Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Επίσκεψη με ιστορικούς συμβολισμούς αλλά κενή ουσίας


Ήταν μια από τις σπάνιες φορές που εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας, ο γερμανός πρέσβης, όχι μόνο επισκέφθηκε μαρτυρικό χωριό της Κρήτης αλλά και βρέθηκε στο μνημείο για τα θύματα της Βιάννου. Με σκυμμένο το κεφάλι ο κ.Ντολτ άφησε μια ανθοδέσμη στο σημείο ενώ φάνηκε πραγματικά αιφνιδιασμένος αντικρίζοντας και από κοντά το ηρώο στο οποίο αποτυπώνεται ο ατέλειωτος αριθμός των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.


Είπε συγνώμη αλλά και όχι τις αποζημιώσεις


Θα μπορούσε να είναι μια κίνηση ουσίας  και μια  ενέργεια που σημειολογικά θα μπορούσε να σχολιαστεί θετικά από τους εκπροσώπους αρχών και των φορέων της περιοχής. Ο Γερμανός πρέσβης όμως αρκέστηκε να μεταφέρει το "συγνώμη" του γερμανικού λαού και να εκφράσει σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων, δηλώνοντας ότι το θέμα των αποζημιώσεων νομικά έχει κλείσει .



Μετά τα όσα άκουσε από το δήμαρχο Ηράκλειου, ο οποίος χωρίς περιστροφές έθεσε στο Γερμανό πρέσβη χθες το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο Βόλφγκανγκ Ντολτ επέλεξε να βρεθεί  στη Βιάννο. Η κίνηση δε θεωρείται τυχαία και επιδέχεται πολλαπλών ερμηνειών, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες την κωμόπολη κατέκλυσαν κορυφαίοι επιστήμονες για το συνέδριο που αναφερόταν στις γερμανικές αποζημιώσεις και το Ολοκαύτωμα.

Οι εκπρόσωποι των φορεών μάλιστα μετέφερεαν με γλαφυρό τρόπο τα αιτήματά τους στον κ.Ντόλτ δηλώνοντας ότι παρα τη στάση που τηρεί η Γερμανία, για τους ίδιους το θέμα δεν έχει κλείσει.Μάλιστα την ερχόμενη Τρίτη θα παραγματοπποιηθεί από τους εκπροσώπους της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Σ/Τ στην Αθήνα όπου θα παρουσιαστούν όλα τα δεδομένα που προέκυψαν.



Η Ένωση Θυμάτων όπως και η Συντονιστική Επιτροπή για το θέμα των αποζημιώσεων με λιτό τρόπο, χωρίς να προκληθούν αντιπαραθέσεις, επέδωσε ψήφισμα στο Γερμανό πρέσβη.





Τα νομικά και ιστορικά επιχειρήματα στο συνέδριο


Σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα που πραγματοποιήθηκε στη Βιάννο, τα σημαντικότερα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν τα εξής:


Τον τόνο του συνεδρίου έδωσε ο Μανόλης Γλέζος, ο οποίος αναρωτήθηκε αν η αδιάλλακτη και επιλεκτικά δυσμενής στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας οφείλεται στο ότι η Γερμανία μάς εκδικείται για τη γενναία Αντίσταση του ελληνικού λαού, που κατέρριψε και το μύθο του αήττητου Χίτλερ και συνέβαλε αποφασιστικά στη συντριβή του Άξονα. Είπε χαρακτηριστικά: «Μήπως το κάνουν γιατί εδώ ηττήθηκε η ναζιστική μηχανή; Μήπως γιατί βοηθήσαμε να είναι ελεύθερη σήμερα η Γερμανία;». Επίσης τόνισε στο συνέδριο της Βιάννου ότι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών εισέρχεται σε μία νέα φάση. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το συνέδριο της Βιάννου αποτελεί ορόσημο του αγώνα έως την τελική νίκη».


Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βρέμης Christophe Schminck-Gustavus παρουσίασε φωτογραφίες από τα αρχεία της Βέρμαχτ, από επίσκεψη Γερμανού αξιωματικού στα χωριά της Βιάννου, 6 βδομάδες πριν το Ολοκαύτωμα. Σχολιάζοντας στην ομιλία του τα στοιχεία αυτά, είπε ότι «μπορεί να πρόκειται για επίσκεψη με στόχο τη διερεύνηση της παρουσίας ανταρτών στη Βιάννο ή μπορεί να είχε ως σκοπό την προετοιμασία του Ολοκαυτώματος, οπότε σε αυτή την περίπτωση το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ήταν προσχεδιασμένο».


Όπως σημείωσε, «η απουσία σχολιασμού των φωτογραφιών αυτών από τις γερμανικές Αρχές Κατοχής δε μας επιτρέπει επί του παρόντος να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα».


Ο καθηγητής κ. Στέλιος Περράκης παρουσίασε τα ισχυρά νομικά, πολιτικά και ιστορικά επιχειρήματα υπέρ της απόδοσης των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα και τόνισε ότι, «σύμφωνα και με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θέσει επίσημα και με τον πλέον κατάλληλο τρόπο το ζήτημα στη γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας διμερή διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για την επίλυση με κοινά αποδεκτό τρόπο του ζητήματος, προς όφελος και των δύο λαών αλλά και της δικαιοσύνης, που αποτελεί θεμέλιο των σύγχρονων κοινωνιών».


Σε σχέση με το κατοχικό δάνειο, που βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, ο Δημοσθένης Κούκουνας σημείωσε κατά την παρουσίασή του στο συνέδριο: «Η ύπαρξη των κατοχικών δανείων ως γερμανικής οφειλής προς την Ελλάδα δεν επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση. Ακόμη και την τελευταία ημέρα που έφευγαν οι Γερμανοί ο επιτετραμμένος φον Γκραΐβενιτς επέδωσε στον κατοχικό πρωθυπουργό Ράλλη έγγραφο που αναγνώριζε την οφειλή. Αλλά και το επίσημο γερμανικό κράτος έκτοτε ουδέποτε αρνήθηκε την υπόσταση της οφειλής του, με τελευταία επιβεβαίωσή της τον περασμένο Ιούλιο από αυτόν ακόμη τον Σόιμπλε στην Αθήνα. Όποιος μελετήσει τα εσωτερικά έγγραφα των γερμανικών υπηρεσιών, που δημοσιεύονται στο τελευταίο βιβλίο μου για την κατοχική οικονομία, αντιλαμβάνεται πλήρως την υπόσταση των κατοχικών δανείων. Το θλιβερό συμπέρασμα είναι ότι οι τότε χιτλερικοί αρμόδιοι, που αναγνώριζαν ανεπιφύλακτα την οφειλή, ήταν πολύ εντιμότεροι από όσους σημερινούς Γερμανούς πολιτικούς την αρνούνται ως κοινοί απατεώνες...».


Ο καθηγητής και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η απαίτηση επιστροφής του κατοχικού δανείου στηρίζεται σε αδιάσειστα στοιχεία, η ύπαρξη των οποίων έχει αναγνωριστεί στο παρελθόν από την ίδια τη Γερμανία. Έχω προτείνει στο βιβλίο μου μία ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο εκτίμησης του ύψους της οφειλής. Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι η ελληνική απαίτηση βασίζεται σε στέρεα νομικά, οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα και η διευθέτηση του θέματος με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο θα αποβεί προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας».


Ο Στέλιος Ζαμάνος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και ταμίας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας του 2010, σύμφωνα με τα οποία (και τις ανάλογες αναγωγές) προσδιορίστηκε το ύψος της οφειλής των επανορθώσεων σε 108,43 δισ. ευρώ και του κατοχικού δανείου σε 54 δισ. ευρώ.


Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης παρουσίασε στοιχεία για τις κλεμμένες αρχαιότητες της Κρήτης, την καταστροφή των μουσείων και των συλλογών της αλλά κυρίως την καταστροφή των αρχαιολογικών μνημείων της, μερικές από τις οποίες ήταν ολοκληρωτικές (όπως ο βασιλικός μινωικός τάφος των Ισοπάτων της Κνωσού). Και όλα αυτά, μέσα από επίσημα στοιχεία του ελληνικού κράτους, τρεις εκθέσεις και προσωπική έρευνα. Στα καινούργια στοιχεία που προστέθηκαν ήταν η παράνομη ανασκαφή Γερμανού αρχαιολόγου στο Απεσωκάρι Ηρακλείου, όπου σήμερα ξέρουμε ότι έχουν βρεθεί προμινωικά ευρήματα!

Φιλία Σαριδάκη - Μαρία Μαυρομάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...