Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ντεζα Βου – Ελλάδα – ΔΝΤ & ΔΝΤ – Ουκρανία

olympiada

Ουκρανία, την Ελλάδα και το ΔΝΤ: Déjà vu ξανά από την αρχή;

Το ΔΝΤ ενέκρινε ένα $ 17,000,000,000 24 μηνών stand-by συμφωνίας δανεισμού με την Ουκρανία στα τέλη του Απριλίου. Το Ταμείο θεωρεί ότι η ουκρανική οικονομία θα συρρικνωθεί 5% αυτό το έτος, αλλά είναι πάρα πολύ σίγουροι ότι το πρόγραμμά της θα καθορίσει γρήγορα τα πράγματα σωστά, προβάλλοντας την ανάπτυξη 2% το επόμενο έτος και 4% + ανάπτυξη κατά τα επόμενα έτη.

Έχουμε δει αυτή την ιστορία πριν - στην Ελλάδα, μόλις λίγα χρόνια πριν. Όπως το παραπάνω γραφικώνπαραστάσεις, η ανάκαμψη προβλέπεται για την Ουκρανία είναι μια πιο αισιόδοξη εκδοχή της που οραματίστηκε για την Ελλάδα το 2010, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν πάρα πολύ αισιόδοξος. Το ΔΝΤ είδε Ελλάδα επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα σε δύο χρόνια? Αντ 'αυτού, αν είναι τυχερός, η Ελλάδα μπορεί μόνο να αποφευχθεί μια ακόμη χρονιά της ύφεσης κατά το έτος 4 Σε εκ των υστέρων αξιολόγηση του προγράμματος, το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι οι υποθέσεις του για την ελληνική οικονομία ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.? ειδικότερα, εκτιμάται δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών της ήταν πολύ χαμηλή και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να συμβάλει πάρα πολύ στην αύξηση της ιδιωτικής πάρα πολύ σύντομα.

Ουκρανίας μακρο-μεγέθη σήμερα είναι γενικά καλύτερα από ό, τι στην Ελλάδα για το 2010:

- Ένα χρέος προς το ΑΕΠ από 57% (έναντι 133% για την Ελλάδα το 2010)?

- Το έλλειμμα του προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένης της Naftogaz) από 8,5% (έναντι 8,1% για την Ελλάδα)? και

- Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 4,4% (έναντι 8,4% για την Ελλάδα).

Αλλά Ουκρανία είναι επίσης στα πρόθυρα του πολέμου, ή εμφυλίου πολέμου - αντίθεση με την Ελλάδα το 2010.

Με λίγα λόγια, βλέπουμε προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΔΝΤ για την Ουκρανία και την Ελλάδα όχι ως προβλέψεις σε όλα, αλλά μάλλον ως απαραίτητες υποθέσεις για να δικαιολογήσουν παρεμβάσεις του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία συναρπαστικό γεωπολιτικούς λόγους για την εξωτερική χρηματοδοτική συνδρομή και στις δύο περιπτώσεις, όμως, θα ισχυρίζονται ότι το ΔΝΤ είναι η λάθος θεσμικό όργανο που θα παρεμβαίνει για τους λόγους αυτούς. Αν και όταν οι απώλειες ξεκινήσει υλοποιώντας τις παρεμβάσεις αυτές, υποψιαζόμαστε ότι η ιστορική ευρωπαϊκή απαίτηση για το Ταμείο διαχείριση ΔΣ θα είναι μεταξύ των πρώτων θυμάτων.

CFR
από Benn Steil και Dinah Walker

Δημήτρης Καμμένος

ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...