Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Η Καβάλα σήμερα


Kavala-The_district_Pentakossia_in_the_foregroung

Η Π.Ε. Καβάλας είναι τοποθετημένη ανάμεσα σε δυο ποταμούς, τον Στρυμόνα και τον Νέστο, συνορεύει δυτικά με την Π.Ε. Σερρών, βορειοανατολικά με την Π.Ε. Ξάνθης και βόρεια με την Π.Ε. Δράμας.

Ο Δήμος Παγγαίου, ο Δήμος Καβάλας και ο Δήμος Νέστου αποτελούν τους τρεις δήμους, που βρίσκονται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Το μεγάλο φυσικό λιμάνι "Απόστολος Παύλος", που βρίσκεται στην πόλη της Καβάλας συνδέει την βόρεια Ελλάδα με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Σάμο) και φιλοξενεί ολοένα και περισσότερα κρουαζιερόπλοια.


Η Καβάλα υπήρξε κέντρο έντονης καπνεμπορικής δραστηριότητας στο 19ο και στο α’ μισό του 20oυ αιώνα, ενώ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι το κέντρο της παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας μαρμάρων στη χώρα μας, να παράγει λιπάσματα, με τη μεγαλύτερη βιομηχανία λιπασμάτων στην Ελλάδα (τη Β.Φ.Λ.), να παράγει και εξάγει-κυρίως στην Ευρώπη- γεωργικά προϊόντα (σταφύλια και σπαράγγια) και να αποτελεί το σημαντικότερο τουριστικό προορισμό ανατολικώς της Θεσσαλονίκης, με περίπου 500.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Καβάλα αποτελεί μεγάλο τουριστικό κέντρο και η περιοχή της έχει τουριστικά χαρακτηριστικά εφάμιλλα των ωραιότερων θερινών και χειμερινών προορισμών της Ελλάδας, αλλά και της Νότιας Ευρώπης, με τη Θάσο και την παραλιακή ζώνη του υπόλοιπου Νομού να χαρακτηρίζονται από την ποικιλία του τοπίου, τις καθαρές θάλασσες και τις αναγκαίες υποδομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

skaleadis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...