Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΚΛΕΙΣΙΜΟ -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ


Έκλεισαν και το μεστζίτ στο Διδυμότειχο!…

Με εντολή της αστυνομίας έκλισε και το μεστζίτ που είχαν στήσει οι Τούρκοι στο Διδυμότειχο του νομού Έβρου. Μετά από το περιστατικό με το μεστζίτ που βίωσαν οι Τούρκοι τις περασμένες μέρες στην Αλεξάνδρεια, τώρα η επιβολή απαγόρευσης και στο Διδυμότειχο, θέτει εν αμφιβόλω την ελευθερία λατρείας των Τούρκων της δυτικής Θράκης.

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Διδυμοτείχου Σουλεϊμάν Ματζίρ, αναφέρει πως η απόφαση για το κλείσιμο του μεστζίτ των Τούρκων της περιοχής είναι απαράδεκτη και δηλώνει πως ¨Το κλείσιμο του μεστζίτ μας,μας λύπησε πολύ. Πραγματικά είναι πολύ κρίμα. Εμείς εδώ διδάσκαμε το Κοράνι στα παιδιά μας. Κάναμε τις προσευχές μας τις Παρασκευές. Ας μας δείξουν ένα μέρος, έστω και αν είναι εκκλησία, να κάνουμε εκεί τις προσευχές μας, επιθυμούμε να κάνουμε το ναμάζι μας.

¨Κληθήκαμε στην αστυνομία και εκεί μας επιδόθηκε η απόφαση¨
Ο Σουλεϊμάν Ματζίρ-πρόεδρος του συλλόγου, μιλώντας στην εφημερίδα Γκιουντέμ σχετικά με το κλείσιμο του μεστζίτ, ανέφερε πως η σχετικά απόφαση του επιδόθηκε στις 9 Μαρτίου και περιέγραψε ως εξής τις εξελίξεις: Το μεστζίτ στο Διδυμότειχο άρχισε να λειτουργεί το 2016. Τελείται εκεί η θρησκευτική μας λατρεία, εκεί κάναμε τις προσευχές τις Παρασκευές και τις γιορτές. Παράλληλα δινόταν μαθήματα Κορανίου στα παιδιά μας. Η απόφαση για κλείσιμο του μεστζίτ μας επιδόθηκε στις 9 Μαρτίου όταν μας κάλεσαν στην αστυνομία. Μας ανέφεραν πως για να συνεχίσει να λειτουργεί το μεστζίτ χρειάζεται να υπάρξει η αναγκαία άδεια από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Κατά την επίδοση ο αστυνομικός διευθυντής Διδυμοτείχου μας είπε πως λυπάται αλλά είναι υποχρεωμένος να λάβει αυτή την απόφαση. Μάλιστα, δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση. Σε αυτό το σημείο επιθυμώ να υπενθυμίσω το εξής. Τους περασμένους μήνες δύο φορές είχαν σπάσει τα τζάμια στο μεστζίτ μας. Αναρωτιόμαστε ιδιαίτερα πόθεν προέκυψε αυτή η απόφαση.¨

¨Για εμάς είναι πολύ μεγάλο θέμα¨
Ο Ματζίρ ανέφερε πως για τους ίδιους αυτό το θέμα είναι πολύ μεγάλο, ανέφερε πως πέρσι όταν θέλησαν να αναγνώσουν μεβλίτ στο τζαμί του Διδυμοτείχου αυτό εμποδίστηκε από κάποιους κύκλους και πρόσθεσε πως ο κόσμος της περιοχής είναι βαθιά στενοχωρημένος από αυτές τις εξελίξεις.

¨ΑΡΧΙΣΑΜΕ ΝΟΜΙΚΟ ΑΓΩΝΑ¨
Ο Σουλεϊμάν Ματζίρ ανέφερε πως ¨Θελήσαμε να αναγνώσουμε μεβλίτ στο τζαμί αλλά θέλησαν να μας διώξουν από εκεί. Τώρα με μια άλλη εντολή θέλουν να κλείσουν το μεστζίτ μας. Εγώ ρωτάω. Ποιος δίνει αυτές τις εντολές ; Εμάς δεν μας δέχονται πουθενά¨ και συνέχισε λέγοντας: ¨ Εμείς ως κόσμος της περιοχής, στην κατεύθυνση αυτών των εξελίξεων μέσω δικηγόρου αρχίσαμε νομικό αγώνα. Αυτή την στιγμή οι αστυνομικοί μπροστά στο μεστζίτ συνεχίζουν να ελέγχουν το αν μπήκαμε μέσα ή όχι. Αυτή τη στιγμή η πόρτα του μεστζίτ είναι σφραγισμένη. Δύσκολο να το πιστέψει κάποιος αλλά δυστυχώς έτσι είναι¨.

¨ΑΣ ΜΑΣ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΑΜΑΖΙ ΜΑΣ¨

Ο Ματζίρ σχολίασε το κλείσιμο του μεσζτίτ λέγοντας πως ¨Πρόκειται για μια πολιτική εκφοβισμού. Του τύπου ¨δείτε εμείς όποτε θέλουμε κλείνουμε το μεστζίτ¨. Λόγω όλων αυτών έχουμε μεγάλη στενοχώρια. Πρόκειται για ένα χτύπημα στην λατρευτική και θρησκευτική ελευθερία του έθνους μας. Στο τζαμί πάμε, δεν γινόμαστε αποδεκτοί. Στήνουμε το δικό μας μεστζίτ, πάλι δεν γινόμαστε αποδεκτοί. Μα τότε ας πάμε στην εκκλησία, ας μας δώσουν ένα μέρος σε εκκλησία. Να κάνουμε στην εκκλησία την προσευχή μας, να κάνουμε το ναμάζι μας, για εμάς δεν αποτελεί πρόβλημα¨.

¨ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑΜΑΖΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΝΤΑ ΣΕ ΕΜΑΣ ΜΟΥΦΤΗ¨

Ο Σουλεϊμάν Ματζίρ ανέφερε πως θέλουν να κάνουν το ναμάζι της Παρασκευής σε ένα τζαμί και συνέχισε λέγοντας: ¨Επιθυμούμε να κάνουμε το ναμάζι της Παρασκευής σε ένα τζαμί. Αλλά δεν κάνουμε ναμάζι πίσω από τον επιβληθέντα σε εμάς μουφτή, δεν θέλουμε να κάνουμε ναμάζι πίσω του. Τι επόμενες μέρες σκεφτόμαστε να πάμε σε ένα κοντινό χωριό να κάνουμε εκεί την προσευχή της Παρασκευής. Δεν κατανοούμε όμως αυτήν τη συμπεριφορά ενάντια στον σύλλογο και στο μεστζίτ μας. Με αυτή την μορφή υπάρχουν πολλοί σύλλογοι και μεστζίτ στην Ελλάδα. Το ότι ο σύλλογος Διδυμοτείχου και το μεστζίτ εδώ βρίσκεται αντιμέτωπο με τέτοια συμπεριφορά είναι πολύ ανησυχητικό. Όλοι μας είμαστε πολύ στενοχωρημένοι.¨

http://gundemgazetesi.com/haber/detay/2785

14/3/2017

Σχ: Επιτέλους το έκλεισαν το ΠΑΡΑΝΟΜΟ εκεί τζαμί. Τώρα πρέπει να ακολουθήσει και το επίσης ΠΑΡΑΝΟΜΟ μεστζίτ του συλλόγου μουσουλμάνων Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη. Όποιος θέλει να ασκεί τα λατρευτικά του καθήκοντα να το κάνει σε έναν ΝΟΜΙΜΟ χώρο. Να βγάζει άδεια, να εγκρίνεται αό τις αρμόδιες υπηρεσίες και μετά ας λατρεύει όποιον Θεό θέλει.
tourkikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...