Ρωμαϊκές αρχαιότητες ανακαλύφθηκαν από νωρίς στο χωριό Τρέμνικ της επαρχίας Νεγκοτίνο. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ευρύχωρους δρόμους και πραγματικά αξιοπρόσεκτες κατασκευές, μεταφοράς του υδάτινου στοιχείου, μέσα στην πόλη.
Εικάζεται ότι πρόκειται για την αρχαία πόλη της Μακεδονίας, την Αντιγόνεια, η θέση της οποίας είναι άγνωστη- δεν έχει βρεθεί, δηλαδή, το στοιχείο εκείνο που θα την ταυτοποιήσει (μια επιγραφή ας πούμε με το όνομα ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ).
Υπάρχουν απλώς εικασίες, μετά την ανακάλυψη, κυρίως, πριν μερικά χρόνια, τεράστιων αρχαίων τειχών και ερείπια κτηρίων.
Φυσικά, δεν υπάρχει ένας οδικός χάρτης του 21ου αιώνα που να μας καθοδηγήσει.
Οι αρχαιότητες βρίσκονται στην περιοχή της Αγίας Τριάδας του χωριού Τρέμνικ. Εκεί διαπιστώνει κανείς με τις ανασκαφές που έγιναν ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη κατασκευή από τους Ρωμαίους, περίπου 30 μέτρων, όπου δια μέσου αυτής ρέουν ακόμη και σήμερα υπόγεια ύδατα που καταλήγουν σε μια βρύση, έν είδει πίδακα. Ένα θαυμαστό έργο που ακόμη και σήμερα λειτουργεί- ρέει ύδωρ- μετά από 2.000 χρόνια.
Εδώ και ενάμισι μήνα η αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον Μάριαν Γιοβάνοφ- μελετητής και τον Αντόνιο Γιακιμόφσκι- επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας, έχουν φέρει στην επιφάνεια τα ρωμαϊκά υδραγωγεία.
«Βρέθηκαν τα ρωμαϊκά υδραγωγεία που χτίστηκαν μεταξύ του 1ου και του 3ουαιώνων» είπε ο Γιακιμόφσκι.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ερείπια μια μεγάλης πόλης, η οποία είχε παροχή νερού στις οικίες της. Ήταν μια αναπτυγμένη πόλη της αρχαιότητας.
«Από το ρωμαϊκό χάρτη του Tabula Peutingeriana , γνωρίζουμε ότι νότια από τους Στόβους, στα 12 ρωμαϊκά μίλια, ήταν η πόλη της Αντιγόνειας. Εικάζεται ότι το καστράκι στην επαρχία του Νεγκοτίνο, είναι τα ερείπια της Αντιγόνειας.
Οι Στόβοι απέχουν 22 χιλιόμετρα από το χωριό Τρέμλικ.
Τα αρχαία 12 ρωμαϊκά μίλια εκφράζονται σε 19,6 χιλιόμετρα.
«Εικάζουμε ότι είναι η περίφημη Αντιγόνεια. Η συζήτηση για τον εντοπισμό της έχει αρχίσει πριν από 160 χρόνια από Ευρωπαίους ιστορικούς και ακόμη δεν έχουν τελειώσει» θα πει ο Γιακιμόφσκι.
Η πόλη που έχτισε ο Αντίγονος ο Γονατάς (Αντιγκόν Γκονάτ- κατά τους νοτιοσλάβους) στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα άκμασε πολλούς αιώνες, μέχρι την κατάκτησής της, από τους Ρωμαίους, για τους οποίους δεν έπαιξε σημαντικό στρατηγικό ρόλο στην περιοχή, αφού αναπτύχθηκε ραγδαία η πόλη των Στόβων που ήταν πολύ κοντά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
skaleadis