Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Το πνεύμα του Ζαν Μονέ για ενότητα να υπερισχύσει τις ώρες αυτές

Τη φιλοσοφία του Ζαν Μονέ, ενός από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της ΕΕ, επικαλέστηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.




«Όπως ο Ζαν Μονέ» είπε, «απέναντι στις δυσκολίες βρήκε τον τρόπο να φωνάξει για μια ενότητα προς όφελος όλων, το ίδιο πνεύμα θα πρέπει να διακατέχει και εμάς σήμερα».

Πρόσθεσε παραστατικά ότι «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν θα πρέπει να κάθονται οι μεν έναντι των δε, αλλά όλοι μαζί στην ίδια πλευρά ενωμένοι, έναντι στο πρόβλημα». Ο ίδιος εξήγησε στη συνέχεια ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες σκοπεύει να επισκεφθεί πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και βεβαίως στη λίστα των συναντήσεων περιλαμβάνεται και ο Γερμανός ομόλογός του κ. Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε. Προέβλεψε επίσης συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με τον κ. Μάριο Ντράγκι στην Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Επιδίωξή μας είναι», πρόσθεσε, «να δώσουμε ένα νέο πνεύμα στις διαπραγματεύσεις, διότι εάν συνεχίσουμε με τα παλαιά δεδομένα δεν έχουμε ελπίδα να προχωρήσουμε ιδιαίτερα. Αντίθετα εάν σταθούμε ενωμένοι και αντιμετωπίσουμε μαζί το πρόβλημα, θα επιτύχουμε. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη για όλους του ευρωπαίους πολίτες και όχι μόνο για τους Έλληνες, τους Πορτογάλους ή τους Ισπανούς. Η Ένωση θα πρέπει να είναι ευεργετική για όλες τις χώρες», είπε ο κ. Βαρουφάκης και υπογράμμισε : «Ήλθαμε στο Παρίσι για να εξηγήσουμε στους εταίρους μας την αποφασιστικότητά μας να υπερασπισθούμε πρώτα από όλα τα συμφέροντα της Ευρώπης και μετά τα συμφέροντα της Ελλάδας, ώστε η επιτυχία της οικονομικής και νομισματικής ένωσης να σημαίνει την επιτυχία όλων».

Το δημόσιο χρέος και η επιδίωξη για πιθανή ελάφρυνσή του από την ελληνική κυβέρνηση, ήταν ένα από τα βασικά ερωτήματα των δημοσιογράφων.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Βαρουφάκης, ζήτησε να του συγχωρεθεί εάν «ως πολιτικός της μιας εβδομάδας», απαντήσει για μια ακόμα φορά ως πανεπιστημιακός. Εξήγησε ότι η αλήθεια βρίσκεται στο ότι οι πιστωτές έχουν δώσει πάρα πολλά χρήματα τα οποία έχουν απορροφηθεί στη μαύρη τρύπα ενός δυσβάσταχτου χρέους.

«Η ανησυχία μου ως Ευρωπαίος» είπε, «είναι ότι αυτό το πρόγραμμα κοστίζει ακριβά στην Ευρώπη. Εκείνο που ακριβώς θέλουμε, είναι να μειώσουμε τις απώλειες των εταίρων μας. Να γυρίσουμε σελίδα να κάνουμε τη μεταρρύθμιση. Να συμφωνήσουμε σε ένα σύστημα που να λειτουργεί, ώστε οι αποπληρωμές να είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Έτσι, θα μπορέσει ο καθένας να πάρει πίσω τα χρήματά του» τόνισε.

Σε ξεχωριστό ερώτημα για την τρόικα και για το εάν επιθυμεί να πάρει η Ελλάδα χρήματα χωρίς επιτήρηση, ο κ. Βαρουφάκης υπήρξε σαφής :

«Η απάντηση για το εάν θέλουμε πρόσθετα χρήματα, είναι «όχι». Για το εάν, στη δεδομένη κατάσταση που βρισκόμαστε, η Ελλάδα επιδιώκει μια νέα δόση πίστωσης, η απάντηση είναι επίσης «όχι». Βέβαια αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν έχουμε ανάγκη από χρήματα. Το αντίθετο μάλιστα, η κατάσταση είναι δύσκολη, το μήνυμα όμως που θέλω να στείλω στους εταίρους μας είναι το εξής : Εδώ και πέντε χρόνια η Ελλάδα περίμενε μονίμως την επόμενη δόση πίστωσης. Είμαστε σαν τους τοξικομανείς περιμένοντας τη δόση μας. Για να βγούμε από αυτή την κατάσταση θα περάσουμε την αναγκαία φάση της αποτοξίνωσης. Και σε αυτό το σημείο δεν θα πρέπει να διαπραγματευθούμε οι μεν ενάντια στους δε, θα πρέπει να καθίσουμε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, και να δούμε μαζί γιατί τα προγράμματα που εφαρμόσθηκαν απέτυχαν. Το επόμενο βήμα θα είναι να προταθεί ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη με το οποίο θα καθορισθεί η συνεργασία με τρόπο ώστε να είναι ωφέλιμη και για την Ευρώπη ώστε να κοστίζει λιγότερο στους ευρωπαίους φορολογούμενος η Ελλάδα».

Ο κ. Βαρουφάκης αφού για ακόμα μια φορά απέρριψε τη συνεργασία με την τωρινή τρόικα που επιβλέπει το πρόγραμμα που η κυβέρνησή του έχει απορρίψει, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ότι για το νέο συμβόλαιο που ευελπιστεί να πετύχει, να υπάρξει άλλη ομάδα στους οποίους θα ανατεθεί η επίβλεψη.

Ο κ. Βαρουφάκης θα αναχωρήσει αύριο το πρωί για το Λονδίνο όπου θα συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό του, Τζόρτζ Όσμπορν και εκπροσώπους από την επιχειρηματική κοινότητα City. Την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρώμη όπου θα συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Ολυμπία Τσίπηρα – Παρίσι, Αθηναϊκό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...