Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Και... ξαφνικά 200 πρόσφυγες μέσα σε τρεις ώρες στη Λέσβο Ανησυχία


Φόβους για έξαρση της προσφυγικής κρίσης και για μονομερείς ενέργειες της πλευράς Ερντογάν πυροδοτεί η αιφνιδιαστική αύξηση των αφίξεων προσφύγων στη Λέσβο

Τα ξημερώματα, και μέσα μόνον σε τρεις ώρες, έφθασαν στη Λέσβο 200 πρόσφυγες, στην συντριπτική πλειοψηφία τους Αφρικανοί, σε τρεις διαφορετικές περιοχές: Στη Συκαμνιά στα βόρεια, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά του νησιού και στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης. Ακόμη 66 έφτασαν στη Χίο.

Ανησυχητικό στοιχείο θεωρείται για τις ελληνικές αρχές η πληροφορία ότι οι περισσότεροι από τους 200 πρόσφυγες προέρχονταν από κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές υπηρεσίες και «άνοιξαν».

Σημειώνεται ότι χιλιάδες Αφρικανοί πρόσφυγες έχουν φθάσει στα τουρκικά παράλια κι αναζητούν τρόπους να περάσουν στα νησιά, όπου το προηγούμενο διάστημα οι ροές είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο - σε ορισμένες περιπτώσεις, δε, κινούντο και σε μηδενικά επίπεδα.

Στις ελληνικές αρχές φθάνουν επίσης πληροφορίες για έντονη επαναδραστηριοποίηση των κυκλωμάτων διακινητών προσφύγων, κυρίως στις περιοχές απέναντι από τη Λέσβο.

Με βάση τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης μέχρι στιγμής στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 11.344 μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί.

Το αιφνιδιαστικό νέο κύμα προσφύγων στη Λέσβο έρχεται την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα και την Ευρώπη, και εν μέσω συνεχών απειλών της Άγκυρας ότι θα ανοίξει τις «στρόφιγγες» των προσφυγικών ροών κόντρα στα όσα προβλέπει η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...