Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΣΥΡΙΑ, ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥΣ


Ο Μάιος αυτός είναι ο μήνας όπου σχηματοποιείται το μέλλον της Νέας Συρίας και αναδύεται το Νέο Κουρδιστάν.

Η Μουσούλη στο Ιράκ έχει ήδη καταληφθεί ,με ελάχιστες παραμένουσες εστίες αντίστασης. Η επίσημη ανακοίνωση της κατάληψης της θα γίνει στο τέλος Μαΐου για να εορτασθεί μετά το Ραμαζάνι. Η Ράκκα έχει περικυκλωθεί πλήρως από τον βασικά Κουρδοσυριακό στρατό και η κυβερνητική Συρία του Άσσαντ προελαύνει συνεχώς εκδιώχνοντας τους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Το στρατιωτικό σκέλος του Ισλαμικού Κράτους έχει ήδη ηττηθεί και τώρα έρχεται η συντριβή του. Το τοπίο ξεκαθαρίζει ως προς τους βασικούς παίκτες της επόμενης ημέρας.

Η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από την διαμόρφωση της μελλοντικής Συρίας ,πράγμα στο οποίο είναι σύμφωνοι όλοι οι άλλοι παράγοντες, το Ιράκ παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις ,δεν μπορεί εξ άλλου, αφού και το ίδιο είναι διασπασμένο ,να δράσει εκτός συνόρων του και η Χεζμπολά περιορίζεται σε δευτερεύοντα ρόλο. Δευτερεύοντα ρόλο είναι υποχρεωμένο να παίξει και το Ισραήλ, επί του παρόντος.

Οι εξελίξεις στην Συρία εξαρτώνται πλέον από δυο στρατόπεδα. Αυτό των Ρώσων με τους Ιρανούς και τις δυνάμεις του Άσσαντ και αυτό των Αμερικανών, με τους Κούρδους της Συρίας και ορισμένες Αραβικές ,Σουνιτικές κυρίως, οργανώσεις.

Εκτοπίζοντας τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ,Ρώσοι και Αμερικανοί έρχονται σταδιακά αντιμέτωποι δια των τοπικών τους αντιπροσώπων ,αλλά κινδυνεύουν να εμπλακούν και οι ίδιοι.

Αυτή είναι η επόμενη φάση της αντιπαράθεσης που μόλις έφτασε. Η έναρξη της έγινε στην συριακή πόλη Αλ Τανφ που βρίσκεται 50 χλμ από το τριεθνές σύνορο Συρίας ,Ιράκ και Ιορδανία και ελέγχει την μοναδικό κύριο δρόμο Δαμασκού- Βαγδάτης.

Μια ομάδα προσκείμενων στον Άσσαντ μαχητών με τέσσερα τανκς και αλλά οχήματα έφτασε σε απόσταση γερή από 3 χλμ από το Αλ Τανφ, διασχίζοντας την έρημο που την περιβάλλει . Επειδή απειλούσε τους φιλοαμερικανούς μαχητές που κρατούσαν την πόλη, αμερικανικά μαχητικά τους έριξαν προειδοποιητικές βολές και επειδή η φάλαγγα συνέχιζε την πορεία της, αμερικανικά αεροπλάνα την βομβάρδισαν, καταστρέφοντας την.

Είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί «το μάτωσαν» χτυπώντας δυνάμεις του Άσσαντ και όχι πλέον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο λόγος είναι ότι οι Αμερικανοί θέλουν να εμποδίσουν τον Άσσαντ να ανακαταλάβει το νότιο μέρος της Χώρας του για να αποτρέψουν την άμεση πρόσβαση του στο Ιράκ και την Ιορδανία. Η πρόσβαση του Άσσαντ στο Ιράκ σημαίνει την άνετη στήριξη του σε άνδρες και υλικό από το Ιράν ,μέσω του Σιϊτικού Ιράκ. Στην Βόρεια Συρία οι Αμερικανοί έχουν σχεδόν κλείσει αυτή την πρόσβαση μέσω των Συροκουρδικών δυνάμεων. Δεν επιθυμούν να το επιτρέψουν στον Νότο.

Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί είναι πλέον διατεθειμένοι να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση. Ακόμη δεν έχουν έρθει σε αντιπαράθεση κατευθείαν με τους Ρώσους αλλά έχουν συμβεί μερικά ανησυχητικά περιστατικά .

Η πρόσφατη επίθεση είναι μια δήλωση των ορίων της ανακατάληψης της Συρίας από τις δυνάμεις του Άσσαντ, που είναι διατεθειμένες να δεχτούν οι ΗΠΑ .

Το ότι την επίθεση καταδίκασε η Ρωσία δια στόματος του Υφυπουργού Εξωτερικών της και όχι του Υπουργού, δείχνει ότι το πρωτεύον ενδιαφέρον της Ρωσίας είναι η Δυτική Συρία, όπου βρίσκονται και οι Ρωσικές Βάσεις. Φαίνεται ότι διαμορφώνεται μια κατάσταση όπου η Δυτική Συρία θα είναι Ασσαντική/Μπααθική υπό την επιρροή της Ρωσίας ενώ τα νότια σύνορα της Δυτικής αυτής Συρίας δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί και ότι το Συροκουρδικό κράτος πρόκειται να γεννηθεί σύντομα.

Αυτό προκύπτει και από την νέα Τουρκική απαίτηση, να φύγει ο διπλωματικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ ,Mc Gurk που συντονίζει την συμμαχία των δυνάμεων που μάχονται το Ισλαμικό κράτος στην Συρία και το Ιράκ, κατηγορώντας των για φιλοκουρδική θέση στην Συρία ,πράγμα που, είναι μεν αληθές, αλλά που δεν θα αποδεχθούν οι ΗΠΑ σαν λόγο απομάκρυνσης του Διπλωμάτη.

Η γένεση του Κουρδικού κράτους θα είναι η τελική φάση του πολέμου στην Συρία.

Αυτούς αρχίσει μετά την πτώση της Ράκκα η οποία είναι ήδη περικυκλωμένη από τους Κούρδους ,εφοδιασμένους τώρα με αμερικανικά βαρέα όπλα. Η πτώση της είναι θέμα μηνών. Τον Ιούνιο προβλέπεται η έναρξη του σφυροκοπήματος της δια πυροβολικού.

Πως θα εξελιχθούν τα πράγματα είναι μόνο πιθανολογούμενο. Το βέβαιο είναι ότι ο κίνδυνος μεγαλύτερης σύρραξης αυξάνεται. kassandros_admin / 4 ημέρες ago

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...