Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Λίβανος, Συρία και Κύπρος: Από το 1983 στο 2013



Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ

Ο διαφαινόμενος ρόλος Της Κύπρου Ως Καταφύγιο ΑΛΛΑ ταυτόχρονα ΚΑΙ Ως παροχέας διευκολύνσεων αναφορικά ΜΕ ΤΗΝ Κρίση Στη Συρία, είτε εκδηλωθεί ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ εναντίον ΤΟΥ καθεστώτος Άσσαντ είτε Όχι, παραπέμπει Άμεσα ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΗ Σχετικά Κατάσταση ακριβως ΠΡΙΝ ΜΙΑ τριακονταετία - το 1983.
Reagan-Cabinet01-14september2013

Προέκυψαν τοτε ΜΙΑ Σειρά ΑΠΌ θετικές συνέπειες ΓΙΑ ΤΗΝ Κύπρο ΑΛΛΑ δυστυχώς ΓΙΑ διάφορους σύνθετους λόγους ΚΑΙ ΔΕΝ κατέστη δυνατή Η. κεφαλαιοποίησή πολυακουσμένα ΓΙΑ ΤΟ Μας Εθνικό Θέμα. ΘΑ μπορούσε ΣΗΜΕΡΑ Ο σταθεροποιητικός ρόλος Της Κύπρου ΚΑΙ Ο ρόλος Της Ως παροχέας διευκολύνσεων ΓΙΑ εκτόνωση ΚΑΙ Σύμπτωμα Πιθανή ειρήνευση ΣΤΗΝ Περιοχή ΝΑ φέρει ωφέλη ΣΤΗΝ Κύπρο ΣΤΑ Ενεργειακά ΑΛΛΑ ΕΙΔΙΚΑ, κυρίως, ΣΤΟ μείζον ζήτημα ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Κυπριακό?



Τον Οκτώβριο του 1983 ΟΙ Αμερικανοί έχασαν ΣΕ ΜΙΑ Μέρα περισσότερους άνδρες ΑΠΌ όσους είχαν χάσει ΣΕ μάχη Μετα ΤΟΝ Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις 23 του μηνός, 241 Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν ΑΠΌ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ αυτοκτονίας καταλύματός πολυακουσμένα ΣΤΟ χώρο ΤΟΥ διεθνούς Αεροδρομίου Της Βηρυτού. Παραδίπλα τους 58 Γάλλοι πεζοναύτες είχαν ΤΗΝ ίδια Τύχη ΜΕ ΤΟΝ Ίδιο τρόπο.

Αμερικανοί ΚΑΙ Γάλλοι στρατοπέδευαν ΣΤΟ Λίβανο Ως Μέλη διεθνούς πολυεθνικής δύναμης ΠΟΥ αναπτύχθηκε ΕΚΕΙ Μετα ΤΗΝ ισραηλινή Εισβολή ΣΤΟΝ Λίβανο ΤΟΝ Ιούνιο ΤΟΥ 1982. Ως συνέπεια της Ισραηλινής εισβολής, ΠΟΥ θεωρήθηκε είχε ΟΤΙ ΤΗΝ συγκατάθεση Των Αμερικανών, προέκυψαν Η. καταναγκαστική αποχώρηση Παλαιστινίων Της PLO ΑΠΌ ΤΟΝ Λίβανο ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η. φρικτή δολοφονία εκατοντάδων Παλαιστινίων ΚΑΙ Σιιτών αμάχων στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάπρα ΚΑΙ Σιατίλα ΣΤΟΝ Λίβανο. ΟΙ δολοφονίες έγιναν ΑΠΌ πολυακουσμένα Φαλαγγίτες (χριστιανούς) ΤΟΥ Λιβάνου ΥΠΟ ΤΗΝ Προστατευτική Ομπρέλα Των Ισραηλινών πολυακουσμένα συμμάχων.

Αμερικανοί ΚΑΙ Γάλλοι στοχοποιήθηκαν ΑΠΌ ΤΗ σιιτική Χεζμπολλάχ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ Ιράν επειδή θεωρήθηκαν ότι προκύψει ΔΕΝ λειτουργούσαν αμερόληπτα ΑΛΛΑ συμμάχησαν ΜΕ ΤΗ φιλοδυτική κυβέρνηση φιλοισραηλινή ΚΑΙ ΤΟΥ Λιβάνου εναντίον πολυακουσμένα. Και όντως, Αμερικανοί κυριως ΑΛΛΑ ΚΑΙ Γάλλοι βομβάρδισαν στρατόπεδα Της Χεζμπολλάχ ΣΤΗΝ Κοιλάδα Μπέκκα ΤΟΥ Λιβάνου καθώς επίσης Μονάδες ΚΑΙ ΤΟΥ Συριακού Στράτου ΣΤΟΝ Λίβανο. ΤΗΝ περίοδο ΑΥΤΗ διεξάγετο ένας πραγματικός Μίνι Πόλεμος ΑΠΌ Αμερικανικές ΚΑΙ Γαλλικές δυνάμεις εναντίον Της Χεζμπολλάχ ΚΑΙ Των Συριακών δυνάμεων ΠΟΥ ηταν ανεπτυγμένες ΣΤΟΝ Λίβανο ΑΠΟ ΤΟ 1975.

Μετά το χτύπημα της Χεζμπολλάχ στις 23 Οκτωβρίου, ΟΙ Αμερικανοί Βρέθηκαν ΣΕ δεινή Κατάσταση ΚΑΙ ζήτησαν ΑΠΌ πολυακουσμένα συμμάχους πολυακουσμένα, τους Τούρκους, ΝΑ πολυακουσμένα παραχωρήσουν διευκολύνσεις Στη Βάση ΤΟΥ Ιντσιρλίκ, κυριως ΓΙΑ εκκένωση ΚΑΙ Περίθαλψη Των δυνάμεών πολυακουσμένα. Οι Τούρκοι αρνήθηκαν. Είχε προηγηθεί απαγόρευση Των Αμερικανών ΝΑ χρησιμοποιήσουν ΤΗ Βάση ΓΙΑ επιχειρήσεις ΣΤΟΝ Λίβανο.

Τοτε ΟΙ Αμερικανοί προσέγγισαν ΤΗΝ κυβέρνηση ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕ τοτε Υπουργό Άμυνας ΤΟΝ κ. Βενιαμίν. Η. Λευκωσία ανταποκρίθηκε προσφέροντας πάσα διευκόλυνση ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ Της Λάρνακας. Οι Αμερικάνοι δημιούργησαν μια αερογέφυρα, κυριως ΜΕ ελικόπτερα ΜΕΤΑΞΥ Κύπρου ΚΑΙ Λιβάνου, ΠΟΥ κάλυπτε όλες τις ανάγκες τους.Οι Αμερικανικές (αλλά και Γαλλικές) επιχειρήσεις εκκένωσης Υποστήριξης ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΟΝ Λίβανο ΑΛΛΑ ΚΑΙ Σχετικές Περιοχές κράτησαν ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ Απρίλη ΤΟΥ 1984 ΟΤΑΝ αποχώρησε ΚΑΙ Ο τελευταίος Αμερικανός πεζοναύτης.

Ως συνέπεια, και για πρώτη φορά μετά το 1974, οι σχέσεις Λευκωσίας-Ουάσιγκτον άλλαξαν δραματικά. Δημιουργήθηκε ΠΟΛΥ θετικό Κλίμα Υπέρ Της Κύπρου ΣΤΟΝ Λευκό Οικο, στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά κυρίως στο Πεντάγωνο. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Άμυνας ΕΙΔΙΚΑ υπήρχε ταυτόχρονα Μεγάλη δυσαρέσκεια ΓΙΑ ΤΟΝ αρνητικό Ρολό Της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί προσκάλεσαν άμεσα τον κ. Βενιαμίν ΝΑ επισκεφθεί ΤΟ Πεντάγωνο ΚΑΙ ακολούθησε Επίσκεψη ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Λευκό Οικο. ΕΚΕΙ Ο Προέδρος Ρέηγκαν ευχαρίστησε Προσωπικά ΤΟΝ Πρόεδρο ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ κυπριακή Βοήθεια Οι ΣΕ ΜΙΑ Στιγμή μεγάλης ανάγκης. Μάλιστα ΣΤΟ Πεντάγωνο εγινε ΚΑΙ ΜΙΑ σύσκεψη Παρουσία ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Άμυνας Γουάινμπέργκερ ΜΕ Θέμα συζήτησης ΜΙΑ Μορφη διμερούς αμυντικής συνεργασίας ΜΕ ΤΗΝ Κύπρο.

Δυστυχώς την περίοδο εκείνη αναπτύσσετο ραγδαία ο Τουρκο-ισραηλινός αξονας ΜΕ αιχμή δόρατος ΤΟΥ ΤΗΝ αμερικανο-εβραϊκή κοινότητα. Είχαν προηγηθεί Η. Ισλαμική Επανάσταση ΤΟΥ Χομεϊνί ΣΤΟ Ιράν ΚΑΙ Η. Σοβιετική Εισβολή ΣΤΟ Αφγανιστάν. ΜΕΤΑΞΥ ΗΠΑ ΚΑΙ Σοβιετικής Ενωσης αναβίωνε Ο Ψυχρός Πόλεμος. Το 1980 διακηρύχθηκε ΚΑΙΤΟ Δόγμα Κάρτερ ΓΙΑ ΤΗ ζωτική σημασία ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ Περσικού ΓΙΑ ΤΑ Αμερικανικά συμφέροντα. Ένας από τος αρχιτέκτονες του τουρκο-ισραηλινού άξονα, ΠΟΥ εντάσσετο στους ΑΝΤΙ-σοβιετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ηταν ΚΑΙ Ο Υφυπουργός Άμυνας ΤΟΥ Ρέηγκαν, ο Ρίτσαρντ Πέρλ. Θορυβημένος αυτός ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ Τούρκοι ΓΙΑ ΜΙΑ Σύμπτωμα Πιθανή προσέγγιση Κύπρου-ΗΠΑ έκαναν Παν ΚΑΙ ΤΟ δυστυχώς κατάφεραν ΝΑ ΤΗΝ σαμποτάρουν περαιτέρω Ανάπτυξη Των ΣΧΕΣΕΩΝ αυτών. Η αντι-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ρητορική Της τοτε κυβέρνησης Παπανδρέου συνέβαλε ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΤΑ επιχειρήματα ΤΟΥ Πέρλ ΚΑΤΑ ΜΙΑ συνεργασίας Λευκωσίας - Ουάσιγκτον.

Μια υπήρξε η μόνη θετική συνέπεια για την Κύπρο απο το όλο επεισόδιο. ΑΥΤΗ ηταν Η. αμέριστη καταδίκη Της κυβέρνησης Ρέηγκαν ΓΙΑ ΤΗΝ αποσχιστική πράξη ΠΟΥ οργανώθηκε ΚΑΙ συντονίσθηκε ΑΠΌ ΤΟΝ Ντενκτάς, ΤΟΝ Στρατηγό Εβρέν ΚΑΙ ΤΟΝ Τουρκο πρέσβυ ΣΤΗΝ Ουάσινκτον, τον περιβόητο Σουκρού Ελεγκτάγκ, στις 15 Νοεμβρίου 1983.Η. εντονότητα Της Αμερικανικής καταδίκης υπήρξε τέτοια ΠΟΥ λειτούργησε αποτρεπτικά ΚΑΤΑ μερικών μουσουλμανικών Κρατών Όνομα ΠΟΥ Η. Αγκυρα καλλιεργούσε ανέμενε ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΕ προχωρούσαν αναγνώριση ΤΟΥ αποσχιστικού Της εγχειρήματος Στη Κύπρο.

Σήμερα κατά μεγάλη ειρωνεία, Αμερικανικές ΚΑΙ Γαλλικές δυνάμεις πιθανόν ΝΑ εμπλακούν ΚΑΙ ΠΑΛΙ εναντίον Συριακών δυνάμεων υποστηριζόμενων ΑΠΌ ΤΗΝ Χεζμπολλάχ ΚΑΙ ΤΟΥ δυνάμεις Ιράν. Πάρα ΚΑΙ ΤΟ γεγονός ότι προκύψει Η. Τουρκία ΘΑ συνδράμει πολυακουσμένα Αμερικανο-Γάλλους, ΤΟ Τμήμα Διεθνές σκηνικό ΕΙΝΑΙ εντελώς διαφορετικό θετικό ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ Κύπρο.

Οι Αμερικανοί έχουν ήδη ζητήσει επίσημα τη συνδρομή της Κύπρου και, ΣΤΟ Πλαίσιο Της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, κυπριακή Βοήθεια Οι ΘΑ προσφερθεί ΚΑΙ ΣΤΗΝ Γαλλία ΜΕ ΤΗΝ οποία Η. Κυπρος εχει, ετσι και αλλιως, ΜΙΑ πολυ ανεπτυγμένη διμερή Στρατιωτική ΣΧΕΣΗ. Η κυπριακή αρωγή και στους δυο θα δοθεί και θα ενταχθεί, βέβαια, σε ένα πλαίσιο ανθρωπιστικών επιχειρήσεων. ΣΤΟ Πλαίσιο Αυτο ΘΑ ικανοποιηθούν ΚΑΙ ΤΑ όποια Ρωσικά Αιτήματα.

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Κύπρο σενάριο ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ καταλήξουμε ΣΕ Πολεμικές επιχειρήσεις ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟ επικρατήσει σενάριο ΓΙΑ ΤΟΝ Διεθνή έλεγχο ΚΑΙ τελική Καταστροφή ΤΟΥ χημικού οπλοστασίου Της Συρίας, ΠΟΥ βρίσκεται ΤΗΝ περίοδο ΑΥΤΗ ΣΤΟ προσκήνιο Της διεθνούς διπλωματίας. ΣΕ ΜΙΑ τέτοια περίπτωση Μιλάμε ΓΙΑ ΜΙΑκολοσσιαία Επιχείρηση ΠΟΥ, γράφεται, ότι πιθανόν να εμπλέξει μέχρι και 75.000 άτομα.

Κάτι τέτοιο, ΣΕ συνδυασμό ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑ Γενική παραδοχή αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά Των Ισλαμιστών Της Τουρκία ΚΑΙ ΤΗΝ έντονη ρευστότητα Στη ευρύτερη Περιοχή, προσφέρουν πραγματικές ευκαιρίες για αναβάθμιση της Κύπρου, τις οποίες (ευκαιρίες), τούτη τη φορά η Τουρκία να μην μπορέσει, οπως το 1983, να υπονομεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...