Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ένα ασαφές σχέδιο


Τη δομή των επιχειρήσεων του NATO στο Αιγαίο παρουσίασε ο Πάνος Καμμένος | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

efsyn.gr


Ο Πάνος Καμμένος παρουσίασε το σχέδιο για την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στο οποίο, ωστόσο φαίνεται να υπάρχουν δόσεις... δημιουργικής ασάφειας και ορισμένα θολά σημεία που σχετίζονται με τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στην περιοχή, ιδιαίτερα με την εμφανή απροθυμία της Τουρκίας να συνεργαστεί.

Με βάση τα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας:
Η «αποστολή» (δράση) όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 της συμφωνίας, αρχίζει εντός των επομένων ωρών, με το Διοικητή της Δύναμης να εφαρμόζει τις διαταγές του Συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων σε επίπεδο πρέσβεων που δόθηκαν μετά από τις σαφείς οδηγίες της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ
Όλοι όσοι διασώζονται θα επιστρέφουν στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, της FRONTEX και της Τουρκίας ώστε η FRONTEX να μπορεί να επιχειρεί και στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ωστόσο, δεν έχει καταστεί σαφές πως θα γυρίζουν πίσω στην Τουρκία δεδομένης της απροθυμίας της Άγκυρας να συνεργαστεί, αλλά και των αξιώσεων που προβάλει. Παράλληλα, από το ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι οι δυνάμεις της Συμμαχίας θα έχουν ρόλο παρακολούθησης και πληροφόρησης, ενώ, ο Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι θα έχουν πιο ενεργό ρόλο. Ζήτημα προκύπτει και το τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που σημειωθεί κάποιο ναυάγιο. Ποιοι, δηλαδή, θα είναι αρμόδιοι για τη διάσωση και που θα πηγαίνουν οι διασωθέντες. Πηγές από το υπουργείο φέρεται να δήλωσαν ότι θα τους παίρνει η FRONTEX και θα καλεί την Τουρκία να τους πάρει πίσω.
Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποίούν οι δουλέμποροι, ενώ ο διοικητής της Δύναμης θα υποβάλλει αίτημα προς τα κράτη μέλη της Συμμαχίας για τη διάθεση πλοίων για την εκτέλεση της "δράσης".
Οι ενέργειες θα βρίσκονται υπό νατοϊκή εντολή και όποιος παρακούσει θα υποστεί τις συνέπειες, οι οποίες, ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές, καθώς θα τις αποφασίσει η Συμμαχία. Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Τουρκία θα βρίσκεται υπόλογη απέναντι στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση υπαναχώρησης από τα συμφωνηθέντα.
Πέντε κέντρα μετεγκατάστασης κοντά στα σύνορα

Τέλος,ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ανακοίνωσε τη δημιουργία 5 κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών κοντά στα σύνορα για τη φιλοξενία τους λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί στην Ειδομένη.

Όπως είπε ο Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, υπεύθυνος του ΓΕΕΘΑ για το θέμα του χειρισμού της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στο θέμα, οι νέοι χώροι βρίσκονται οι 4 στο Κιλκίς και ο ένας στα Γιαννιτσά και είναι:
Στον παλιό διάδρομο προσγείωσης στη Νέα Καβάλα,
Στον παλιό διάδρομο προσγείωσης κοντά στο χωριό Χέρσο. Οι δύο εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν άμεσα με την παραλαβή και τοποθέτηση σκηνών κλπ και θα ακολουθήσουν οι εγκαταστάσεις στα άλλα 3 κέντρα.
Στρατόπεδο Παπαδάκη κοντά στο Δροσάτο,
Στρατόπεδο Κικκινώρη στο Κεντρικό
Στρατόπεδο Φιλιππάκη στα Γιαννιτσά.

Παράλληλα, τα Γενικά Επιτελεία συνεχίζουν συνεχίζουν να προμηθεύουν τους μετανάστες-προσφυγες με υλικά για τη διαβίωση τους. Όσον αφορά στα Διαβατά, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ομαλή λειτουργία του κέντρου.

Εξάλλου τα 4 από τα 5 κέντρα καταγραφής στα νησιά λειτουργούν στο 100%, ενώ στην Κω οι εργασίες που αφορούσαν στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ο εργολάβος που έχει αναλάβει τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης κλπ.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες έως τις 6 Μαρτίου, παραμονή της συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...