήθιστο να συμβαίνει αυτό, καθώς, γίνονται συνέχεια διάφορα τεστ που αφορούν την πίεση και τη ροή του φυσικού αερίου. Έτσι για τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει αυτό το «αναβόσβημα» της φλόγας προκειμένου και ρυθμιστούν τα συστήματα, να ολοκληρωθούν όλα τα τέστ και βέβαια να γίνεται η καύση του αερίου του ανεβαίνει στην επιφάνεια, αφού όπως μας τονίζεται, δεν είναι ασφαλές να αφήνεται ελεύθερο το φυσικό αέριο στην ατμόσφαιρα γύρω από την πλατφόρμα. Να τονιστεί ότι για λόγους ασφαλείας οι εργασίες επί της πλατφόρμας/γεωτρύπανου δεν μπορούν να συνεχιστούν μετά τις 3 το απόγευμα.
Στην πλατφόρμα «ENSCO 5006» είχε αρχίσει από νωρίς το τεστ παραγωγής με την ενεργοποίηση των βαλβίδων, ενώ οι τεχνικοί της Noble άρχισαν σιγά-σιγά να αφήνουν το αέριο από το κοίτασμα να εισέλθει στην επιφάνεια. Οι τεχνικοί ανέμεναν τη σταθεροποίηση της πίεσης, (δηλαδή να γεμίσει η σωλήνα με φυσικό αέριο) και ακολούθως άρχισαν να γίνονται όλες οι απαιτούμενες μετρήσεις για την ποιότητα του αερίου.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας τις προηγούμενες ημέρες, η παραγωγική δοκιμή προγραμματίζεται να διαρκέσει πέντε περίπου ημέρες και ακολούθως η πλατφόρμα γεώτρησης «ENSCO 5006» θα ξεκινήσει τις εργασίες σφράγισης και αναχώρησης της από την περιοχή.
Πρόεδρος ΚΡΕΤΥΚ: Όλα προχωρούν κανονικάΌλα προχωρούν κανονικά αναφορικά με το τεστ παραγωγής στο τεμάχιο «12», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν είναι δύσκολο ούτε ασυνήθιστο να υπάρξει κάποιο πρόβλημα όπως αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα.Διευκρίνισε επίσης ότι το πολυσυζητημένο άναμμα της φλόγας γίνεται καθαρά για λόγους ασφαλείας, ενώ η φλόγα θα ανάβει ή θα σβήνει αναλόγως τους είδους του τεστ που θα γίνεται.«Το πρωί άναψε η φλόγα επειδή έλεγχαν το σύστημα, είχαν φέρει το φυσικό αέριο πάνω, το άφησαν ελεύθερο, έπρεπε να το κάψουν και έτσι άναψε. Μετά θα σβήσει διότι θα κάνουν το τεστ πίεσης που παίρνει αρκετές ώρες και έτσι κατά τη διάρκεια αυτού του τεστ δεν αφήνουν φυσικό αέριο στην ατμόσφαιρα και ούτε ο καθεξής».
Ο κ. Έλληνας σημείωσε ότι το άναμμα της φλόγας δεν σημαίνει την ολοκλήρωση του τεστ, αφού όπως είπε κάτι τέτοιο θα πάρει αρκετές μέρες ακόμα. Σε ορισμένα τεστ, όπως εξήγησε, κλείνουν τις βαλβίδες και αφήνουν το φυσικό αέριο μέσα στον σωλήνα και όχι στην ατμόσφαιρα, επομένως σβήνει η φλόγα. Άλλα τεστ όπως το τεστ ροής απαιτεί να τρέχει φυσικό αέριο συνέχεια στην ατμόσφαιρα, επομένως θα ανάβει η φλόγα συνέχεια και ούτω ο καθεξής.
«Είναι βασικό να αντιληφθούμε ότι η φλόγα ανάβει μόνο για λόγους ασφάλειας, δεν έχει να κάνει ούτε με τεστ, ούτε με μετρήσεις, ούτε με τίποτα άλλο, χρώματα και τέτοια είναι άσχετα. Απλώς δεν μπορείς να αφήσεις φυσικό αέριο στην ατμόσφαιρα χωρίς να το κάψεις διότι είναι επικίνδυνο», πρόσθεσε.
Ο κ. Έλληνας σημείωσε ότι το θέμα ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό, ωστόσο οι πιθανότητες να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα είναι μηδαμινές γιατί γίνεται το όλο εγχείρημα με ιδιαίτερη προσοχή λόγω της μεγάλης πίεσης.
«Είναι ένα τεστ πολύπλοκο και δύσκολο και με μεγάλες πιέσεις, θέλει προσοχή πάρα πολλή. Η Noble έχει πάρα πολλή πείρα και απ’ ό,τι βλέπω εγώ πάμε πολύ καλά», συμπλήρωσε.
Όπως είπε το τεστ θα διαρκέσει περίπου πέντε μέρες. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν τελειώσει το τεστ και μετά θα γίνουν αναλύσεις ώστε να υπάρχουν τα αποτελέσματα πριν από τις αρχές του άλλου μηνός.
Παράλληλα, υπό το φως των όσων ακούγονται περί δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο κ. Έλληνας υπενθύμισε πως όταν ο εκτελεστικός πρόεδρος της Noble, Τσαρλς Ντέιβιντσον, είχε ανακοινώσει την διενέργεια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο «12» (Μάιος 2012, OTC Huston) είχε πει πως υπάρχει 25% πιθανότητα να απαιτηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση.
Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, οι λόγοι που υπάρχει πιθανότητα δεύτερης γεώτρησης είναι τεχνικοί. Ειδικότερα, πρόκειται για την πολύ μεγάλη έκταση του κοιτάσματος, το οποίο είναι εμβαδού 40 τετραγωνικών μιλίων, (μεγαλύτερο από το ισραηλινό «Ταμάρ») και λόγω της ύπαρξης ρηγμάτων που διαχωρίζουν το κοίτασμα.
Ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ επεσήμανε πως η ανάλυση μιας επιβεβαιωτικής γεώτρησης διέπεται από διεθνείς κανονισμούς και ότι η ανάλυση των αποτελεσμάτων πρέπει να ικανοποιεί ορισμένα κριτήρια που βασίζονται σε πιθανότητες. Έτσι αν δεν ικανοποιούνται τα κριτήρια αυτά, ενδεχομένως να απαιτηθεί δεύτερη γεώτρηση, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση στο τέλος Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε αν θα απαιτηθεί δεύτερη επιβεβαιωτική ή όχι.
Σημείωσε πως η διενέργεια δεύτερης επιβεβαιωτικής δεν είναι κατ’ ανάγκη κακή εξέλιξη, πέραν της καθυστέρησης που θα σημειωθεί λόγω της διαθεσιμότητας γεωτρύπανου, για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πρέπει να σημειωθεί πως η κράτηση ενός γεωτρύπανου γίνεται έναντι πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ αναφέρθηκε και στα όσα λέγονται περί της ποσότητας του κοιτάσματος, υπενθυμίζοντας πως η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μετά το πέρας της ερευνητικής γεώτρησης στα τέλη του 2011 μιλούσε για 25% πιθανότητα η ποσότητα του κοιτάσματος να είναι 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf), 50% να είναι 7 tcf και 75% να είναι 5 tcf.
mignatiou.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis