Στο μικροσκόπιο ακάλυπτα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ αλλά και υπόθεση Καρούζου που αφορά πάνω από 10 τράπεζες και “δωρεές” 300 εκατ. ευρώ
Του Γιώργου Ι. Δημητρομανωλάκη
Δύο υποθέσεις από τις οποίες εκτιμάται ότι Ελληνικό Δημόσιο και τράπεζες ζημιώθηκαν με το ποσό των 500.000.000 ευρώ εξετάζει διεξοδικά η Εισαγγελία Διαφθοράς – και για τις οποίες, μάλιστα, πολύ σύντομα αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Πρόκειται για ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που δόθηκαν από το 2006 έως το 2011 συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ, αλλά και της υπόθεσης Καρούζου που αφορά σε πάνω από 10 τράπεζες για χαριστικά δάνεια άνω των 300.000.000 ευρώ.
Δικαστικοί κύκλοι με τους οποίους συνομίλησε το «ΘΕΜΑ» κάνουν λόγο για δύο τρανταχτές υποθέσεις που αφορούν σε τουλάχιστον 5 μεγάλους επιχειρηματίες, οι περισσότεροι των οποίων έχουν ήδη απασχολήσει τη Δικαιοσύνη.
Εισαγγελικές πηγές, αναφερόμενες στις δύο υποθέσεις, εξηγούν με κατηγορηματικό τρόπο: «Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να έχουν πάρει δάνεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ χωρίς καλύψεις και να μην έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την αποπληρωμή τους. Πρέπει τα χρήματα αυτά να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο», λένε χαρακτηριστικά.
«Οι περισσότεροι Έλληνες αυτή τη στιγμή πληρώνουν υπέρογκους φόρους και κάποιοι εξακολουθούν να μένουν στο απυρόβλητο. Η περίοδος της ατιμωρησίας τελείωσε», τονίζουν με έμφαση οι ίδιες δικαστικές πηγές, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ειδικά στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου έσπασε σε good και bad bank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναγκάστηκε να το ανακεφαλαιοποιήσει με 5,5 δισ. ευρώ, το χρηματοδοτικό κενό (funding gap) ανέρχεται στο ποσό των 500.000.000 ευρώ και η τρύπα από τα ακάλυπτα δάνεια στα 200.000.000 ευρώ.
Οσον αφορά το Τ.Τ. η Εισαγγελία Διαφθοράς που ερευνά τις υποθέσεις αυτές έχει ζητήσει και έχει παραλάβει δύο σχετικά πορίσματα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Τα πορίσματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν δίνουν την έκταση που διερευνά η Εισαγγελία Διαφθοράς. Αρα επί της ουσίας την πολύπλοκη έρευνα την πραγματοποιεί η Εισαγγελία, αφού αφορά σε πάνω από 10 διαφορετικές υποθέσεις δανειοδότησης σε επιχειρηματίες μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς. Πρόκειται για έργο ιδιαίτερα σύνθετο και επίπονο. Οπως λένε δικαστικές πηγές: «Οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς ξέρουν τη δουλειά τους πολύ καλά».
«Ανεπίδεκτα εισπράξεως»
Το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος αναδεικνύει ποιοι επιχειρηματίες έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά σε δάνειο περίπου 30.000.000 ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία. Το πόρισμα της Αρχής αναφέρεται επίσης σε επιχειρηματία και τη σύζυγό του που έλαβαν δάνεια ύψους 20.000.000 ευρώ.
Το πόρισμα της συγκεκριμένης Αρχής αφορά σε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Τ.Τ. συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του. Παράλληλα, εκτός από τα δάνεια των 17.000.000 ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα- «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών, με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος της ζημίας του Τ.Τ. μόνο από αυτά τα δάνεια υπολογίζεται σε περίπου 20.000.000 ευρώ.
Το πόρισμα για την υπόθεση της δανειοδότησης των επιχειρηματιών αναφέρει ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)».
Η έρευνα της Αρχής έφερε στο φως στοιχεία για τον τρόπο χορήγησης των δανείων και τους όρους υπό τους οποίους δόθηκαν, καθώς «τα δύο παραπάνω δάνεια χορηγήθηκαν υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, παρότι χορηγούντο σε μία νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Συνεπώς εξαρχής δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα της δανείστριας τράπεζας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της χορήγησης των δανείων, και συγκεκριμένα ποσό 15.000.000 ευρώ, αντί να χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για τον σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκε (ως κεφάλαιο κίνησης), αναλήφθηκε ουσιαστικά από τους μετόχους της αφού αυτοί το εισέπραξαν ως αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών, οι οποίες μάλιστα ήταν ζημιογόνες, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «είχαν αρνητική καθαρή θέση» (-99.000 ευρώ).
Ευθύνες
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το πόσο χαριστικά ήταν τα δάνεια φαίνεται από ένα σημείο του πορίσματος, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η αγοραπωλησία αυτή έτυχε της προέγκρισης της τράπεζας, τα στελέχη της οποίας δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια διασφάλισης της απαίτησής της». Και συνεχίζει: «… Οι υπεύθυνοι της τράπεζας σαφώς και γνώριζαν ότι με τις παραπάνω εξαγορές και μεταβιβάσεις μετοχών μειωνόταν σημαντικά η διασφάλιση της τράπεζας, αφού η οικονομική κατάσταση της εγγυήτριας εταιρείας θα εξαρτάτο πλέον από τους δύο μετόχους της». Οι ευθύνες για τη διοίκηση του Τ.Τ. αναλύονται και σε άλλο σημείο, όπου κατά πληροφορίες αναφέρεται: «Αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων και παραλείψεων των υπευθύνων της τράπεζας από τη μία και του επιχειρηματία και της συζύγου του από την άλλη ήταν να καταστεί ανεπίδεκτη εισπράξεως η απαίτηση της τράπεζας, με ζημιά της περιουσίας της η οποία υπολογίζεται στο 100% της απαίτησης, δηλαδή 17 εκατομμύρια ευρώ».
Οσον αφορά την υπόθεση Καρούζου, δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για δάνεια πολλών εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του προφυλακισμένου επιχειρηματία. Η ζημία για τις τράπεζες από τα ακάλυπτα δάνεια υπολογίζεται στα 300.000.000 ευρώ.
Πηγή: http://www.newmoney.gr/article/19394/dioxeis-se-5-epiheirimaties-gia-thalassodaneia#ixzz2cSYE4lR9
ΑΣ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ :
7/7/2013
Τρύπα 500 εκατ. ευρώ στο ΤΤ επί ΚΚ του Βου! Πώς γινόταν η απάτη – Γριβέας, ΟΝΝΕΔ και αφοι ΓΑΠ
Ο πρόεδρος της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αντεισαγγελέας Παναγιώτης Νικολούδης, έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό «σαφάρι», για να εντοπιστούν και να δεσμευτούν τα χρήματα.
Η «μαύρη τρύπα» υπολογίζεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία ο πρόεδρος της Αρχής ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Παναγιώτης Νικολούδης, έχει εξαπολύσει ένα πραγματικό… «σαφάρι», όχι μόνο για να εντοπιστούν χρηματικά ποσά, που εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν και διακινήθηκαν μέσω του τραπεζικού συστήματος με τρόπο ώστε να καμουφλαριστεί η εγκληματική τους προέλευση, αλλά και για να δεσμευτούν τα χρήματα, καθώς – όπως αναφέρεται – «το εγκληματικό προϊόν απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του, αφού στους λογαριασμούς των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων και αυτούς των εταιρειών συμφερόντων τους δεν υπάρχουν σήμερα παρά ασήμαντα υπόλοιπα».
Η αρχή έγινε με την αποκάλυψη δύο συμβάσεων ομολογιακών δανείων, τις οποίες το ΤΤ σύναψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία «C and C International Ανώνυμος Εταιρεία, Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών», συμφερόντων των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Αρχή, εκτός από τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία – σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα – «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται ότι χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος της ζημιάς του ΤΤ υπολογίζεται σε 19.885.000 ευρώ, ενώ το σχετικό πόρισμα της Αρχής αποτελεί «πιλότο» για τη συνέχεια της έρευνας και τον εντοπισμό και των υπολοίπων χαριστικών δανείων, που δόθηκαν σε «φίλους και ημέτερους» από τις διοικήσεις και άλλων τραπεζών και φέρονται να ανέρχονται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ!
Σύμφωνα με το πόρισμα, το συνολικό ύψος της ζημιάς του ΤΤ υπολογίζεται σε 19.885.000 ευρώ. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της χορήγησης των δανείων και συγκεκριμένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ, αντί να χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για τον σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκε (ως κεφάλαιο κίνησης), το εισέπραξαν οι Γριβέας και Βάτσικα ως αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών (!), οι οποίες μάλιστα ήταν ζημιογόνες, -όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «είχαν αρνητική καθαρή θέση (- 99.000 ευρώ). Τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη. Στις φωτογραφίες οι πρώην πρόεδροι του ΤΤ, Αγγελος Φιλιππίδης και Κλέων Παπαδόπουλος.
Ποινικές διώξεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα της Αρχής για την υπόθεση της δανειοδότησης των επιχειρηματιών Γριβέα – Βάτσικα έχει αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, καθώς – όπως αναφέρεται – «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)».
Η έρευνα της Αρχής έφερε στο φως πολύτιμα στοιχεία για τον τρόπο χορήγησης των δανείων και τους όρους υπό τους οποίους δόθηκαν, καθώς σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο πόρισμα «τα δύο παραπάνω δάνεια χορηγήθηκαν υπό όρους, που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, παρότι χορηγούντο σε μία νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Συνεπώς εξαρχής δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα της δανείστριας τράπεζας».
Ενώ ενδεικτικό για το πόσο χαριστικά ήταν τα δάνεια είναι ένα σημείο του πορίσματος, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η αγοραπωλησία αυτή έτυχε της προέγκρισης της τράπεζας, τα στελέχη της οποίας δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια διασφάλισης της απαίτησής της».
Και συνεχίζει παρακάτω η Αρχή: «… Οι υπεύθυνοι της τράπεζας σαφώς και γνώριζαν ότι με τις παραπάνω εξαγορές και μεταβιβάσεις μετοχών μειωνόταν σημαντικά η διασφάλιση της τράπεζας, αφού η οικονομική κατάσταση της εγγυήτριας εταιρείας θα εξαρτάτο πλέον από τους δύο μετόχους της».
Οι ευθύνες για τη διοίκηση του ΤΤ αναλύονται και σε άλλο σημείο, όπου κατά πληροφορίες αναφέρεται: «Αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων και παραλείψεων των υπευθύνων της τράπεζας από τη μία και των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα από την άλλη, ήταν να καταστεί ανεπίδεκτη εισπράξεως η απαίτηση της τράπεζας, με ζημιά της περιουσίας της, η οποία υπολογίζεται στο 100% της απαίτησης, δηλαδή 17 εκατομμύρια ευρώ».
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη διαδρομή των 17 εκατομμυρίων ευρώ αναφέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα της Αρχής, σύμφωνα με το οποίο οι επιχειρηματίες Γριβέας – Βάτσικα φέρονται ότι τοποθέτησαν αρχικά σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας το ποσόν του ομολογιακού δανείου, μετατρέποντας τις αντίστοιχες τραπεζικές επιταγές σε ποσό κατάθεσης.
Έκρυψαν τα ίχνη
Στη συνέχεια φέρονται ότι «τμήμα του εγκληματικού προϊόντος ανέλαβαν σε μετρητά και άλλα τμήματα μετέφεραν, είτε με εμβάσματα, είτε με έκδοση νέων επιταγών, σε διαφορετικές τράπεζες (ALPHA, EUROBANK, ΛΑΪΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ). Το συνολικό ποσό δανείου (17.000.000) το »έσπασαν» με 57 τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω τραπεζών, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιρειών συμφερόντων των ιδίων».
Με αυτό τον τρόπο φέρονται ότι κατάφεραν να αποκρύψουν τα ίχνη των χρημάτων, καθώς αναφέρεται σχετικά:
«H πολυδιάσπαση αυτή του εγκληματικού προϊόντος, παρότι απεικονίζεται μέχρι κάποιο σημείο στους επισυναπτόμενους πίνακες κίνησης τραπεζικών λογαριασμών, δεν επιτρέπει, στο στάδιο αυτό τουλάχιστον, την ακριβή ιχνηλάτηση των επιμέρους ποσών που διακινήθηκαν, ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό ότι κάποια από αυτά να μεταφέρθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών των ιδίων στην Κύπρο».
ΙΔΡΥΣΑΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΛΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ο Γριβέας εκτός από πελάτης ήταν και…συνέταιρος της τράπεζας
Σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχής, ενδεικτικό του πολύπλοκου και πολυδαίδαλου τρόπου – δρόμου μεταφοράς – διακίνησης του εγκληματικού προϊόντος, αλλά και του εξαιρετικά μεθοδευμένου τρόπου αλλαγής δικαιούχων των εταιρειών είναι μια σειρά ενεργειών, με τις οποίες μεθοδεύτηκε και αποφασίστηκε η αγορά του 100% των μετοχών των εταιρειών Γριβέα – Βάτσικα με έδρα την Κύπρο.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Με την από 15/12/2009 απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας C&C αποφασίστηκε η αγορά του 100% των μετοχών των εταιρειών με έδρα την Κύπρο.
Οι εταιρείες αυτές κατέχουν από κοινού το 100% των μετοχών της εταιρείας»…
Ωστόσο εκείνο που έχει αυξημένη σημασία, σύμφωνα με την έρευνα της Αρχής είναι «… η καθαρή και αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι, με την προαναφερθείσα πολύπλοκη διαδικασία μετατροπής, μεταφοράς και διακίνησης του εγκληματικού προϊόντος μέσω του τραπεζικού συστήματος και με σκοπό πάντοτε την απόκρυψη της αληθούς (εγκληματικής) προέλευσής του, το προϊόν αυτό απεκρύβη τελικά και δεν είναι δυνατή δέσμευσή του, αφού στους λογαριασμούς (σε ελληνικές τράπεζες) των προαναφερθέντων φυσικών προσώπων και αυτούς των εταιρειών συμφερόντων τους, δεν υπάρχουν σήμερα παρά ασήμαντα υπόλοιπα».
Οπως προκύπτει από άλλα στοιχεία της έρευνας, που διενήργησε η Αρχή, εκτός από τα δάνεια των 17 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο του 2009, η τράπεζα από κοινού με την εταιρεία C&C των Γριβέα – Βάτσικα ίδρυσαν μία ακόμη εταιρεία, τηνPostbank Green Institute, στην οποία το ΤΤ συμμετείχε με ποσοστό 50%.
Το μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε σε 500.000 ευρώ, από το οποίο η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω… δανεισμού από την τράπεζα!
«Γιάννης κερνάει…»
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «τις χρηματοδοτήσεις της από την τράπεζα η προαναφερθείσα εταιρεία PBGI εκταμίευσε προς μικρής επιφάνειας εταιρείες συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, έναντι υπηρεσιών ή δήθεν υπηρεσιών διαφημιστικής προβολής, χορηγιών, οργάνωσης εκδηλώσεων κ.λπ., τις οποίες παρείχαν ή δήθεν παρείχαν προς την PBGI.
Οι εταιρείες αυτές καρπώθηκαν το ποσό της δεύτερης χρηματοδότησης συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ.
Τέλος και ενώ η PBGI είχε αρνητική θέση, η τράπεζα στις 30/11/2011 με μια καταφανώς ζημιογόνα ενέργεια εξαγόρασε επιπλέον το ποσοστό της C&C στην εταιρεία αυτή αντί 500.000 ευρώ».
Μαίρη Μπενέα
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΜΥΣΤΗΡΙΟ
Τα πήρε όλα και έφυγε στο Λονδινο
Αν και διαθέτει πολύ γνωστό επίθετο, ο ίδιος φρόντιζε να περνά σχεδόν απαρατήρητος, ενώ εσχάτως εξαφανίστηκε από τη… μίζερη και γκρίζα ελληνική πραγματικότητα.
Ο Κυριάκος Γριβέας φρόντισε να απαλλάξει τον εαυτό του και τη σύζυγό του Αναστασία Βάτσικα από την καταθλιπτική Αθήνα, για μια ήσυχη, πλην όμως αριστοκρατική γειτονιά στο κεντρικό Λονδίνο.
Μπορεί να ξεκίνησε από τη γαλάζια γενιά της ΟΝΝΕΔ, αλλά γοητεύτηκε από την «πράσινη» ανάπτυξη και μετέτρεψε την οικολογική ευαισθησία σε προσοδοφόρα μπίζνα, ενίοτε και χωρίς πραγματική δραστηριότητα.
Ο Κ. Γριβέας ξέρει να δίνει διάρκεια και να αξιοποιεί στο μέγιστο τις φιλίες του και τις καλές γνωριμίες. Η θητεία του στην ΟΝΝΕΔ δεν τον εμπόδισε διόλου να αναπτύξει στενή σχέση με την οικογένεια Παπανδρέου και κυρίως με τον Νίκο και τον Αντρίκο.
Κοσμοπολίτης
Εύχαρις και κοσμοπολίτης στο φέρεσθαι, προσπάθησε να καλύψει τις ανθρώπινες αδυναμίες που συνοδεύουν κάποιον που κατάγεται από τη σκληροτράχηλη Μάνη, αλλά θέλει να επιβιώσει και να κάνει καριέρα στα… σαλόνια.
Στην πραγματικότητα, όμως, ένα πραγματικό «πέπλο μυστηρίου» τύλιγε για χρόνια τα πρόσωπα του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου και συνεταίρου του στις επιχειρήσεις, Αναστασίας Βάτσικα.
Τον Μάιο του 2011 αποσπά άρση ακόμα και της δέσμευσης του 50% των καταθέσεων που είχε επιβληθεί για την εξασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Τώρα, σταδιακά φωτίζονται πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ζευγαριού, δημιουργώντας νέα ερωτήματα. Το ζητούμενο δεν είναι πλέον τόσο πολύ για το «τι» έγινε, αλλά περισσότερο το «πώς» έμενε στο απυρόβλητο κυρίως τα τελευταία χρόνια της δραστηριότητάς του.
Ο Κυριάκος Γριβέας ήταν φαρμακοποιός. Ξεκίνησε την επιχειρηματική του δράση με τη σύσταση μιας εταιρείας γιαεπιστημονικές εκδόσεις. Η έδρα της πρώτης εταιρείας του ήταν με ενοίκιο, στο Μαρούσι, σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. μιας πολυκατοικίας. Την ίδια περίοδο η Αναστασία Βάτσικα είχε τη C&C, η οποία διοργάνωνε συνέδρια. Μετά τον γάμο τους η εταιρεία αναπτύχθηκε, ενώ αργότερα σύστησαν τις επιστημονικές εκδόσεις «Mondus Vivendi», την εταιρεία επικοινωνίας CIP, είχαν αναλάβει την Diners Club από τη Citibank επί Χρ. Βασιλειάδη, δημιούργησαν την ID Events που είχε αποκλειστική δραστηριότητα την προώθηση τσιγάρων και είχαν πάρει επίσης και την εκμετάλλευση των γνωστών σε όλους ξενοδοχείων «Country Club», τα οποία ήταν σε Ελληνικό, Καρπενήσι, στο Καλτεζιώτη και στο Μικρό Πάπιγκο. Στα «Country Club» και στις επιστημονικές εκδόσεις, εκτός από το ζεύγος Γριβέα, συνιδιοκτήτης ήταν ένας διευθύνων σύμβουλος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, με τον οποίο υπήρχε μια ευρύτερη συνεργασία στα θέματα Υγείας.
Ο Γριβέας και η Βάτσικα γιγάντωσαν τις εταιρείες τους, κυρίως στο σκέλος των συνεδρίων και των επικοινωνιακών προγραμμάτων που αναλάμβαναν για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στην αρχή οι εταιρείες Glaxo και Yanssen Cilag εισέφεραν στις εταιρείες του Γριβέα πάνω από το 70% του συνολικού τζίρου, αφού διοργάνωναν συνέδρια με χορηγούς τις εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες, τα γραφεία Τύπου τους, αλλά και «ταξίδια κινήτρων».
Οι σχέσεις του Γριβέα και της Βάτσικα με τους γιατρούς και με ορισμένες από τις φαρμακευτικές εταιρείες γίνονταν ολοένα και πιο στενές, αφού κατάφερνε να προωθεί τα συμφέροντά του στο μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ, με τα οποία είχε επίσης πολύ στενές επαφές. Η συνεργασία του με πολλούς δημοσιογράφους που κάλυπταν τον κλάδο της Υγείας ευνοούσε τη στρατηγική του, η οποία εν ολίγοις ήταν ένας καλός μεσάζοντας μεταξύ των ΜΜΕ, των γιατρών και των φαρμακευτικών εταιρειών. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι το 2006 ανέλαβε το Παγκόσμιο Συνέδριο Διαβήτη, όπου συμμετείχαν 16.000 σύνεδροι.
Ο προσανατολισμός των εταιρειών άλλαξε και έγινε «πράσινος» εν μία νυκτί το 2008. Σε μια φιλική παρέα γνωρίστηκε με τους Αντρίκο και Νίκο, αδελφούς του Γ. Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αν και στα νιάτα του ο κ. Γριβέας ήταν οργανωμένος στην ΟΝΝΕΔ, θεωρούσε ότι το «χρήμα» δεν έχει χρώμα.
Οι τρεις οικογένειες ήρθαν πολύ κοντά και έκαναν στενή παρέα. Μάλιστα κάποιες φήμες, που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, έφεραν τους τρεις άνδρες, τον Κυριάκο, τον Αντρίκο και τον Νίκο, να συνεργάζονται στενά σε διάφορα projects.
Οι συμπτώσεις
Οι εκλογές που ανέδειξαν τον Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργό της χώρας έγιναν στις 4 Οκτωβρίου του 2009. Ως διά… μαγείας και αλλεπάλληλων συμπτώσεων, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας (όπως αυτές καταγράφονται στην έκθεση των ορκωτών λογιστών με ημερομηνία 8/6/10) εκτοξεύθηκαν το 2009 σε 18,899 εκατ. ευρώ, από 3,627 εκατ. ευρώ το 2008.
Μια άλλη σύμπτωση είναι ότι το πιστωτικό ίδρυμα που δάνεισε το 2009 την εταιρεία του Γριβέα και της Βάτσικα ήταν το ΤΤ, το οποίο συχνά-πυκνά εμφανιζόταν και σαν χορηγός σε συνέδρια που διοργάνωνε η C&C. Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται, αφού ο εισαγγελέας διερευνά ακριβώς αυτό. Πώς έλαβε η C&C τόσο μεγάλο δανεισμό, αν είχαν δοθεί οι απαραίτητες εγγυήσεις και… πώς αξιοποιήθηκαν τα τεράστια αυτά κεφάλαια και πού κατέληξαν;
Η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προχώρησε στην εξαγορά του 50% της Post Bank Green Institute, ποσοστό το οποίο κατείχε ο Κυριάκος Γριβέας. Ποιο ήταν το όφελος του ΤΤ από αυτή την εξαγορά και μάλιστα όταν η διοίκηση γνώριζε ότι ο επιχειρηματίας αντιμετώπιζε προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων του; Μέχρι την ώρα της εξαγοράς το ΤΤ είχε δανείσει τις εταιρείες του Γριβέα και της Βάτσικα με 17 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν 3 εκατ. ευρώ. Τα δεδομένα της εξαγοράς δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ. Δηλαδή δεν ανακοινώθηκε το τίμημα έναντι της εξαγοράς, στους μετόχους, αλλά ούτε οι στόχοι της διοίκησης του ΤΤ που δικαιολογούσαν την εξαγορά.
Το 50% της συγκεκριμένης εταιρείας που απέκτησε το ΤΤ το κατέχει η C&C Green, που ελέγχεται από άλλη εταιρεία, αναφέρουν πληροφορίες και μέχρι αποδείξεως του εναντίου, από τον Κυριάκο Γριβέα. Πάντως, από τις συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του ΤΤ (άραγε γιατί δεν υπάρχουν αναλυτικές;) προκύπτει ότι στο τέλος του 2010 ο κ. Γριβέας ήταν μέλος του ΔΣ της Post Bank Green Institute, όπως επίσης και η σύζυγός του, και ότι έδρα της εταιρείας ήταν η έδρα του ομίλου C&C του κ. Γριβέα στη Μεταμόρφωση, η έκταση της οποίας ήταν περί τα 1.500 τ.μ.!
Η διοίκηση του ΤΤ ρωτήθηκε τότε από απογευματινή εφημερίδα για την Post Bank Green Institute και δήλωσε ότι «πρόθεση της τράπεζας είναι να έχει συμμετοχή στον τομέα της περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης, ότι θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν και ότι σκοπός της είναι να συγκεντρώσει το καλύτερο επιστημονικό δυναμικό». Επειτα από αλλεπάλληλες διαδρομές τα κεφάλαια του δανείου έκαναν… φτερά! Και ο Κ. Γριβέας φρόντισε να εξαφανίσει τα ίχνη τους. Κατάφερε μάλιστα τον Μάιο του 2011 να αποσπάσει άρση ακόμα και της δέσμευσης του 50% των καταθέσεων που είχε επιβληθεί για την εξασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου.
Γεννά απορίες
Η απόφαση της ΦΑΕΕ Αθηνών, σε μια στιγμή που ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε πολλές εκκρεμότητες με το Δημόσιο, γεννά, τουλάχιστον, πολλές απορίες. Λίγους μήνες αργότερα, και αφού προηγουμένως είχε τακτοποιήσει τα πρακτικά ζητήματα μετακόμισης και μεταφοράς της εταιρείας του στο Λονδίνο, εγκαταστάθηκε οριστικά στη βρετανική πρωτεύουσα. Μακριά από τα… αδιάκριτα βλέμματα όσων άφησε πίσω του με φέσια.
Εκτοτε, δεκάδες ζημιωθέντες αναζητούν εναγωνίως το δίκιο τους και προστρέχουν στις αρμόδιες Αρχές για τα περαιτέρω, χωρίς αποτέλεσμα. Κατά μία εκδοχή δημιουργήθηκε διάδοχο σχήμα για ένα μέρος των δραστηριοτήτων του κ. Γριβέα, συνεχίζοντας κάποιες από τις συμφωνίες που εκείνος είχε εξασφαλίσει, χωρίς όμως τα «βάρη» των δανείων και των άλλων υποχρεώσεων που είχαν δημιουργήσει οι εταιρείες του κατά το παρελθόν.
ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis