Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΔΡ ΑΓΓΕΛΟΣ CHRYSSOGELOS

_88216268_gettyimages-466506750Άρθρο του προέδρου του ΙΝΣΠΟΛ δρος Άγγελου Χρυσόγελου για το Hellenic Observatory του London School of Economics.

Στις 11 Φεβρουαρίου οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια κοινή πρόταση από τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Τουρκία για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες να ανακόψει το κύμα των μεταναστών που διακινούνται στα νησιά του Αιγαίου από την Τουρκία. Ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά ασαφή σημεία σχετικά με τις ακριβείς δραστηριότητες της αποστολής του ΝΑΤΟ, το πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας μπορεί να θεωρηθεί εκ πρώτης όψεως ως πολύ προβληματική για τις ελληνικές θέσεις και τα συμφέροντα.


Η εντολή της αποστολής του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι οι δυνάμεις της συμμαχίας θα διεξάγει αναγνώριση, παρακολούθηση και εποπτεία σε συνεργασία με ελληνικά, τουρκικά και κοινοτικές αρχές. Ο κύριος στόχος είναι να αποτρέψει τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων.Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα συμμετέχουν άμεσα στις επιχειρήσεις. Θα ενεργούν μόνο όταν διάσωσης μεταναστών σε κίνδυνο πνιγμού, αλλά, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται από τις ελληνικές αρχές και ο Frontex της ΕΕ, θα τα επιστρέψει στην Τουρκία, αντί της Ελλάδα.

Δεδομένου ότι η κρίση ξέσπασε η ελληνική κυβέρνηση έχει διφορούμενα για την εξωτερική βοήθεια. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στις ανησυχίες για την ελληνική κυριαρχία σε μια περιοχή όπου η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σε διαφωνία σχετικά με τα όρια της εθνικής θάλασσας και του εναέριου χώρου, την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης, την κυριαρχία των νησίδων κλπ Αρχικά Ελλάδα μειώθηκε βοήθεια από την ΕΕ , μόνο για να υποχωρήσει και να δεχθεί βοήθεια από τη Frontex μετά τις πρώτες απειλές απέλασης από την Σένγκεν εκφράστηκαν το περασμένο φθινόπωρο. Από τότε έχει αποδεχθεί τη διεθνή συμμετοχή σε αποσπασματικά, σε αρμονία με την κλιμάκωση των πιέσεων και απειλών από την ΕΕ.

εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ωστόσο είναι μια νέα παράμετρος, δεδομένου του ρόλου της Τουρκίας σε αυτό. Όταν η ιδέα της αποστολής του ΝΑΤΟ εισήχθη (σύμφωνα με πληροφορίες από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Νταβούτογλου στην τελευταία συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ) σε αρχική θέση της Αθήνας ήταν ότι κάθε αποστολή πρέπει να λειτουργούν μόνο σε τουρκικά ύδατα. καταφύγιο στην Ελλάδα από τη θέση αυτή, μέχρι το σημείο της αποδοχής να συν-χορηγός της ζήτησης για μια αποστολή στο ΝΑΤΟ, μαζί με τη Γερμανία και την Τουρκία, είναι μια απόδειξη για τις ακραίες πιέσεις που αντιμετωπίζει από την ΕΕ να μειώσει τις ροές των μεταναστών για να μην παίρνει πετάξουν έξω από Σένγκεν.

Η ελληνική κυβέρνηση επέμεινε ότι κατά τη διάρκεια της αποστολής του ΝΑΤΟ ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις θα λειτουργούν μόνο στα αντίστοιχα χωρικά τους ύδατα. Αυτό ικανοποιεί την ανησυχία της να μην έχουν τουρκικές δυνάμεις λειτουργούν σε ελληνικά νερά. Όπως μετανάστη σκάφη περάσουν στην Ελλάδα, κυρίως μέσω ύδατα όπου ελληνικών και τουρκικών συνόρων έχουν καθιερωθεί ως η μέση απόσταση μεταξύ των ακτών των δύο χωρών, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στα ύδατα της κάθε χώρας θα ενημερώσει για τις κινήσεις καράβι οι αντίστοιχες εθνικές αρχές, οι οποίοι θα ενεργούν στη συνέχεια να περιέχει τους στην περιοχή της κυριαρχίας τους.

Δεν είναι σαφές όμως ποια θα είναι η συμπεριφορά της αποστολής θα πρέπει να ανιχνεύει κινήσεις σε διεθνή ύδατα, πέραν των έξι ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά ή τουρκικά παράλια. Αυτό δεν είναι ίσως πολύ πιθανό, με δεδομένες τις μορφές των μετακινήσεων με σκάφος, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα ενδεχόμενο για το οποίο η εντολή της αποστολής παραμένει απροσδιόριστη. Για την Ελλάδα αυτό είναι ένα κρίσιμο έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι το κύριο σημείο της τριβής με την Τουρκία είναι ακριβώς επιχειρησιακό έλεγχο επί των διεθνών υδάτων. Η ελληνική θέση είναι ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να διεξάγει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε μια περιοχή που αντιστοιχεί με την περιοχή πληροφοριών της Αθήνας Πτήσεων (FIR) - ουσιαστικά ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας και της Τουρκίας. Η Τουρκία αμφισβητεί αυτό.

Το κύριο σημείο είναι ότι σε περιπτώσεις όπου οι ζωές των μεταναστών δεν είναι σε κίνδυνο και τους λαθρεμπόρους και τις βάρκες τους πρέπει να υποκλαπούν σε διεθνή ύδατα, εθνικές δυνάμεις θα πρέπει να ενεργήσει. Λαμβάνοντας υπόψη ο κύριος στρατηγικός στόχος της αποστολής - να επιστρέψουν οι μετανάστες πίσω στην Τουρκία - Η Τουρκία θα πρέπει να θεωρηθεί ως η προφανής ηθοποιό να διεξάγει αυτές τις λειτουργίες. Αυτή έκτακτης ανάγκης μπορεί να φαίνεται απίθανο. Αλλά το γεγονός είναι ότι σε μια εποχή που η Ελλάδα και η Τουρκία βεντέτα σχεδόν καθημερινά πάνω από τον επιχειρησιακό έλεγχο στο Αιγαίο, η Τουρκία απέκτησε ένα διεθνώς κυρώσεις πλαίσιο για να δικαιολογήσει εισβολές σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί ως υπό τον έλεγχό της.

Ένα άλλο ασαφές ζήτημα είναι τι σημαίνει η συμμετοχή του ΝΑΤΟ για την ελληνική συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες. Η αποστολή του ΝΑΤΟ θα διαβιβάζει πληροφορίες προς ελληνικές δυνάμεις για να τους βοηθήσει να «αποτρέψει» μεταναστευτικές ροές. Η ελληνική ακτοφυλακή, σε συνεργασία με τον Frontex, έχει μέχρι τώρα έχουν πάρει μεταναστών στην Ελληνική ακτές όπου μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου. Προτίθεται η Ελληνική ακτοφυλακή ξεκινήσει τον επαναπροσανατολισμό τους μετανάστες πίσω στην Τουρκία με το πρόσχημα της «αποτροπής» δίκτυα λαθρέμπορο; Θα το πράξουν μόνο όταν λαμβάνει πληροφορίες για το σκοπό αυτό από το ΝΑΤΟ, αλλά συνεχίζουν να φέρνουν τους μετανάστες στην Ελλάδα, όταν τα συλλέγει από μόνη της; Θα κάποιες ελληνικές δυνάμεις (ακτοφυλακή) να τηρεί φέρνοντας μεταναστών στην Ελλάδα, όταν τους σώσει, ενώ άλλοι (το ναυτικό, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ) θα αρχίσουν να κινούνται τα πίσω στην Τουρκία; Εκτός αν ένα σαφές επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπεται, η νέα αποστολή θα αυξήσει μόνο την αβεβαιότητα και σύγχυση για την Ελλάδα.

Αυτή η σύγχυση είναι προβληματική για την Ελλάδα, ηθικά και πολιτικά. εμπλοκή του ΝΑΤΟ κάνει πολύ λίγα για να λύσουν διλήμματα Ελλάδα στην κρίση. Η Τουρκία αντιμετωπίζει λιγότερα τέτοια διλήμματα, δεδομένου ότι η κύρια αποστολή της είναι να σταματήσουν οι άνθρωποι φεύγουν από το έδαφος της, που θεωρείται από πολλούς ως ασφαλές έδαφος για τους πρόσφυγες. Ενώ οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία θα έχουν ένα σχετικά απλό στόχο, ο νέος μετανάστης αποστολή εντείνεται υπάρχουσες εγκάρσιες πιέσεις στην Ελλάδα - από τη διεθνή κοινότητα να φροντίσει για τους μετανάστες και από την ΕΕ για να ελέγξουν τις κινήσεις τους.

Εν κατακλείδι, η αποστολή των μεταναστών ΝΑΤΟ ανοίγει μια σειρά από προβλήματα για την Ελλάδα, τόσο σε βραχυπρόθεσμη σε σχέση με την κρίση της μετανάστευσης, και στη μακροχρόνια σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι σε θέση να πείσει τους συμμάχους της ότι η ευθύνη για τη συνεχή ροή των μεταναστών ανήκει αποκλειστικά και μόνο με την Τουρκία. Η αποστολή διατηρεί την Ελλάδα το βάρος της που περιέχει την κυκλοφορία των μεταναστών, κάτι που η Τουρκία θα έπρεπε να είχε αναγκαστεί να κάνει μόνη της ως λειτουργικά πιο πρακτικά και ηθικά λιγότερο αμφιλεγόμενη επιλογή. Τέλος, η πολιτική περίγραμμα της αποστολής δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα Ελλάδα στο Αιγαίο έναντι των αναληφθεισών Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...