Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Μέρκελ «δαγκωτό»!


Καμία σπουδαία έκπληξη στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών: μετά από μια ομιλία που την τοποθετούσε αποφασιστικά στον κεντρώο χώρο του συντηρητικού κόμματος της, η Ανγκελα Μέρκελ επανεξελέγη επικεφαλής του CDU και υποψήφια για την καγκελαρία, με την διαφορά ότι το ποσοστό της ήταν λίγο μικρότερο από ότι πριν τέσσερα χρόνια.


Φέτος απέσπασε το 89,5% των ψήφων ενώ το 2012 είχε κερδίσει το 96,7% - μια μικρή αλλά συμβολική διαφορά για την γυναίκα που ηγείται του κόμματος επί 16 χρόνια.


Η ψηφοφορία έγινε μετά από την ομιλία της καγκελαρίου η οποία έδειξε να μην λαμβάνει υπόψη της την πιο συντηρητική στροφή που έχει κάνει μερίδα των στελεχών του CDU ειδικά σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες. Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα πριν το συνέδριο: θα ακολουθήσει η Μέρκελ την ίδια γραμμή;


Αλλά η ομιλία ξεκίνησε με την υπεράσπιση της πλέον αμφιλεγόμενης πολιτικής της απόφασης- δηλαδή να ανοίξει στην κορύφωση της κρίσης, τα σύνορα της Γερμανίας στους πρόσφυγες. «Δεν θα μπορέσουν όλοι από τους 900.000 πρόσφυγες που έφτασαν πέρσι να μείνουν», είπε, «αλλά όλες οι περιπτώσεις θα εξεταστούν».


Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι η μεταναστευτική της πολιτική ήταν απαραίτητη για να καταπολεμηθεί η διακίνηση των ανθρώπων και χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το γεγονός ότι έχει επιτραπεί να μαίνεται για τόσο μεγάλο διάστημα ο πόλεμος στη Συρία.


Επίσης όμως τόνισε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες απέλασης όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται- μια φράση που θεωρήθηκε «νεύμα» προς τους πλέον συντηρητικούς του CDU, αλλά και των «αδελφών» ομοϊδεατών στο κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU).


Κατά τα άλλα όμως έδειχνε να αγνοεί τους σκληροπυρηνικούς- δεν αναφέρθηκε ευθέως τουλάχιστον καθόλου στο ξενόφοβο ακροδεξιών απόψεων AfD (Εναλλακτική για την Γερμανία) ενώ πέρασαν 50 λεπτά μέχρι να αναφέρει τους εταίρους της στην κυβέρνηση, αλλά αντιπάλους της στις κάλπες, τους Σοσιαλδημοκράτες.


Την πρώτη φορά που οι σύνεδροι χειροκρότησαν ήταν όταν αυτή επέκρινε τη σαρία και την μπούρκα. «Η ενδυμασία που καλύπτει όλο το σώμα πρέπει να απαγορευτεί όπου αυτό είναι νομικά δυνατό», τόνισε και στη συνέχεια καταδίκασε και τις επιθέσεις μίσους και ρατσισμού μέσω του διαδικτύου. «Ολοι μας αποφασίζουμε ποιοί είναι Γερμανοί και ποιοι όχι. Και όχι μόνο οι λίγοι, όσο δυνατά κι εάν φωνάζουν», υπογράμμισε, μια έμμεση αναφορά στους ξενόφοβους του ακροδεξιού AfD.
Εμπόριο, φοροδιαφυγή, ασφάλεια


Αναφορές έκανε η Μέρκελ στο θέμα της ασφάλειας που έχει ενθαρρύνει τις ακροδεξιές τάσεις και τον λαϊκισμό σε αρκετές χώρες της Δύσης, ενώ απηύθυνε έκκληση για την διάσωση της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου (TTIP) που φαίνεται να έχει πέσει σε κώμα, μετά την εκλογή Τραμπ, αλλά μίλησε και για τα παράθυρα που επιτρέπουν την φοροδιαφυγή στις πολυεθνικές.


«Ο κόσμος που πληρώνει κανονικά τους φόρους του κάθε χρόνο γυρίζει την πλάτη του στους πολιτικούς όταν επιτρέπεται στις μεγάλες εταιρείες να διαφεύγουν των φορολογικών ευθυνών τους», είπε, «και αυτό δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία της ελεύθερης αγοράς».


Και μετά ήρθε η ώρα της Ευρώπης. Η Γερμανία, είπε η Μέρκελ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενδυναμώσει η οικονομία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και ζήτησε και από την Βρετανία να σεβαστεί το ελεύθερο εμπόριο και τις λοιπές ευρωπαϊκές αρχές στο δρόμο για την έξοδο...


Η Γερμανία, είπε, πρέπει να προστατεύσει αυτά που έκαναν και την Γερμανία και την Ευρώπη πιο ισχυρή. «Αυτές είναι οι αρχές μας και αυτό είναι το μέλλον μας», τόνισε.
Η Μέρκελ για την Μέρκελ


Η καγκελάριος υποστήριξε ότι το μεν κόμμα της βρίσκεται στην καρδιά της γερμανικής κοινωνίας στηρίζοντας την αξιοπρέπεια όλων και ότι η ίδια έχει ολοκληρώσει τρεις επιτυχημένες θητείες, ειδικά στην καταπολέμηση της οικονομίας και την ενίσχυση της οικονομίας. Πριν από 12 χρόνια, είπε, « ήμασταν ο ασθενής της Ευρώπης. Αυτό δείχνει ότι η έξυπνη πολιτική μπορεί να αλλάξει την κατάσταση».


Ενόψη των εκλογών του 2017, η Μέρκελ είπε ότι περιμένει έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα, παρουσιάζοντας το κόμμα της ως αυτό που μπορεί να αναχαιτίσει τις προκλήσεις της... πιο δεξιάς (δεν κατονόμασε το AfD), αλλά και να σταθεί αποτελεσματικά απέναντι σε μια πιθανή συμμαχία, Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστερού Κόμματος.


Τόνισε ότι ήταν δύσκολη γι αυτήν η απόφαση να είναι πάλι υποψήφια μετά από 16 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος και έκανε έκκληση σε στελέχη και μέλη για αλληλεγγύη.


«Πρέπει να με βοηθήσετε» είπε, «Ξέρω ότι σας προκάλεσα πολύ- ήταν αναπόφευκτο... Αλλά σπάνια υπάρχουν απλές απαντήσεις στο θέμα της προόδου της χώρας μας».


Η ανταπόκριση των περίπου 1.000 συνέδρων- σχολιάζει η Deutsche Welle στην ομιλία της διάρκειας μιας ώρας και 17 λεπτών ήταν μεν ενθουσιώδης, αλλά ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών επέλεξε την αποχή από την ψηφοφορία.



 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...